Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pedofil förgrep sig på förskolebarnen

Expressens kriminalkrönikör Fredrik Sjöshult om pedofildomen mot barnskötaren: ”Borde straffas betydligt hårdare”.
Förskolepedofilen.
Nu döms mannen till två års fängelse.Foto: lev dolgachov / lev dolgachov

Föräldrarna trodde att mannen på förskolan i Botkyrka tog väl hand om deras barn – men i hemlighet utförde han sexövergrepp och tog fotografier som han publicerade på en rysk barnporrsida.

Nu döms han vid Södertörns tingsrätt.

Straffet blir fängelse i två år.

I april åtalades barnskötaren för flera fall av grovt barnpornografibrott, grovt sexuellt övergrepp mot barn liksom flera fall av sexuellt ofredande och kränkande fotografering.

Enligt polisutredningen har han såväl förgripit sig på som i hemlighet fotograferat och filmat barn på förskolan där han varit anställd.

Mannens profil på barnporrsidan.Foto: POLISEN

På hans datorer har polisen avslöjat ett lager med totalt över 40 000 bilder och 1 000 filmer. Den barnporr han själv låg bakom spred han på en rysk sajt där han döpte bilderna till namn som ”min kärlek” och ”två små fåglar”.

Mannen avslöjades efter att hans IP hittats i samband med en razzia mot barnporrsidan.

Nu döms mannen till två års fängelse vid Södertörns tingsrätt.

– Mannen har erkänt alla gärningar. Frågorna i målet har främst gällt hur brotten ska rubriceras och hur påföljden ska bestämmas, säger rättens ordförande chefsrådmannen Tore Gissin.

”Var väldigt kramig...”

Under polisutredningen och rättegången har flera av föräldrarna till barn på förskolan gett sin version.

– Filmen är värre än vad jag hade föreställt mig då den som filmat varit så nära. Det känns obehagligt, har en av föräldrarna sagt.

Några av mammorna har beskrivit pedofilens relation till deras barn i samband med polisens utredning:

”Han var bra på att trösta barnen och var väldigt kramig, kanske lite väl kramig, men jag tyckte ändå att kändes bra att barnen var trygga med personalen på förskolan.”

En lista på mannens barnporrfiler.Foto: POLISEN

”Hon hade en bra relation med honom. Nu i efterhand då detta kommit fram så har hon berättat att han brukade flåsa henne i örat.”

Innan rättegången sökte en pappa till ett av förskolebarnen upp pedofilen och gav sig på honom. Pappan står nu åtalad för misshandel. Han säger sig i förhör känna sig ”förråd och äcklad” av pedofilen.

”Fruktansvärda konsekvenser”

Barnskötaren anställdes på förskolan trots tidigare misstankar om sexövergrepp mot barn.

I en debattartikel i Expressen med rubriken ”Systemet borde skydda barnen – inte pedofiler” har Emanuel Ksiazkiewicz (S), ordförande i utbildningsnämnden i Botkyrka kommun, skrivit om fallet:

”Trots intervjuer, referenstagning och utdrag ur belastningsregistret kunde vi inte stoppa honom. För brottsregistret visar inte misstankar och tidigare arbetsgivare är inte enligt lag skyldiga att delge den typen av information. Byråkratiska luckor som i detta fall fick fruktansvärda konsekvenser.”

 

FÖR DIG MED PREMIUM: Barnskötarens hemlighet – så lurade han flickornas mammor

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.