Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Från stjärnadvokater till ”gängkriminella i kostym”

Foto: Kickan Nikolic / Advokatfirman Devlet
Foto: Kickan Nikolic / Advokatfirman Devlet

Ekrem Güngör och Amir Amdouni var stjärnor på advokathimlen – med uppdrag i flera stora och lukrativa gängmål.

Nu har de förlorat både sina advokattitlar – och sin frihet.

Nyligen dömdes de båda till flera års fängelse i ett mål som handlade om läckor till gängledare, mordförberedelser och storskalig narkotikaförsäljning.

I veckan inleddes rond två i hovrätten.


I veckan tas fallet upp i Expressens podd Krimrummet. Lyssna på avsnittet i spelaren nedan.

https://embed.podplay.com/krimrummet-1508/kungen-och-prinsen-132443/light?platform=podplay

Ekrem Güngör var en av Sveriges bäst betalda brottmålsadvokater. Det unga stjärnskottet Amir Amdouni – som gått från nykläckt advokat till delägare på byrån på bara några år – var hans protegé.

När polisen fick insyn i vad som skrevs på den krypterade chattjänsten Encrochat väcktes misstankar om att de två advokaterna bistod gängkriminella med mer än sedvanliga advokattjänster. 

I chattarna kallade sig Güngör och Amdouni för ”Kungen och prinsen”. När två högt uppsatta åklagare anmälde duon till JK och Advokatsamfundet beskrev man dem sammanfattningsvis som ”gängkriminella i kostym.”

Ny rättegång i hovrätten

Processen ledde till att de två advokaterna uteslöts ur Advokatsamfundet – och i somras dömdes de båda till flera års fängelse i ett mål som bland annat rörde läckor till gängledare, insamling av pengar till ett gängmord på en säkerhetsavdelning i ett fängelse och medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott.

Domen har överklagats och i veckan inleddes rättegången i Svea hovrätt.

Nu tas fallet upp i Expressens podd Krimrummet, med tidningens kriminalkrönikör Fredrik Sjöshult som gäst. I avsnittet säger han att det är flera juridiska principer som står på spel i hovrätten – och att det inte är självklart att tingsrättens dom kommer att stå sig.


Lyssna på tidigare avsnitt av Krimrummet

Krimrummet leds av Expressens kriminalreporter Kim Malmgren.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.