Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gabriellas son mördades: ”En bit av ens hjärta har försvunnit”

Gabriellas son Alexander sköts till döds. Bandidosmannen Aghvan Baghdasaryan och två andra män har nu dömts till 16 års fängelse.
Gabriella Figgé på urnsättningsdagen.Foto: Privat
Alexander Figgé Olsson sköts till döds med ett skott i tinningen.Foto: Privat
Alexander Figgé Olsson blev 24 år. Foto: Privat

Gabriellas son Alexander, 24, sköts till döds med ett skott i tinningen.

Bandidosmannen Aghvan Baghdasaryan och två andra män har nu dömts till 16 års fängelse för vad som enligt hovrätten hade ”karaktären av en avrättning”.

– Det är en bit av ens hjärta som har försvunnit, säger Gabriella Figgé.

Hon var på semester i Port Ghalib i Egypten när det hände. 

På eftermiddagen hade hon haft kontakt på Messenger med Alexander hemma i Dalarna. 

”Allt under kontroll liksom som sagt. Håller på fixar o grejar!!”, skrev han.

Klockan 16.54 skickade Gabriella det sista meddelandet till sin son:

”Älskar dig”

Många gånger hade hon varit orolig för att något skulle hända honom, med tanke på det liv han levde. Men inte nu.

– Jag om någon har sett Alexander i panik när han har haft skulder som han inte har kunnat betala till deadline. Så var han inte vid den här tiden. Han var lugn, säger Gabriella.

Alexander Figgé Olsson blev 24 år.Foto: Privat

Vid midnatt läste Alexanders pappa Niclas Olsson på nätet om en skottlossning i Borlänge.

– Jag förstod nästan att det var han. Så jag provade att ringa och skicka meddelanden och det var inget svar, säger han.

På morgonen somnade han till sist – men väcktes snart av att polisen knackade på dörren. 

Och det var Niclas som ringde till Gabriella i Egypten och gav henne beskedet.

– Då sa han: ”Nu är Alexander död. Han är skjuten.” De orden glömmer jag aldrig, säger hon.

En älskad son

Alexander Figgé Olsson växte upp med sina föräldrar och syskon i Dala-Järna vid Västerdalälven.

Alexander Figgé Olsson (t v) på sin lillebrors dop.Foto: Privat

Gabriella Figgé berättar om en älskad son, en godhjärtad och varm pojke – som blev utstött och mobbad redan från förskolan.

– Han var överviktig. Det var det de retade honom för. De kallade honom för fetto, slängde snöbollar i magen på honom och talade om att fläsket åkte in och ut. Det har gjort att Alexander har haft dålig självkänsla och inte känt sig omtyckt. Han har inte känt sig välkommen i skolan.

Alexander fick allt större problem i skolan, och Gabriella tyckte inte att hon fick någon förståelse från skolan och socialtjänsten.

Som 14-åring omhändertogs han enligt lagen om vård av unga och placerades på HVB-hem.

Droger och brott

När han kom hem igen efter några år hade han börjat missbruka. Han provade på de flesta sorters narkotika men det var cannabis som blev hans favoritdrog, enligt Gabriella. Han langade också till andra.

– Jag och Alexander har alltid haft en god och nära relation, så jag har alltid vetat att han har både tagit och sålt droger, säger hon.

Alexander mobbades i skolan. Foto: Privat

Han dömdes för en rad olika brott, bland annat misshandel, bedrägeri, övergrepp i rättssak, skadegörelse och narkotikabrott. Men han hade drömmar om ett annat liv.

– Han sade: ”Den dag som jag slutar med det här och blir fri, då ska jag jobba med att hjälpa andra ungdomar. För är det någon som vet hur de har det så är det jag.”

Konflikten

Våren 2018 hamnade Alexander i en konflikt med en kompis, Nima Morravej, som han sålde droger ihop med. Orsaken var att Nima Morravej ville gå vidare och börja sälja åt andra.

Osämjan ledde bland annat till att Nima Morravej åkte hem till Alexander Figgé Olsson sommaren 2018 och rispade honom med en kniv, enligt vad åklagaren senare skulle påstå när han lade fram sin uppfattning om motivet till mordet. Nima Morravej har förnekat detta. 

I januari i år hade Alexander nyligen frigetts från ett fängelsestraff. Han ville då reda ut konflikten med Nima.

Vid 23-tiden på kvällen den 11:e möttes de vid Ringargatan i Borlänge, inte långt från Alexanders lägenhet. 

Alexander hade med sig en kompis som kommit upp med tåget från Uppsala. På den andra sidan fanns Nima Morravej, 23, Sammy Hyväoja, 37, och Bandidosmedlemmen Aghvan Baghdasaryan, 32.

Skotten

Inget tyder på att Alexander och hans vän var beväpnade. Men det andra gänget hade med sig en revolver – och innan de hunnit börja diskutera sköt en av de tre männen Alexanders kompis i bröstet. Kompisen vände sig om för att springa därifrån och blev då skjuten i ryggen. Han fick livshotande skador men överlevde.

Alexander blev skjuten på mycket nära håll, i det högra sätesområdet och i tinningen. Han blev liggande, svårt skadad. Ambulans var snabbt på plats och han fördes till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.

Brottsplatsen vid Ringargatan i Borlänge.Foto: Polisen

Dagen efter mordet åkte Niclas Olsson in till Borlänge för att prata med polisen.

