Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gängens dolda inkomst – täljer guld på bedrägerier

Under 2021 anmäldes cirka 1 470 000 brott i Sverige. Det är en minskning med 84 400 (–5%) jämfört med året innan, 2020, det visar preliminär statistik från Brå.
Mannen till vänster sköts till döds 23 år gammal. Mannen till höger sköts i huvudet 2021 – men överlevde. Efter att ha legat nedsövd i flera veckor vaknade han och häktades omedelbart. Han bojades fast i sjukhussängen, misstänkt för att själv ha utfört ett mordförsök.
Den 24-årige mannen finns på Stockholmspolisens fokuslista som man kopplar till den organiserade brottsligheten.
Krimrummet är Expressen aktualitetspodd med kriminalreporter Kim Malmgren. Han har bevakat den framväxande gängkriminaliteten under flera år och i podden pratar han med gäster som ger olika perspektiv på aktuella brottsfall och fenomen.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Bedrägerier har blivit en av de kriminella nätverkens stora inkomstkällor. Varje år försvinner två miljarder kronor – och mycket tros gå till samma grupperingar som står för dödsskjutningarna.

Den här veckan gästas Krimrummet av Jessika Nilsson, sektionschef på Nationellt bedrägericentrum – den grupp inom polisen som ska vara spjutspetsen mot den här typen av brottslighet.

I avsnittet avhandlas:

✓ Rapporten som binder samman gängen med bedrägerierna – 41 procent av gärningsmännen kopplas till vapen och narkotika.

✓ Klustren ”Hammarström” och ”Kapten krok” – två härvor där 150 miljoner kronor har försvunnit.

✓ Trycket på bankerna – så kan man få bedrägerierna att upphöra.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.