Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gängledare häktad för våldtäkt i bostad

Brottsoffret är en kvinna han känner och det hela skedde i en bostad

En ledare i det våldsamma nätverket Husbys hyenor har häktats, på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt.

Brottsoffret är en kvinna han känner och det hela skedde i en bostad.

Ledaren är den tredje inom gänget som på kort tid anklagats för brott mot kvinnor.

Polisen har under flera år varit oroad över det kriminella nätverket Husbys hyenor eftersom gängmedlemmarna bedömts ha tillgång till mycket vapen och pengar.

Husbys hyenor har enligt polisen kontrollerat narkotikaförsäljningen i Husby och Kista, kopplats till en rad mord och påverkat lokalsamhället genom att skrämma företagare och andra till tystnad.

Mannen som nu häktats för våldtäkt har genom åren pekats ut som en av ledarna i polisutredningar och underrättelserapporter.

Redan för fem år sedan slog polisen till mot honom och han dömdes för grovt vapenbrott och inblandning i narkotikahandeln. Han klarade sig dock undan ett fängelsestraff och fick skyddstillsyn.

Fyra mördade i tio gängskjutningar

Under 2020 hamnade Husbys hyenor i en blodig fejd med Rinkebynätverket Filterlösa grabbar och polisen kopplade ett tiotal skjutningar med fyra mördade personer till konflikten.

Polisen noterade att Husbyledaren kom till en mordplats klädd i skyddsväst.

Ett vapen som användes vid ett av morden hittades senare i en lägenhet där även den nu våldtäktshäktade ledaren fanns men efter att ha varit häktad i en månad friades han från misstankarna om grovt vapenbrott. Han fick senare skadestånd för tiden han suttit häktad.

Senare har en intern konflikt mellan yngre och äldre i Husbynätverket resulterat i ett mord på Husby torg i maj förra året.

Abraham Sandy, 19, mördade en 28-åring.
Adel Dostani.
Foto: Polisens förundersökning
Salah Abdulle, Husbynätverkets andra rappare som är känd under artistnamnet Dree Low.
Foto: Karin Törnblom / IBL

Flera i Husby hyenor dömda på senare tid

Samtidigt har polisen på olika sätt lyckats få bort ledande aktörer i Husbynätverket från gatan:

En annan ledare dömdes nyligen till ett långt fängelsestraff för grovt narkotikabrott efter omfattande försäljning i olika källargångar.

Gängmedlemmen Abraham Sandy dömdes för mordet på Husby torg.

Rapparen Adel Dostani fick två års fängelse för grov fridskränkning och misshandel efter en serie av våld mot sin flickvän och hennes syster.

Salah Abdulle, Husbynätverkets andra rappare som är känd under artistnamnet Dree Low, har dömts för ett kioskrån där kopplingar gjordes till nätverkets negativa påverkan på lokalsamhället och tystnadskulturen. Abdulle ska också ställas inför rätta för grovt vapenbrott men den rättegången ställdes nyligen in eftersom en yngre gängmedlem, som också var åtalad, rymt från ett ungdomshem och han är nu efterlyst.

Häktad för våldtäkt

Våldtäktsmisstankarna mot Husbyledaren som nu häktats kom in till polisen i början av veckan.

Han misstänks ha våldtagit en kvinna i en bostad o måndags och dagen efter konstaterade polis och åklagare att uppgifterna var så starka att han skulle gripas.

Vid lunchtid på tisdagen fattade åklagaren beslut om att han skulle anhållas i sin frånvaro och en timme senare kunde han gripas av polis.

På torsdagen ställdes han inför häktningsdomaren i Solna tingsrätt och efter en timmes förhandling kom besked om att han häktas.

Mannen nekade under förhandlingen till brott.

Enligt tingsrätten är han på sannolika skäl, den starkare häktningsgrunden, misstänkt för våldtäkt.

Och eftersom minimistraffet för våldtäkt är två års fängelse och det, enligt rätten, finns risk för att han flyr, fortsätter med brott och påverkar utredningen på fri fot häktas han.

Brottsoffret är en kvinna som han känner sedan tidigare.

Samband mellan gängbrott och våld mot kvinnor

Ledaren är nu den tredje inom Husbynätverket som misstänks för brott mot kvinnor. Utöver rapparen Adel Dostani har också en annan gängmedlem från Husby nyligen dömts till tio månaders fängelse för att ha misshandlat sin fru.

Polisen har tidigare noterat vissa samband mellan gängbrottslighet och våld mot kvinnor.

I en rapport från Stockholmspolisen konstaterades under förra året att många gängmedlemmar lever i relationer där det förekommer våld.

”Det har bland annat noterats att flera personer som är anmälda för brott i nära relation är bröder, släktingar eller tillhör ett och samma kriminella nätverk”, står det i rapporten.

Larmnummer att ha koll på

Hit kan du vända dig om du behöver slå larm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.