Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter morden i Södertälje: Tre ”springpojkar” häktas

Efter flera skjutningar i Södertälje har oron stigit bland de boende i området. Något som lokalpolitikern Alexander Rosenberg berättade om under helgen.
Avspärrningar efter fredagens mord, där en 19-åring sköts till död.
Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polis på plats efter lördagens mord i Södertälje.
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT NYHETSBYRÅN

Bakom den blodiga våldsspiralen i Södertälje finns en konflikt mellan kriminella falanger i Ronna och Saltskog, enligt uppgifter.

På tisdagen häktades tre personer misstänkta för helgens första mord. En fjärde försattes på fri fot.

Kvartetten – tre 18-åringar och en 16-åring – ses av polisen som ”springpojkar” i Ronna-grupperingen.

Skottlossningarna har avlöst varandra i Södertälje den senaste tiden. Inom loppet av en vecka skedde fyra skjutningar i staden – varav två hade dödlig utgång.

I många års tid såg polisen det kriminella Södertäljenätverket som en hierarkisk enhet med ledarfigurer som höll flera falanger i schack. Efter en internkonflikt i nätverket som inleddes för två år sedan är det tidigare nätverket i dag betydligt mer fragmenterat.

Enligt uppgifter kopplar polisen den pågående våldsspiralen till en konflikt mellan två rivaliserande falanger av Södertäljenätverket – bestående av unga nätverkskriminella från stadsdelarna Ronna och Saltskog.

Den 23 september kom en man med skottskador in på sjukhus, efter larm om en skjutning i Saltskog. Den skadade mannen är en 22-åring som enligt uppgifter är kopplad till Ronnafalangen.

41-åring kan ha skjutits av misstag

I fredags mördades en 19-årig man vid en fritidsgård i Ronna. Han sköts till döds med flera skott i bröstet. Mannen hade enligt uppgifter kopplingar till Saltskogfalangen. Efter mordet ska personer ur den kriminella miljön från Västerås rest till Södertälje för att stötta falangen.

Ett dygn senare skedde ytterligare ett mord när en 41-åring sköts till döds, återigen i Ronna. En gärningsman öppnade då eld med automatvapen, träffade mordoffret i huvudet och försvann sedan från platsen på en elsparkcykel. Vid mordet gick ett skott in i en närliggande bensinmack.

Den mördade 41-åringen har inga kända kopplingar till organiserad brottslighet och enligt uppgifter misstänker polisen att mördaren egentligen hade en annan måltavla – och att 41-åringen sköts av misstag. Efter skjutningen ska ett stort antal personer ur Ronnafalangen ha anlänt till platsen och markerat närvaro.

Efter våldsspiralen har polisen gjort framsteg i utredningen i ett av fallen. Tre personer häktades på tisdagen, misstänkta för fredagens mord på 19-åringen. Ytterligare en person begärdes häktad men försattes på fri fot av tingsrätten.

De häktade är två 18-åringar och en 16-åring. Polisen ser två av dem som ”springpojkar” i Ronnafalangen, enligt uppgifter.

Storebror mördades tidigare i år

Den tredje uppges ha en mer upphöjd roll jämfört med trion. Han har äldre släktingar i Södertäljenätverket och tidigare i år mördades hans 23-årige storebror i samband med en dödsskjutning. Brodern hade då i flera års tid pekats ut som en av personerna i den inre kärnan i Ronnafalangen.

De häktade personerna har tidigare inte dömts för några grova brott.

Förtydligande: I en tidigare version stod det att den mördade mannen var 42 år, korrekt är 41. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.