Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fuad Ali, 20, mördade rapparen Rozh Shamal

Här är ett inslag från dagen efter mordet.
Flera personer i Rozh Shamals närhet lyfter fram hans talang för musiken. Han rappade och hade flera låtar på Youtube och Spotify. När han mördades planerade han att släppa ny musik.
Foto: Privat / Privat

Rozh Shamal kom hem efter en promenad med sin hund – där väntade hans mördare.

23-åringen sköts med sju skott och lämnades på gatan – nu döms 20-årige Fuad Ali till tolv års fängelse för mordet.

Han får sex års straffrabatt för dådet som beskrivs som en ”ren avrättning”.

När 23-årige Rozh Shamal gick ut med sin hund på söndagskvällen den 30 juni visste han inte att det var det sista han skulle göra i sitt liv.

När han kom hem väntade en maskerad mördare på honom vid porten. Vittnen berättar i förhör att flera skott avlossades och att Rozh skrek för sitt liv.

– Skriket var ångestfyllt, har ett vittne sagt.

Sen flydde mördaren platsen på moped.

I slutet av juli greps en 20-årig man för mordet i Blackeberg i västra Stockholm. I januari åtalades han för det och grovt vapenbrott. Han har nekat helt.

Nu har domen fallit i Solna tingsrätt: Mannen, 20-årige Fuad Ali, får tolv års fängelse för mord.

Fuad Ali var 19 år gammal då han mördade Rozh Shamal. Om han hade varit 21 år eller äldre hade han fått 18 års fängelse. Nu landade straffet på 12 år.
Foto: Polisen

Fuad Ali får straffrabatt för ”ren avrättning”

Ytterligare två personer – en man och en kvinna – åtalades för grovt vapenbrott och skyddande av brottsling för att ha hanterat och försökt gömma mordvapnet. De döms till 2,5 års fängelse respektive tio månaders fängelse.

Rozh Shamal träffades av sju skott. I domen står det att mordet ”bedöms ha varit en ren avrättning”. Det säger också Lena Klintefall, domare i fallet:

– Det har varit fråga om en ren avrättning som har skett mitt i ett bostadsområde när många människor var ute och hade kunnat bli skadade.

Fuad Ali var 19 år gammal då han mördade Rozh Shamal. Om han hade varit 21 år eller äldre hade han fått 18 års fängelse.

Rozh och hans bror blev mördade

Av sina nära beskrivs Rozh Shamal som glad och kärleksfull. Han hade tidigare dömts för bland annat misshandel, rån och narkotikabrott, men han hade lämnat det kriminella bakom sig, har hans familj berättat.

– Han hade lämnat det helt bakom sig. Nu betydde musiken allt för honom, har en släkting sagt.

Flera personer i Rozh Shamals närhet lyfter fram hans talang för musiken. Han rappade och hade flera låtar på Youtube och Spotify. När han mördades planerade han att släppa ny musik.

Rozh Shamal är den andra i sin syskonskara som blivit mördad. Hans storebror mördades med flera skott i Rissne i Sundbybergs kommun i januari 2018 – ingen har dömts för dådet.

”Kyrkogården är mitt hem nu. Med mina barn”, säger Rozh Shamals mamma.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Mamman: Kyrkogården är mitt hem nu

Till SVT:s ”Veckans brott” säger deras mamma:

– Kyrkogården är mitt hem nu. Med mina barn. När jag är där är det jättejobbigt men det är där jag vill vara hela tiden. Jag vill vara mer med mina barn.

Efter mordet på Rozh Shamal har föräldrarna riktat hård kritik mot regeringen. I ett debattinlägg på Expressen Debatt skrev de, riktat till statsminister Stefan Löfven:

”Hur ska vi kunna ha ett fungerande samhälle om mord på öppen gata inte ska straffa sig? Om man inte ska kunna gå ut med sin hund i sitt eget bostadsområde.”


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.