– Alla förhör gick bra. Men sen när man kom hem och satte sig i soffan och såg alla meddelanden, då bröt man ju ihop, säger han.

Alexander Figgé Olsson begravdes i Järna kyrka.Foto: Privat

Alexander begravdes i Järna kyrka den 7 februari. Begravningen var öppen för alla.

– Det var liksom bara självklart. Även Alexanders vänner är människor och har sorg efter honom, säger Gabriella.

Mordutredningen

Polisens mordutredning gick snabbt framåt. På mordnatten hittade ett vittne revolvern cirka tre kilometer från brottsplatsen.

Revolvern som användes när Alexander Figgé Olsson sköts till döds.Foto: Polisen

Tidigt fick polisen också uppgifter om att ett möte hade planerats mellan de båda skjutna männen och Morravej, Hyväoja och Baghdasaryan. De tre anhölls i sin frånvaro den 13 januari och inom tre veckor var alla tre hittade.

Alexanders kompis ville till en början inte berätta för polisen vilka som var med vid skjutningen. Men han ändrade sig, för Alexanders skull. 

Han pekar ut Sammy Hyväoja som den som sköt honom med det första skottet. Vem som sköt honom i ryggen och vem som sedan sköt Alexander såg han inte, eftersom han då hade börjat springa från platsen, uppger han.

Samtidigt har Nima Morravej erkänt att det var han som sköt. Han hävdar att han handlade ensam och det var en impulshandling.

– Jag tror att han gör det bara för att han är tillsagd att göra det, säger Gabriella Figgé.

Tre dömda – för medhjälp

Tingsrätten konstaterade i sin dom att ”Nima Morravejs erkännande och [kompisens] utpekande av Sammy Hyväoja som gärningsman förtar värdet av varandra”, och hovrätten gjorde samma bedömning. 

Sammy Hyväoja, 37, Bandidosmedlemmen Aghvan Baghdasaryan, 32, och Nima Morravej, 23.
Aghvan Baghdasaryan.Foto: Polisen
Sammy Hyväoja.Foto: Polisen
Nima Morravej.Foto: Polisen

I tingsrätten fick alla tre 14 års fängelse för medhjälp till mord, medhjälp till försök till mord och grovt vapenbrott. Morravej och Baghdasaryan dömdes också för ytterligare brottslighet.

I fredags skärpte hovrätten straffet till 16 års fängelse. ”Gärningen har haft karaktären av en avrättning och måste bedömas som särskilt hänsynslös”, står det i domen. Men hovrätten fastställde tingsrättens brottsrubricering: medhjälp till mord och mordförsök för alla tre.

– Jag är nöjd med domen på det sättet att alla tre blev dömda. Sen är jag nöjd med att hovrätten höjde straffet. Men jag hade gärna sett att det hade blivit livstid för mord och mordförsök, säger Gabriella Figgé.

Hon fortsätter:

– Man har inte fått landa och sörja riktigt. Man har fått lov att vara stark. Nu känns det som att det kan bli ett avslut, så att vi kan börja sörja.

Försvaret: ”Två oskyldigt dömda”

Advokat Slobodan Jovicic företräder Aghvan Baghdasaryan.

– Vi är extremt besvikna. Hovrättens dom är svår att ta till sig, säger han.

Han anser att det inte är visat att Aghvan Baghdasaryan var på brottsplatsen. Hovrätten lutar sig här bland annat mot sms-trafik mellan de inblandade och att Baghdasaryans mobiltelefon kopplade upp mot en mast i Borlänge kort före mordet.

– Om du i en mastuppkoppling tolkar in det som hovrätten har gjort så känns det tufft.

Sammy Hyväojas försvarsadvokat Marko Tuhkanen uttrycker sig i ännu starkare ordalag.

– Jag påstår att det är två oskyldigt dömda, till totalt 32 år, säger han och syftar på sin klient och Aghvan Baghdasaryan.

Marko Tuhkanen ifrågasätter åklagarens grundpåstående är att det var en som sköt medan de två andra stöttade honom psykiskt och fysiskt. 

– Utredningen visar att det inte har gått till så. Det är en som skjuter och två som springer därifrån. En av dem är min klient. Han säger att han blev rädd, för han hade ingen aning om vad som skulle hända där, säger han och tillägger att han kommer att överklaga.

Livet efteråt

Samtidigt måste Alexanders familj leva vidare med sin förlust.

– Jag får mer och mer sorg ju längre tiden går. Det går bättre när jag är på jobbet, men sen kommer man hem och ser alla meddelanden och alla bilder, säger Niclas Olsson.

Alexander som tioåring.Foto: Privat
Alexanders gravplats på allhelgonahelgen.Foto: Privat

Gabriella Figgé:

– Det är alltid en som kommer att fattas oss. Men man måste på något sätt komma vidare. Alex hade inte velat att jag skulle fastna i ilska och hat mot de här människorna. Han hade sagt: ”Acceptera det här nu, mamma, och gå vidare.” Det är de orden i mitt huvud som har fått mig att kämpa och gå upp varje morgon.

Bandidosmannen Aghvan Baghdasaryan mördade med vännerna

Bandidosmedlemmen Aghvan Baghdasaryan, 32, och hans vänner Nima Morravej, 23, och Sammy Hyväoja, 36, dömdes i oktober till för mordet på Alexander. Så här rapporterade Expressen TV då.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.