Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Gängen har blivit mer brutala och professionella”

Polischefen: ”Det är en extremt ansträngd situation”
Expressens kriminalreporter Kim Malmgren
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Stockholmspolisen har inlett en särskild händelse efter den senaste tidens våldsvåg.

Nu ska våldet stoppas – inom två veckor.
Expressens kriminalreporter chattade med läsarna och svarade på frågor om dåden som skakar staden – här är några av svaren. 

Anna:

Har åldersrabatten slopats? Kommer det att gå att döma alla gängkriminella till långa fängelsestraff och utvisa?

Kim Malmgren:

Åldersrabatten har delvis slopats.

Tidigare kunde man inte dömas till livstidsstraff förrän man fyllt 21. För den som var 18-20 fick man dessutom en åldersrabatt där man som 18-åring fick sitt straff halverat.

Efter ändringarna för ett år sedan blir den som är 18 år gammal när brottet begås dömd som en vuxen, helt utan rabatt. En 18-åring kan nu också dömas till livstidsstraff.


Stina:

Är det knarket som är roten till det pågående gängkriget?

Kim Malmgren:

Narkotikan spelar tveklöst en viktig roll, men jag betraktar det mer som ett av flera huvudspår.

Nätverken tjänar pengar på narkotika, men det gör de även på till exempel bedrägerier, utpressningar och annat.

Nätverken hamnar i konflikter på grund av narkotika, men det gör de även till följd av personliga kränkningar, maktkamper och annat.


Boris:

Har polisen tillräckligt med resurser för att lösa det här?

Kim Malmgren:

Det beror nog på vad man förväntar sig för resultat. Jag tror att alla är eniga om att Polismyndigheten hade mått bra av betydligt mer personal, snabbare väntetider på NFC och en del annat.


BÅke:

Har just lyssnat på podden om Gävleadvokaten. Förslag: Förbjud buset att välja advokat så kanske vi slipper ”gängadvokaterna”.

Kim Malmgren:

Kul att du lyssnar på Krimrummet!

Den som är misstänkt för brott lär nog även i fortsättningen få önska advokat efter eget tycke och smak, men ärendet som tas upp i podden är nog inget kul fall för Advokatsamfundet.


Nathalie:

Tror du att Vårbergs-Vårby nätverket också involverat i någon av de aktuella konflikterna?

Kim Malmgren:

Jag har inte sett något som talar för att Vårberg-Vårby skulle vara direkt involverade i det som sker nu. Nätverket är nog fortfarande att betrakta som skadeskjutet efter det stora Vårbymålet, åtminstone i relation till andra kriminella nätverk.

Sedan har jag fått bilden av att Farstakonflikten har vuxit sig stor och infekterad, där flera aktörer gradvis har tillkommit på båda sidor. Det är nog svårt för kriminella nätverk i södra Stockholm att inte förhålla sig på något sätt till den konflikten. Även om man själv inte är inblandad så upplever jag att personer i den kriminella världen håller ett öga på vad som händer där.


Magnusson:

Har gängen blivit mer brutala, eller känns det bara så? Minnet är ju bra men kort.

Kim Malmgren:

De har blivit mer brutala och mer ”professionella”, i den mån man kan uttrycka sig så. Fler nätverk har narkotikakontakter ute i Europa, nya intäktsströmmar har kommit genom t.ex lukrativa bedrägerier och våldsutövandet sker i högre grad mot betalning snarare än att man begår dåden inom den egna grupperingen. Samtidigt har de blivit fler, vilket resulterar i fler konflikter och därmed fler dåd.


Erik:

Hur snart kommer vi få se sprängningar i mindre städer tror du?! Ta tex Sundsvall..

Kim Malmgren:

Det finns nog tillräckligt med våldskapital för att det skulle kunna ske redan idag.

Men då får man titta på vad det finns för bevekelsegrund för att utföra den här typen av sprängningar. De är inte riktade för att fysiskt skada någon som finns i närheten när detonationen sker. Mig veterligen har ingen skadats hittills i år i Stockholm, och då har vi haft ett stort antal detonationer redan.

Den här typen av sprängningar har i stället syftet att skicka budskap till en gängrival som har koppling till adressen. Det kan vara ett sätt att skrämmas – eller ett sätt att locka fram personer. Vi vet till exempel att flera av de som misstänks vara drivande i den pågående våldsvågen befinner sig utomlands.


Anita:

Kalla inte detta konflikter utan detta är vansinnesdåd och inget annat

Kim Malmgren:

Jag ser det inte som vansinnesdåd. Detta sker inte till följd av att någon tillfälligt tappat förståndet. Snarare är det ofta metodiskt och noga uträknat hur de här våldsdåden ska utföras.


Willy:

Kan man säga hur många personer, cirka, i stockholmsområdet är aktiva inom den organiserade brottsligheten?

Kim Malmgren:

Stockholmspolisen släppte en rapport för något år sedan. Då angav man siffran 1 500 nätverkskriminella individer fördelade på 52 olika nätverk. Sedan är det en siffra som går att skruva både upp och ner beroende på vad man väljer för parametrar.


