Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gängledare utnyttjade springpojkar – åtalas

Hör åklagaren Lars Ågren om åtalet mot gängledaren.
27-åringen åtalas för grovt narkotikabrott och för människohandel av två 17-åringar, som ska ha fungerat som springpojkar.
Foto: Polisen
Gänget misstänks ha styrt narkotikahandeln i Vårberg i södra Stockholm.
Foto: Naina Helen Jåma/TT / NAINA HELEN JAMA /TT NYHETSBYRAN

Gänget langade knark och tog över allmänna ytor och delar av fastigheter i Vårberg i sydvästra Stockholm, enligt misstankarna. Men i februari slog polisen till i gryningsräder, och nu åtalas 23 personer. 

Den 27-årige man som pekas ut som ledare åtalas för människohandel av två 17-åringar som har fungerat som springpojkar.

– Vi menar att rekrytering av ungdomar in i farliga gängmiljöer omfattas av människohandelsbrott. Det har dock inte prövats förut, säger åklagare Paulina Brandberg.

Gänget misstänks ha styrt narkotikahandeln i Vårberg i södra Stockholm. 

De tog mer eller mindre över vissa platser. I ett hyreshus lagrades narkotika och i ett annat hyreshus togs kunderna emot, enligt åklagaren. 

– De här fastigheterna har blivit ockuperade. De har tagit över vanliga boendes källarförråd och där hanterat narkotika, säger åklagare Paulina Brandberg vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. Hon leder förundersökningen tillsammans med åklagare Lars Ågren, som har väckt åtalet.

Åklagaren: Befunnit sig i ett nödläge 

Vad gänget inte visste var att polisen i hemlighet avlyssnade medlemmarna, och den 17 februari genomfördes flera gryningsräder. 

Nu åtalas 23 personer. Tolv av de åtalade misstänks höra till grupperingen, och i första hand rör misstankarna grovt narkotikabrott. Polisen beslagtog runt sju kilo cannabis och drygt 130 gram kokain. 

Den person som pekas ut som ledargestalt är en 27-årig man. Förutom att åtalas för grovt narkotikabrott åtalas han även för människohandel av två 17-åringar, som ska ha fungerat som springpojkar. 

– Vi menar att rekrytering av ungdomar in i farliga gängmiljöer omfattas av människohandelsbrott. Det har dock inte prövats förut, säger Paulina Brandberg, och utvecklar:

– Vi påstår att de här killarna har rekryterats till den här verksamheten och att de har exploaterats. De har hela tiden skickats ut för att ta emot kunder och sälja narkotika. Vi påstår vidare att det har inneburit att de befunnit sig i ett nödläge eftersom de varit i en kriminell miljö som är farlig för dem.

De två 17-åringarna knivhöggs 

Hon pekar på att båda 17-åringarna blev knivhuggna i januari i Vårby. 

Den ene 17-åringen fick motta knivhugg i halsen och tinningen, medan den andre blev huggen i bland annat halsen och ryggen. En 24-årig man dömdes till tre och ett halvt års fängelse för bland annat två fall av grov misshandel. 

– I vår utredning har de två 17-åringarna valt att inte medverka, säger Paulina Brandberg. 

Hon berättar även att grupperingen kan kopplas till andra våldsbrott. En av de personer som nu åtalas är en 20-årig man. I januari försökte han knivmörda en annan man, och 20-åringen dömdes till fängelse i sju och ett halvt år. 

Vid rättegången användes material från den hemliga avlyssningen som bevis. 

Den nya rättegången mot grupperingen väntas pågå till och med mitten av december. Åklagaren har bland annat kallat en polis som vittne. 

– Han ska berätta om läget i Vårberg före och efter gripandena i februari. Polisen menar att det har blivit betydligt lugnare i området efter gripandena, säger Paulina Brandberg. 

Advokaten: Ett försök från åklagaren

Advokat Torben Setterlund försvarar 27-åringen. 

– Min klient förnekar samtliga brottsmisstankar. Han har under förundersökningen pekats ut som en ledare, men det tillbakavisar han helt, säger advokaten.

Om att 27-åringen åtalas för människohandel, säger han:

– Mitt intryck är att det är ett försök från åklagaren att vara nyskapande. Men jag har svårt att tro att det kommer att hålla. 

De övriga åtalade i grupperingen nekar också till brott, enligt åklagaren. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.