Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gängbråken som skakar området där flickan sköts

Enligt uppgifter var måltavlorna två män tillhörande Botkyrkanätverket
En flicka på tolv år sköts till döds vid en Shellmack i Norsborg tidigt på söndagsmorgonen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Flickan träffades av en förlupen kula, som enligt uppgifter till Expressen var ämnad för två unga män som tillhör det så kallade Botkyrkanätverket. De stod iklädda skyddsväst vid Mc Donalds.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

När gärningsmännen öppnade eld sköts en 12-årig flicka till döds.

Det var den tredje skottlossningen i Norsborg på en dryg vecka.

Flera kriminella nätverk med stort våldskapital rör sig i området – och nu står polisen inför uppgiften att knyta mordet till rätt konflikt.

Under natten mot söndagen svängde den vita audin in mellan McDonald's-restaurangen och Shell-macken i Hallunda – och öppnade eld.

När allt lugnat ner sig och gärningsmännen flytt från platsen låg en 12-årig flicka kvar på marken. Hon fördes till sjukhus med skottskador men hennes liv gick inte att rädda.

Enligt uppgifter till Expressen jobbar polisen efter teorin att flickan mördades av misstag. Att två unga män med kopplingar till det kriminella Botkyrkanätverket var de riktiga måltavlorna för skotten. Männen, som båda bar skyddsväst, befann sig på platsen men klarade sig såvitt känt oskadda.

Mordet är den senaste i en rad av skottlossningar som skett i stadsdelen den senaste tiden.

22 juli sköts det mot en bostad i Norsborg och polisen upptäckte skotthål i en dörr.
Foto: Janne Åkesson / Swepix

Natten mot den 22 juli larmades polisen till en adress i Norsborg efter uppgifter om en misstänkt skottlossning. När polisen anlände fann man att okända gärningsmän skjutit mot en parkerad bil.

Tre dagar senare skedde nästa skottlossning i Norsborg. Polisen fann skotthål i en dörr och tomhylsor på marken – men inga personer som gick att koppla till händelsen.

– Vi har inlett en förundersökning gällande mordförsök. Det finns vittnesuppgifter om att man har sett personer som har skjutit mot varandra, sa Anna Westberg på Stockholmspolisen då.

Har god tillgång till skjutvapen

För polisen står nu den grannlaga uppgiften att söka gärningsmännen till mordet på den 12-åriga flickan i någon av flera aktiva gängkonflikter som finns i närheten av mordplatsen. Hallunda ligger i norra Botkyrka i nära anslutning till två av Stockholms mest ökända kriminella grupperingar.

”Botkyrkanätverket” har sin bas i Fittja och beskrivs av polisen som ett kriminellt nätverk med internationella förgreningar som försörjer sig genom bland annat narkotikahandel. Nätverket uppges också ha god tillgång till skjutvapen. Högst upp i hierarkin finns män i 35-40-årsåldern med yngre män och pojkar som står för gatulangningen.

På andra sidan Fittjaviken styr Vårbynätverket, som under de senaste månaderna varit föremål för omfattande polisinsatser. Flera unga män kopplade till grupperingen sitter häktade misstänkta för bland annat mord och grovt narkotikabrott.

I mars meddelade polisen att man kopplade Vårbynätverket till minst fyra skjutningar under hösten 2019 och början 2020, varav en med dödlig utgång.

Likheterna mellan den dödsskjutningen och lördagsnattens mord är flera. Vid januariskjutningen öppnade gärningsmän eld mot en annan bil på en Circle K-mack i Kungens kurva.

En man dödades och en kvinna skadades när en bil besköts på bensinstationen i Kungens kurva.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
En man dödades och en kvinna skadades när en bil besköts på bensinstationen i Kungens kurva.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
En man dödades och en kvinna skadades när en bil besköts på bensinstationen i Kungens kurva.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Föraren sköts till döds. I bilen fanns även en kvinna som skottskadades och en rivaliserande gängledare som klarade sig oskadd.

”Det här är barn som skjuter barn”

Mordet på McDonald's måste inte nödvändigtvis vara kopplat till något av de större kriminella nätverken som opererar i området. I närheten finns även flera mindre – men beväpnade – grupperingar som ligger i konflikt.

För två år sedan skedde flera skjutningar som polisen beskrev som en konflikt mellan ungdomar i närliggande Alby och Flemingsberg i Huddinge kommun. I ett flertal skottlossningar blev sammanlagt tre ungdomar skottskadade.

– Det här är barn som skjuter barn, sa polismannen Ulf Sundström då i TV3:s Efterlyst.

I mars i år sköt en maskerad person in mot en restaurang. Skotten missade.
Foto: Janne Åkesson/Swepix
Skotten missade och gick i stället in i en närliggande byggnad där två personer skadades av glassplitter.
Foto: Janne Åkesson/Swepix

I mars i år befarade polisen att konflikten blossat upp igen. I Huddinge öppnade en svartklädd och maskerad gärningsman eld mot två personer utanför en restaurang. Skotten missade och gick i stället in i en närliggande byggnad där två kommunanställda skadades av glassplitter.

 – Det kan vara samma konflikt som lever vidare, och det finns personer ifrån Botkyrka som är av intresse i den här utredningen, sa Andres Munoz som är koordinator på polisen i Botkyrka då till tidningen Mitt i.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.