Rolf Bertilsson:

Konflikterna bottnar i en naiv invandringspolitik och frånvaro av integration av män som kom i flyktingströmmarna .De som förutsåg och varnade för vad som skulle bli följden stämplades som rasister .

Kim Malmgren:

Det stämmer att många av de unga män som polisen idag betraktar som nätverkskriminella har utländska rötter. Däremot är man nog fel på bollen om man pratar om de män som kom med flyktingströmmarna kring 2015 och framåt.

En studie från Brå har visat att det är vanligare att bli misstänkt för brott som andra generationens invandrare än första generationens. Det är alltså inte invandrarna – utan deras barn – som är mest förekommande i den världen.

Varför det har blivit så får någon som är mer insatt i ämnet än jag själv svara på, men jag är övertygad om att svaret inte är så lätt som att det är ”invandrarnas fel”. Det är en större och betydligt mer komplicerad fråga än så.


Mike:

Detta skulle stoppats för länge länge sedan och i tidigare åldrar Problemet bland unga är bling bling o snabba cash Många förstår inte ensamheten när man sitter länge inne och vänner dör eller lämnar kriminella banan och du själv fortsätter , finns bara en väg med sånt här och det är ner i graven tillslut

Kim Malmgren:

Helt rätt. Detta skulle ha stoppats för länge länge sedan och i tidigare ålder. Problemen som vi ser nu är frukten av det vi skördat under flera årtionden. Och man får klassas som optimist om man tror att det inte kommer att ta lika lång tid att lösa problemen.


Engvall:

Du som har kontakter med polisen, hur är deras stämning just nu? Är det fighting spirit eller är det helt uppgivet?

Kim Malmgren:

Både och, skulle jag säga.

De som jag har pratat med är väldigt fokuserade på uppgiften och tror på att det går att göra skillnad. Samtidigt känner de att de arbetar i motvind med begränsade resurser och ett otroligt stort inflöde av grova brott-utredningar.


Magnus:

Det känns som gängen har börjat dela upp småstäder emellan sig, kan det vara en efterfrågan på knark (eller vad man nu bråkar om) överallt verkligen? Det förvånar ändå, kan jag tycka.

Kim Malmgren:

De exempel som jag sett, som lett till fullskaliga utredningar, så är det framför allt narkotikaintäkter som lockar Stockholmsgängen till mindre och mellanstora svenska städer.

Sedan finns exempel där det urartat i mer eller mindre slumpmässiga våldsdåd och konflikter som en följd av att Stockholmskriminella med väldigt högt våldskapital har befunnit sig på plats.


Pernilla:

Hur bra koll har polisen på de inblandade? Borde man inte ha bevakning på dom så man ser när dom åker ut på rövartåg?

Kim Malmgren:

Min bild är att polisen har väldigt bra koll på hur de olika konflikterna ser ut, vilka som är nyckelpersoner och i grova drag vad de bråkar om.

Däremot är det betydligt svårare att förutse vem som ska utföra nästa brott eftersom den här typen av dåd ofta läggs ut på entreprenad. Vi vet från tidigare fall att den som placerar ut bomben eller avfyrar skotten sällan själv är inblandad i konflikten, utan mer en inhyrd frilansare eller en ungdom som antingen vill bevisa sig eller blir pressad.


Adi:

Vilka är det som främst skjuter och spränger? Vad har dom för bakgrund och så vidare?

Kim Malmgren:

Det finns en del tolkningsutrymme i frågan.

Tittar man exklusivt på de som skjuter och spränger så är det företrädesvis unga män och pojkar. Säg någonstans mellan 15-25 i regel. Ofta med en stökig bakgrund på olika sätt. Ofta uppvuxna i utsatta områden där ett kriminellt nätverk har stark närvaro.

Tittar man på de som beordrar sprängningarna och skjutningarna är det nog ofta en annan målgrupp. Man kom åt flera sådana ”toppar” i samband med Encrochat/SkyECC/Anom-chattarna och då handlade det många gånger om lite äldre personer, ofta över 30, med internationella nätverk. Ofta placerade utomlands.


Anja:

Varför blir det värre just nu? Vad är den utlösande faktorn?

Kim Malmgren:

Svårt att säga varför saker och ting sker just nu. De kriminella nätverken är lättkränkta, territoriella och riskerar att hamna i konflikter mest hela tiden. Det är ett sorts grundläge. Därifrån krävs det sällan särskilt mycket för att något ska blossa upp.


Anton:

Vad hjälper en särskild händelse ?

Kim Malmgren:

En särskild händelse innebär framför allt att de som arbetar med frågan – i det här fallet våldsvågen – kan få arbeta specifikt med den. Vanligtvis handlar det om att man tillsätter en egen ledning och en egen resurs som arbetar riktat med problemet. 

Polisen: ”52 kriminella nätverk med 1500 individer”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.