Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gängledare får fängelse i knarkhärva med barnkurir

60 gram narkotika hittades i mittkonsolen på en bil.
Foto: Polisen
31-åringen pekas ut som en av två ledarfigurer för det kriminella Östberganätverket.
Foto: Polisen

En 31-åring – utpekad ledare för det kriminella Östberganätverket – döms till två år och åtta månaders fängelse för grovt narkotikabrott.

Från sin bostad dirigerade han kurirer att köra ut kokain till olika delar av Stockholm.

Den yngste kuriren var 16 år gammal.

Det var i augusti och oktober i fjol som de två knarkköpen gjordes. 

31-åringen, som polisen pekat ut som ledare för det kriminella Östberganätverket, dirigerade sina kurirer att köra ut knark till olika delar av Stockholm – samtidigt övervakades hans mobiltrafik i realtid av polisen.

Nu döms han till två år och åtta månaders fängelse för grovt narkotikabrott. Samtidigt förverkas två års villkorlig frigivning för ett tidigare brott, ett mordförsök.

Övervakades med ny lag

I augusti greps en 16-årig pojke i Skogås med 96 gram kokain inför en knarkleverans. I beviskedjan har åklagare kunnat visa hur 16-åringen hämtade upp narkotikan och tog sig till platsen, hela tiden guidad av 31-åringen.

Vid den andra knarkleveransen hittade polisen 60 gram kokain i mittkonsolen på en bil.

Polisens övervakning med hjälp av lagen om hemlig dataavläsning, som trädde i kraft i april i fjol. Tvångsåtgärden kom till stånd eftersom 31-åringen var en av de huvudmisstänkta i en våldsspiral i fjol som omfattade flera mord och mordförsök. I det fallet åtalades han i slutändan endast för grovt olaga hot, som han frikändes för.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.