Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gängkriget inifrån – mötet med Shottaz på McDonald's

Diamant Salihus bok ”Tills alla dör”.
Yasin Mahamoud är kopplad till Shottaz i Rinkebykonflikten.
Foto: Polisen

Gängmännen söker igenom lokalen och pustar ut – mötet är inte någon fälla.

”Klivaren” och ”Rödögat” berättar om livet i gängkrigets Rinkeby.

Flera av deras vänner har mördats i konflikten mellan Shottaz och Dödspatrullen.

Ingen lösning finns i sikte:

– I dag om vi ser varandra, vi dödar varandra. För blod har spillts, säger en av männen i boken ”Tills alla dör”.

En sommarförmiddag i juli 2015 slår rånligan till. Maskerade män, beväpnade med kofötter och en replika av ett automatvapen, bryter sig in på Forex växlingskontor i Täby. Personalen tar skydd inne på toaletten medan rånarna öser ner sedlar i en väska.

På några minuter är allt över. När polisen anländer till platsen har gärningsmännen redan försvunnit – med mer än två miljoner kronor i byte.

I Rinkeby börjar ryktet spridas om vilka som låg bakom rånet. Flera personer ur det yngre gardet känner sig kränkta över att de inte bjudits in till den lukrativa kuppen.

19-årige ”Izzy” pekas ut som hjärnan bakom kuppen. Kort efter rånet blir han överfallen i Rinkeby centrum och förd till ett koloniområde där han misshandlas och sedan skjuts till döds.

Ett dygn senare kommer hämnden när 16-årige ”Maslah” mördas på en bensinmack i Bromma.

De två morden blev starten på Sveriges blodigaste gängkonflikt mellan grupperingarna Dödspatrullen och Shottaz.

Shottazmötet på McDonald's

I boken ”Tills alla dör”, Mondial förlag, som släpps på måndag gör SVT-journalisten Diamant Salihu en djupdykning ner i konflikten. Han har intervjuat gängmedlemmar, oroliga föräldrar, poliser och lärare i jakt på svar: Hur kunde det bli så här?

I boken finns en intervju med tre Shottaz-män på en McDonald's-restaurang i Sundbyberg. 

Innan mötet har Rinkebymännen rekat lokalen för att säkerställa att mötet inte är en fälla. Trion fungerar som varandras vittnen. Om alla hör vad som sägs kan ingen i efterhand bli anklagad för att ha tjallat.

En av dem säger att han försörjer sig som ”klivare”. Den som vid rån- och inbrottskupper har rollen att kliva in och hämta bytet. Av författaren får han namnet ”Klivaren”.

En annan i trion benämns som ”Rödögat”, på grund av sina rödsprängda ögonvitor.

Polisen kopplar ett tiotal mord till konflikten. Enligt männen är det fler.

– 16 är det. Två–tre är från Malmö, säger en av männen.

Följdfrågor på vilka mord polisen missat att koppla till gängkriget lämnas obesvarade.

– Vi måste tänka på vad vi säger. Vi vill inte bli dödade. Vi vill inte prata för mycket.

Dubbelmordet på Café Mynta

Morden 2015 ledde till en splittring i den stora vänskapskretsen i Rinkeby.

I slutet av 2016 skedde nästa dåd. Två bröder med koppling till Shottaz-sidan satt och åt på Café Mynta i Rinkeby när kulor från ett automatvapen avlossades in mot restaurangen. Bröderna försökte fly ut genom en bakdörr men jagades ikapp av gärningsmännen som sköt dem till döds.

Ett år senare mördades en man kopplad till Dödspatrullen i ett garage i Rinkeby.

En vecka passerade – sedan följdes garagemordet upp med ett hämnddåd. Framför rullande övervakningskamera gick en beväpnad 16-åring från Dödspatrullen in på en pizzeria och sköt en man som satt och åt. Mordet är det enda i konflikten som svenska myndigheter lyckats lösa i form av fällande dom.

Tre av fyra utpekade ledare för Dödspatrullen. Mohamed Ali, till höger i gruppbilden, avtjänar livstids fängelse för dubbelmord i Danmark.
Foto: Polisen
Övervakningskameran på en pizzeria i Rinkeby fångar ögonblicket när en 16-åring skjuter ihjäl en gängrival.
Foto: Polisen

Danska myndigheter har ett bättre facit. Sommaren 2019 sköts två Shottaz-män till döds i Köpenhamnsförorten Herlev. Fem män dömdes till stränga straff för dubbelmordet. En av de åtalade var Mohamed Ali, ledarfigur i Dödspatrullen, som fick livstid.

Anhöriga övervägde ”blodspengar”

Större delen av de inblandade i konflikten – på båda sidor – har rötter i Somalia. I ”Tills alla dör” framgår att anhöriga i början av konflikten övervägde traditionen med blodspengar för att få slut på våldet. En typ av ersättning som gärningsmannens familj betalar till offrets anhöriga.

