Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Frikyrklig predikant åtalas för våldtäkt – avslöjades av sin fru

Mannens advokat Hanna Lindblom: ”Ovanligt när man har en klient som erkänner”. Klippet är från i januari när mannen häktades.
En tidigare ostraffad småbarnspappa som jobbat inom IT-branschen åtalades nu för överfallsvåldtäkter.
Attunda tingsrätt.
Foto: OLLE SPORRONG

En tidigare ostraffad småbarnspappa och frikyrkopredikant åtalas för två överfall mot kvinnor.

Han avslöjades av sin egen fru.

Nu anklagas han för grov våldtäkt och grovt sexuellt övergrepp efter överfallen och sexbrott mot ytterligare sju kvinnor.

Han filmade den grova våldtäkten där han överföll kvinnan med en kniv, enligt åtalet.

För vänner och bekanta har den 31-årige mannen i sociala medier under senare år visat upp hur han umgåtts med sina små barn.

Han har jobbat som apputvecklare och tidigare varit aktiv som predikant i en frikyrkoförsamling.

Samtidigt har mannen, som varit bosatt i norra Stockholm, under de senaste tre åren burit på en mörk hemlighet:

I juli 2018 våldtogs en kvinna vid Mälaren i Uppsala och gärningsmannen lämnade DNA-spår efter sig.

I juni 2020 utsattes en annan kvinna för ett grovt sexuellt övergrepp efter ett överfall vid Skavlötens friluftsområde i Täby.

Brotten kopplades samman av DNA-spår och en fantombild av våldtäktsmannen togs fram.

Filmade våldtäkten med sin mobil

I januari erkände 31-åringen för sin fru som larmade polis och mannen greps. Han har suttit häktad sedan dess och efter att han nu åtalats väntar rättegång i Attunda tingsrätt.

Totalt handlar det om nio brottsoffer. Kvinnan i Täby utsatte han för en grov våldtäkt, enligt kammaråklagare Jeanette Ahle.

Han hotade kvinnan med en kniv under överfallet och tvingade henne avsides där han tvingade henne att klä av sig. Han ska sen ha filmat våldtäkten med sin mobiltelefon.

– Både den misstänkte och målsäganden berättar om det. Men filmen finns inte kvar, säger kammaråklagare Jeanette Ahle.

Tog hårda strupgrepp

Enligt åklagaren är brottet i Täby grovt eftersom han ”visat särskild hänsynslöshet och råhet genom tillvägagångssättet.”

– Min klient erkänner våldtäkt men inte att det var ett grovt brott eftersom kniven inte varit framme på så vis som åklagaren påstår, säger mannens försvarare, advokat Hanna Lindblom.

Överfallet i Uppsala rubriceras som grovt sexuellt övergrepp. Mannen tog ett hårt strupgrepp på kvinnan och tvingade henne att onanera åt honom.

– Här erkänner min klient sexuellt övergrepp men inte grovt brott eftersom han inte har släpat kvinnan som åklagaren påstår, säger Lindblom.

Utöver det misstänks han ha utsatt sju andra kvinnor för sexuellt ofredande. En av kvinnorna som utsattes för sexuellt ofredande misshandlades också.

Det handlar om en kvinna som han överföll bakifrån och tog ett strupgrepp på vid Ängsholmsbadet i Täby sommaren 2018. Han tog henne också på brösten.

I flera av de andra fallen har han också närmat sig kvinnorna bakifrån och utsatt dem för sexuella ofredanden vid badplatser. Han har också använt kniv mot några kvinnor i samband med brotten.

Han anklagas också för att ha tafsat på en kvinna som låg och solade.

– Han erkänner och det är viktigt att lyfta fram att fyra av fallen med sexuellt ofredande har uppdagats på grund av att min klient berättat om dem, säger Hanna Lindblom. 

Våldtäktsmannen var länge okänd

De nio kvinnorna var mellan 18 och 34 år gamla när de utsattes för brotten. Alla nio var okända för mannen sedan tidigare.

Polisen sökte länge efter mannen genom DNA-spårning och flera män som bedömdes vara intressanta topsades. Polisen fick dock inget tips om mannen förrän hans fru hörde av sig.

– Gärningsmannen förblev länge okänd, trots omfattande och intensivt arbete från polisen, säger kammaråklagare Jeanette Ahle.

Mannen har erkänt grov våldtäkt i Täby och grovt sexuellt övergrepp i Uppsala även i polisförhör men utredarna presenterar nu också en omfattande stödbevisning som ska styrka hans berättelse.

DNA-spår på kvinnorna tyngst bevisning

Det handlar bland annat om ett kvitto från Clas Ohlson där han köpte kniven som användes vid våldtäkten, parkeringsbiljetter från badplatser och en kartläggning av hur hans mobil rört sig genom åren.

Men allra tyngst väger DNA-spåren från mannen som säkrats på kvinnorna i Täby och Uppsala, enligt åklagaren.

Bevisningen är så omfattande att hon inte tycker att det finns anledning att kalla mannens fru att vittna om erkännandet i rättegången.

Inför rättegången har 31-åringen genomgått en stor rättspsykiatrisk undersökning. Den har kommit fram till att han inte var allvarligt psykiskt störd nu eller när brotten begicks.

Mannen håller inte med om slutsatserna. Han vill dömas till psykvård och har därför begärt att Socialstyrelsens rättsliga råd ska granska undersökningen.

– Det är viktigt. Han säger att han varit djupt deprimerad under den här tiden, säger advokat Hanna Lindblom.

Täbyoffret: Klarar inte av en joggingtur

Kvinnan som våldtogs i Täby har i TV3:s ”Efterlyst” berättat om den tunga tiden efter överfallet:

– Nu när jag i efterhand förstått hur begränsat mitt liv har blivit så tycker jag att det är väldigt orättvist att jag inte längre känner mig trygg eller att jag inte klarar av att gå ut på en joggingtur som jag tidigare gjort.

Hon har flyttat från Täby efter våldtäkten och även om hon säger att hon var glad när mannen greps fruktar hon rättegången.

– Den här rättsprocessen som jag har framför mig känns läskig och obehaglig, men det känns väldigt viktigt för mig att slutföra det här. Jag hoppas verkligen att rättvisan får sin plats, har hon sagt till ”Efterlyst”.

Småbarnspappans offer: ”Mitt liv är inte återställt”

Ett av offren berättade i TV3:s ”Efterlyst” om tiden efter våldtäkten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.