Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fyra misstänkta hallickar åtalas för grovt koppleri

Minst 175 sexköp gjorde på tre veckor: Flera i Stockholm har drabbats.
26-åringen är en av de som åtalas i prostitutionshärvan.
Arkivbild från Östermalm.
Foto: SVEN LINDWALL
Arkivbild från Östermalm.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Män strömmade till hyrda lägenheter på Östermalm för att köpa sex av prostituerade.

28 personer greps misstänkta för sexköp – bland dem tv-stjärnan Paolo Roberto.

Bakom kulisserna styrde en liga av hallickar verksamheten, och fyra personer åtalas nu för grovt koppleri.

Det var under en vecka i maj som polisen satte i gång ”insats Torsk” för att stävja prostitutionen i centrala Stockholm. Spanare placerades ut vid kända lägenhetsbordeller och grep sexköpare i samband med att de besökte kvinnorna.

Under veckan greps 28 män misstänkta för sexköp – men polis och åklagare inledde samtidigt en utredning mot en rumänsk liga av misstänkta hallickar som man trodde styrde prostitutionen.

Senare samma månad greps två män – 26 och 29 år gamla – på Skavsta flygplats när de var på väg att fly landet. Senare greps även en kvinna och en man. 

På måndagen väckte åklagare Paulina Brandberg vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet åtal i målet. 

Fyra misstänkta hallickar nu åtalas för grovt koppleri, mellan april och maj förra året. 

Övervakat kvinnorna i Sverige

Det handlar om totalt nio målsägande. De fyra personerna ska bland annat ha bokat flygbiljetter och administrerat sexköpsannonser åt kvinnorna, och hjälpts åt med att övervaka dem ”under deras resa till och vistelse i Sverige.”

I annonserna har kvinnorna haft namn som ”Cherry”, ”Debora” och ”Dasha”, enligt åtalet.

Enligt åklagaren har de misstänkta agerat tillsammans och i samförstånd.

”Brottet är att bedöma som grovt då det avsett en verksamhet som bedrivits i större omfattning, medfört betydande vinning för de tilltalade samt då brottet innefattat människohandelsliknande åtgärder med målsägandena.”, står det i stämningsansökan.

Hemma hos en av de tilltalade hittade polisen 86 200 kronor.

Paolo Roberto greps i en av räderna

Bland bevisningen finns också flera bokningsbekräftelser för boenden på Östermalm och andra platser omkring Stockholm där sexhandeln ska ha ägt rum.

Polisens ”Insats Torsk” blev väldigt uppmärksammad förra våren, delvis för att en av männen som greps misstänkt för sexköp var programledaren och entreprenören Paolo Roberto, som erkände brott i förhör i samband med gripandet.

Kort därefter ställde han upp i en intervju i TV4 där han sa att han skämdes för sitt agerande samt att sexköp är ”det smutsigaste som finns”.

– Att man köper en annan kvinnas kropp. Säkert någon som är dittvingad. Hon är ju inte där för att det är jättetrevligt, sa han då.

Utifrån Robertos kommentarer i intervjun anmäldes han för oaktsam våldtäkt. En förundersökning inleddes men är sedan i december nedlagd.

Se tidigare inslaget:

Se polisen om Insats torsk från maj förra året.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.