Efter dubbelmordet på Café Mynta anhölls fyra personer från Dödspatrullen som misstänkta för dubbelmordet – men försattes på fri fot när bevisen inte räckte till.

De mördade brödernas pappa satte sig då ner med pappor till de utpekade gärningsmännen. Han ska ha uppmanat dem att överlämna sina barn till polisen och få dem att erkänna morden.

Enligt boken begärde han blodspengar från familjerna men det var bara en av de inblandade som var villig att betala. Diskussionerna gick aldrig så långt som till att diskutera summor.

Varken svenska myndigheter eller somaliska traditioner lyckades bryta spiralen. I stället fortsatte våldet.

Bilden på Shottaz-männen hittades i en mobiltelefon i en utredning. Bakom masken, till vänster, döljer sig Jafar Sadik, mer känd som rapparen Jaffar Byn.
Foto: Polisen
Bild från dubbelmordet i Köpenhamn 2019.
Foto: Polisen

Enligt de intervjuade Shottaz-männen i ”Tills alla dör” finns ingen lösning i sikte, ingen fungerande dialog och ingen vilja till försoning.

– I dag om vi ser varandra, vi dödar varandra. För blod har spillts, säger Klivaren i boken.

– Det är en ond cirkel. Jag tror aldrig att det kommer att ta slut. Om det ska ta slut är det för att man hamnar sju meter under marken eller får livstids fängelse.

Mordet på Vincent Mbinkeu

Bland morden som kopplas till gängkriget i Rinkeby finns en händelse som sticker ut.

20-årige Vincent ”Poy” Mbinkeu var en del av kärnan i Shottaz. Natten till nyårsafton 2019 hittades han skjuten i en bil i Rinkeby.

Polisen misstänker inte att det var rivalerna i Dödspatrullen som dödade Vincent Mbinkeu – utan att han blev mördad av sina egna.

Den natten var polis snabbt på plats och flera personer greps i närområdet. Några timmar senare greps ytterligare personer i en bil på Södermalm. Samtliga hade koppling till Shottaz, samma gruppering som Vincent Mbinkeu ingått i.

Gruppbild på Shottaz som skickats ut på sociala medier. Till höger syns Yasin Mahamoud, årets artist på P3 Guldgalan.
Foto: Polisen

En av dem var Yasin Mahamoud – mer känd som rapparen Yasin. För en månad sedan utsågs han till årets artist på P3 Guldgalan och i dagarna nominerades han till Grammis i fyra kategorier.

”Krutpartiklar på Yasin”

Efter gripandet häktades Mahamoud som misstänkt för mordet. I förhör berättade rapparen att han och Vincent var nära vänner och att de två hade suttit ensamma i bilen när någon ryckte upp dörren och sköt.

Historien stämde inte överens med den tekniska undersökningen – som talade för att skotten avfyrats inifrån bilen och sedan försvunnit ut genom den neddragna rutan på förarsidan.

I förhör sa Yasin Mahamoud att han var rädd för att han själv var måltavlan, och att han därför sprang från platsen. Han bokade en biljett på första morgonflyget till London men greps innan natt blivit dag.

En tidigare okänd omständighet tas upp i ”Tills alla dör”:

”Krutpartiklar har hittats på Yasin. Ett mindre antal, enligt uppgift. Men för att veta att partiklarna kommer från mordvapnet behöver ammunitionen som använts hittas. Han kan ha stått bredvid någon som sköt med ett vapen dagen före, även om en sådan förklaring bedöms som ologisk.”

Författaren och journalisten Diamant Salihu.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Några kulor har inte hittats. Sannolikt har de splittrats. Mordplatsen är oturlig – ”en byggarbetsplats som kan ha tusentals små metallföremål utan koppling till mordet”, som författaren uttrycker det.

Yasin Mahamoud satt häktad i drygt tre månader innan han släpptes. Han är i dag inte misstänkt för något som har med mordet på Mbinkeu att göra.

Pappan: ”De vet vad som har hänt”

Mordet är alltjämt olöst och det är tydligt att Vincent Mbinkeus död inte behandlas som de övriga dödsfallen i konflikten. Hans namn hyllas inte på sociala medier i Shottaz-kretsen. Vännerna hörde inte av sig till familjen efter mordet för att beklaga sorgen.

– Jag vet inte vem som har gjort vad, men jag är säker på att de vet vad som har hänt, sa hans pappa i en intervju med Expressen ett halvår efter mordet.

– Från killarna har man inte hört någonting, inget alls. Man tycker att de åtminstone kan ringa ett samtal och säga att det som står i tidningarna inte stämmer – att de inte har något med detta att göra, säger pappan.

I ”Tills alla dör” tar Diamant Salihu upp Vincents död under McDonalds-mötet med Shottaz-männen ”Klivaren” och ”Rödögat”.

Klivaren beskriver allt som ”en soppa” han helst inte vill prata om. 

Det finns flera rykten som omgärdar mordet: Att Vincent hade gått över till den andra sidan eller att han hade skulder. Inget av det stämmer enligt Klivaren.

– Det är en sjukt barnslig anledning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.