Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gabriel Barsoum utesluts ur Advokatsamfundet

Följ senaste nytt i Expressens livesändning – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Foto: JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN

För två år sedan tjänade han fjärde mest i landet på att vara offentlig försvarare.

Nu utesluts Gabriel Barsoum ur advokatsamfundet.

I beslutet står att han bland annat lämnat felaktiga uppgifter och fått ut för mycket pengar.

Gabriel Barsoum har flera år i rad varit med på listan över de offentliga försvarare som fakturerar domstolar mest. År 2021 drog han in strax över nio miljoner kronor på uppdragen – och var därmed den fjärde bäst betalda i landet. Förra året landade siffran på sex miljoner.

En granskning av Aftonbladet har visat hur Gabriel Barsoum begärt ut och fått mer pengar än han arbetat för. Bland annat genom att kräva ersättning för fler häktesbesök än han gjort och begärt pengar för mer tid än han lagt på ett uppdrag. 

Granskningen resulterade i en polisanmälan och åklagare har inlett förundersökning om misstänkt bedrägeri. 

Nu meddelar Advokatsamfundet att Gabriel Barsoum utesluts ur Advokatsamfundet och alltså inte längre får titulera sig som advokat. Därmed blir han en i raden av advokater som uteslutits under uppmärksammade former de senaste åren.

Därmed blir han nu den fjärde advokaten som utesluts – samtidigt som man under de senaste åren har funnits med på topp 10-listan över de offentliga försvarare som tjänat mest i landet.

”Verksamheten äventyras”

I ett pressmeddelande skriver Advokatsamfundet: ”Ifråga om ersättningsyrkanden har konstaterats att det förekommit klumpvisa yrkanden utan koppling till tidsperioder, schablonmässiga tidsangivelser för arvodesberäkning och tidsspillan samt felaktig tillämpning av taxor på ett sätt som sammantaget är ägnat att vara vilseledande vid en domstolsprövning av ersättningsyrkandenas skälighet.”

Disciplinnämnden anser även att Barsoum bland annat brustit i form av dubbelbokningar, substitution i strid mot gällande regler och dröjsmål med att besvara skrivelser från såväl domstolar som Advokatsamfundet.

”Sammanfattningsvis har advokaten bedömts inte leva upp till det särskilda ansvar som advokater har. I stället har verksamheten kommit att allvarligt äventyra advokatens kärnvärden, särskilt vad avser rutinerna för ersättningskrav i rollen som offentlig försvarare, liksom omsorgsplikten och skyldigheterna som en advokat har gentemot klienter och domstolar. Omständigheterna har sammantaget befunnits vara synnerligen försvårande.” avslutar Advokatsamfundet.

Andra advokater som har uteslutits

Edip Samuelsson 

Advokat Samuelsson, som har varit vida omskriven som ”släktnätverket Ali Khans advokat” anmäldes 2019 av tre olika åklagare för att ha kontaktat ett alibivittne innan polisen kunde förhöra personen. Under samtalet förmedlade han information från en klient som satt häktad med restriktioner.

Sommaren 2021 beslutade HD att Samuelsson skulle uteslutas.


34-årig kvinna 

Den kvinnliga advokaten företrädde en gängledare i ett stort narkotikamål i Stockholm. Under rättsprocessen blev hon påkommen med att ha smugglat in brev till mannen. Advokatens försvar var att det bara handlade om oskyldiga kärleksbrev mellan gängledaren och dennes flickvän.

Advokatsamfundet uteslöt henne i april 2021.

Brevsmugglingen ledde till att den stora rättegången fick pausas och i slutändan dömdes (den uteslutna) advokaten att betala 230 000 kronor för de kostnader som hennes agerande hade lett till.


Ekrem Güngör och Amir Amdouni 

I februari 2021 anmälde åklagare att de två advokaterna Ekrem Güngör och Amir Amdouni under aliasen ”Kungen” och ”Prinsen” hade läckt hemligheter till det kriminella Vårbynätverket i samtal på krypterade Encrochat.

Åklagarna beskrev advokaterna som ”nätverkskriminella i kostym”.

Efter en utredning blev de båda uteslutna ur Advokatsamfundet – och så småningom även dömda till fängelse.


Neo Barsoum Barstedt 

Neo Barsoum Barstedt tjänade ännu mer pengar på offentliga uppdrag än vad brodern Gabriel Barsoum gjorde.

I februari 2022 fattade Örebro tingsrätt ett unikt beslut när man obehörighetsförklarade Barstedt efter varningar om inkompetens samt att flera av hans advokaträkningar hade prutats ned av domstolen.

Senare samma månad fattade Advokatsamfundet beslutet att han skulle uteslutas.


42-årig kvinna 

Den kvinnliga advokaten var offentlig försvarare för en gängledare i Gävle. I polisens utredning av annan brottslighet uppdagades att hon även hade en affär med honom. Samtidigt som hon hade en relation med mannen tog hon också uppdrag för den andra sidan i gängkonflikten.

Sommaren 2022 blev hon utesluten ur Advokatsamfundet.

Strax innan jul häktades flera anhöriga till henne, bland annat hennes make, för att ha förberett mordplaner på den gängledare som hon tidigare haft en affär med.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.