Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Frias för mord på vännen – får tillbaka skyddsvästen

Redan som 15-åring uttryckte den nu mördade 20-åringen sin avsky mot poliser och klargjorde att han och kompisarna kunde "förklara krig" om de ville.
20-åringen frikänns för mordet på sin vän. Foto: PRIVAT
Efter mordet samlades flera unga män på platsen. Polisen radade upp dem mot väggen och grep senare en av dem, den misstänkte 20-åringen. Foto: Janne Åkesson / Swepix

Gängledaren låg obeväpnad i en soffa när han sköts till döds med flera skott.

Nu frikänns hans bästa vän – en 20-årig man – för mordet.

Samtidigt kör tingsrätten över åklagarna och ger tillbaka en beslagtagen skottsäker väst till den kriminellt belastade mannen.

Det var strax innan jul som en 20-årig man sköts till döds i Dalen i Enskede i Stockholm. Efter en sen festnatt låg han i soffan hemma hos en vän när en gärningsman sköt honom med flera skott – bland annat i huvudet.

Den mördade mannen var en ledargestalt i ett kriminellt nätverk baserat i Dalen. Kort efter händelsen filmades flera unga män utanför det avspärrade lägenhetshuset när de avkrävde polisen på svar om vem som blivit skjuten.

En av dem greps kort därefter misstänkt för mordet.

20-åringen var nära vän med den mördade mannen och medlem i samma kriminella nätverk.

Får tillbaka skyddsvästen

Misstankarna räckte till åtal och i juni avslutades rättegången mot honom. Samtidigt beslutade domstolen att han skulle försättas på fri fot – en stark indikation om att en frikännande dom var att vänta. Han har under hela rättsprocessen nekat till brott.

På onsdagen meddelade Södertörns tingsrätt sin dom. 20-åringen frikänns för mordet.

Tingsrätten konstaterar att det finns flera besvärande omständigheter för 20-åringen, däribland att vittnen pekat ut att han befann sig på platsen strax innan mordet, samt att polisen hittat en kombination av två olika sorters ammunition i hans hem – samma kombination som på brottsplatsen.

I utredningen har polisen beslagtagit bland annat ammunition, narkotika och en skottsäker väst. Han döms därför för brott mot vapenlagen och för narkotikabrott, till skyddstillsyn.

Skyddsvästen får han däremot tillbaka. Det beslutar tingsrätten trots att åklagarna begärt att den ska förverkas.