Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fyraåring svalt i familjehem – par åtalas

Brottsstatistik 2021 från Brottsförebyggande rådet (Brå).
Åtalet om synnerligen grov misshandel väcktes vid Uppsala tingsrätt på onsdagen.
Foto: Akvelina Smed /TT / TT NYHETSBYRÅN

Ett par i Uppsala misstänks ha svält en fyrårig flicka så svårt att hon hamnade i ett livshotande tillstånd.

Flickan var familjehemsplacerad hos paret och enligt åklagaren var parets drivkraft pengar.

– Man har behövt den här extra inkomsten för att kunna bibehålla sin levnadsstandard, säger åklagare Moa Blomqvist.

Flickan placerade hos paret i Uppsala efter beslut från socialtjänsten. Paret och flickan var då helt okända för varandra. Enligt misstankarna ska paret ha låtit flickan svälta under nästan ett års tid. Det enligt åtalet om synnerligen grov misshandel, som väcktes vid Uppsala tingsrätt under onsdagen.

Enligt åtalet var parets drivkraft pengar. Polisen har gjort en tillgångsutredning och den visar, enligt åklagarsidan, att paret behövde pengarna från att vara familjehem för att kunna ”bibehålla sin livsstil”.

”Man har behövt pengarna”

– I det här fallet behövde de ha familjehemsplacerade barn för att få ekonomin att gå runt. Man har behövt den här extra inkomsten för att kunna bibehålla sin levnadsstandard, säger åklagare Moa Blomqvist.

Enligt åklagaren har man dock inte kunnat hitta något motiv till varför paret, enligt misstankarna, behandlat flickan så illa och låtit henne svälta.

– Vi har utrett det här på alla sätt vi kunnat, men vi vet inte varför det har blivit så här. Vi kan inte förklara det, säger Moa Blomqvist.

Enligt ett läkarutlåtande hamnade flickan i ett livshotande tillstånd – så kallat refeeding syndrome, eller metabolöverbelastning – efter att hon som undernärd hade lämnat familjehemmet för ett nytt där hon fick mat. Om flickan inte hade fått vård hade hon kunnat dö.

Förskolan larmade

Det var förskolans agerande som gjorde att det hela uppdagades.

– Förskolan kontaktade socialtjänsten för att de kände en stark oro för flickan. Socialtjänsten tog henne till sjukvården, och då har hon inte refeeding syndrome, men man upptäcker andra skador som gör att hon omplaceras till ett annat familjehem omedelbart. Där får hon mat och då blir hon allvarligt sjuk och placeras på sjukhus, säger Moa Blomqvist.

Enligt åklagaren mår flickan efter omständigheterna bra.

Mannen i paret åtalas också för grov misshandel. Enligt misstankarna slog han flickan på handen så hon fick en fraktur. 

Nekar till brott

Paret nekar till brott.

Min klient förnekar bestämt brott. Hon har, varken uppsåtligen eller av oaktsamhet, orsakat målsäganden svält och undernäring genom att begränsa målsägandens tillgång till mat och näring så som åklagaren gör gällande. Målsäganden själv har inte heller gett uttryckt för att hon ska ha fått för lite mat”, skriver advokat Esra Akay Ranestål, som försvarar kvinnan i paret, i ett mejl till Expressen.

Försvarsadvokaten hävdar också att förskolepersonal och övriga som träffat flickan inte haft några misstankar om att flickan utsatts för ”långvarig svält som åklagaren gör gällande”.

Mannens försvarsadvokat Mats Axén skriver i ett mejl till Expressen att även hans klient nekar till brott, och skriver vidare om flickan:

Hon har bl. a. varit på flera läkarundersökningar under våren 2021 utan att någon reagerat på hennes vikt eller att hon skulle vara undernärd. Min klient är helt oförstående till den uppkomna situationen.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.