Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Misstanken: Gängets splittring bakom mordet på McDonald's

Så här såg det ut när Expressens reporter Filippa Fernqvist rapporterade från Vällingby samma kväll som dödsskjutningen.
Polisens tekniker på plats vid McDonald´s i Vällingby kort efter skjutningen.
Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX / JANNE AKESSON/SWEPIX
Polisens avspärrning vid en känd rappares adress efter att en explosion inträffat.
Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX / JANNE AKESSON/SWEPIX

Dödsskjutningen vid McDonald's i Vällingby och sprängdådet mot en känd rappare i Grimsta tros vara del av samma konflikt.

Polisen kopplar enligt uppgift dåden till splittringen inom nätverket ”Lejonen” –  Hässelbygänget som delats i sidorna ”Gård” och ”Strand”.

Den utpekade ledaren för strandsidan sköts i bröstet i våras – men överlevde tack vare sin skyddsväst.

Två månader senare sköts en tongivande person på den rivaliserande sidan till döds.

Klockan 18.40 på nyårsafton avlossade två skyttar skott utanför McDonald's-restaurangen i Vällingby centrum.

När de försvann från platsen låg en man i 20-årsåldern kvar på marken – skjuten till döds. Två andra personer blev skadade och flera skott gick in genom rutan till restaurangen.

Klockan 03.15 två nätter senare väcktes de boende i ett lägenhetshus i närliggande Grimsta när en kraftfull explosion briserade i husporten.

Enligt uppgifter misstänker polisen att de två dåden är kopplade till den blodiga konflikten mellan två kriminella grupperingar från Hässelby.

Detta har hänt i Stockholms våldsvåg

25/12 – På juldagsmorgonen skjuts den Dödspatrullen-kopplade gängmannen Mehdi ”Dumle” Sachit till döds i Rinkeby.


26/12 – Detonation i en lägenhetsport i Enskededalen. På adressen bor en man med kopplingar till det kriminella Dalennätverket.


27/12 – Ny detonation på samma plats i Enskededalen.


27/12 – Skott avlossas mot en lägenhetshusfasad i Gubbängen. På adressen är en man med kända kopplingar till ett kriminellt nätverk i Rågsved skriven.


28/12 – Ett 20-tal skott med automatvapen avfyras mot en ytterdörr i samma trappuppgång i Gubbängen. I lägenheten bor en man utan kopplingar till kriminalitet och teorin är att gärningsmännen skjutit på fel dörr. Två pojkar – 14 och 15 år gamla – tas på bar gärning efter skjutningen.


28/12 – Detonation i en lägenhetsport i Farsta. En man med kopplingar till ett kriminellt nätverk i Farsta har koppling till adressen.


31/12 – Detonation i en lägenhetsport i Rågsved. En man med kopplingar till Dalennätverket har koppling till adressen.


31/12 – Dödsskjutning vid McDonald's i Vällingby. En man i 20-årsåldern med kopplingar till ett kriminellt nätverk i Hässelby/Vällingby skjuts till döds. Två andra skadas.


2/1 – Detonation i en lägenhetsport i Grimsta. På adressen bor en känd rappare med kopplingar till ett kriminellt nätverk i Hässelby/Vällingby. En annan känd rappare finns bland de anhållna men han släpps sedan.


2/1 – Mindre detonation i en lägenhetsport i Bagarmossen. På adressen bor en man med gängkopplingar.


4/1 – Dödsskjutning vid pendelstationen i Jordbro. En 25-årig man skjuts till döds och en 38-åring skadas. De skjutna har båda ett kriminellt förflutet och den döde har nyligen släppts från ett längre fängelsestraff.


5/1 – Detonation i en port i Farsta. På adressen bor en man med kopplingar till ett kriminellt nätverk i Farsta.

Förorten har i många års tid haft problem med gängbrottslighet i form av nätverket ”Lejonen”. För ett decennium blev gänget omtalade i den uppmärksammade ”Taxi Tony”-härvan, där stora mängder kokain kördes ut för hemleverans till så väl kändisar och makthavare som vanligt folk.

”Flyttat” till Vällingby

Sedan dess har nätverket genomgått flera generationsskiften och det som tidigare kallades Lejonen betraktar polisen i dag som två olika grupperingar som ligger i konflikt med varandra. Ett av nätverken är hemmahörande i Hässelby gård medan det andra har huserat i Hässelby strand.

Att mordet på nyårsafton skedde Vällingby är ingen slump. Mannen som sköts till döds var kopplad till strandfalangen och det har varit känt inom polisen att strandfalangen sedan en tid tillbaka har bytt bas till just Vällingby centrum.

Sedan i fredags sitter en 16-årig pojke från Hässelby häktad misstänkt för medhjälp till mord efter dödsskjutningen.

Explosionen i Grimsta utreds som ett misstänkt hämnddåd. Adressen har koppling till en känd rapartist med flera miljoner spelningar på Spotify och Youtube. Artisten är tidigare dömd för brott och har koppling till gårdfalangen i Hässelbykonflikten.

Efter dådet greps en annan känd rapartist och tre andra personer misstänkta för inblandning i sprängdådet. De är numera avskrivna från alla misstankar. Enligt uppgifter grundade sig gripandet i att vittnen sett deras bil köra snabbt från platsen nära i tid efter explosionen.

Gängledare sköts till döds

Polisen kopplar flera tidigare våldsdåd det senaste året till Hässelbykonflikten.

Vid 22-tiden på kvällen den 11 juni avfyrades skott utanför tunnelbanestationen Hässelby strand. En ledarfigur för strandfalangen sköts i bröstet – men överlevde med lindriga skador tack vare en skyddsväst. En nätverkskumpan till honom befann sig på samma plats och blev beskjuten, men klarade sig utan att bli träffad.

Ledarfiguren, som är i 25-årsåldern, är tidigare dömd för flera brott och har funnits med på Stockholmspolisens fokuslista över de mest prioriterade personerna i den kriminella miljön.

Två månader senare tog en man i 30-årsåldern – utpekad ledarfigur för den rivaliserande gårdfalangen – stapplande steg in på restaurang Corner i Hässelby gård. Han hade då skjutits med flera skott i bröstet. Restaurangpersonal och gäster försökte hjälpa mannen men hans liv gick inte att rädda.

Den mördade mannen har i många års tid betraktats av polisen som del av den inre kärnan i Lejonen.

Lyssna på veckans avsnitt av Krimrummet

https://embed.pod.space/player?episode=krimrummet/gangsterrapparna-och-valdsdaden&theme=spaceblack

Expressens Kim Malmgren om: Kriminella nätverken i våldspiralen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.