Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förre Knutbypastorn: Åsa Waldau måste ta sitt ansvar

Åsa Waldau, Peter Gembäck och Urban Fält står åtalade.
”Jag tycker att ni ska fråga Urban Fält och Åsa Waldau varför de inte kan ta ansvar”, säger ex-pastorn Peter Gembäck.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Åsa Waldau på väg in i rättssalen på onsdagen.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Åklagare Liselott Herschend.Foto: ALEX LJUNGDAHL

UPPSALA. Åsa Waldau anklagas för att ha misshandlat en rad av sina ”tjänarinnor” i Knutbyförsamlingen.

Nu möts de i rätten.

Och ex-pastorn Peter Gembäck – som också står åtalad – kräver att hon tar sitt ansvar.

– Åsa Waldau och Urban Fält gör allt för att komma undan, säger han.

Den andra uppmärksammade Knutbyrättegången är i gång i Uppsala tingsrätt.

Den frikyrkliga församlingen har beskrivits som en sektliknande miljö, och i rättegångens fokus står tre före detta pastorer:

Åsa Waldau, även kallad Kristi brud, Urban Fält och Peter Gembäck.

När förhandlingarna inleddes på tisdagen beskrev åklagare Liselott Herschend en vålds- och bestraffningskultur som gamla medlemmar menar präglade Knutbyförsamlingen under 2013-2016. I centrum stod Åsa Waldau – som den innersta kretsen trodde skulle gifta sig med Jesus – och hennes skräckvälde. Hon ska ha använt sig av tjänarinnor och inte tvekat att straffa dem om hon tyckte att deras tro var för svag.

Åsa Waldau anklagas för misshandel

Waldau, 54, står åtalad för 14 fall av misshandel mot sex olika kvinnor. I huvudsak förnekar hon brott, även om hon har gjort vissa medgivanden.

På onsdagen mötte hon sitt första offer i rätten.

Åsa Waldau står åtalad för 14 fall av misshandel mot sex olika kvinnor.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Förhandlingen skedde bakom stängda dörrar, och det blev bitvis känslosamt. Kvinnans målsägandebiträde Leif Ericksson berättar:

– Min klient har i dag berättat om bakgrunden till att hon gick med i församlingen, om hur kulturen vuxit fram och om den misshandel hon blivit utsatt för. Det har varit slag med tillhyggen, hennes huvud har dunkats i en vägg, hon har blivit slagen med knytnävar – det är alla sorters misshandel.

”Jobbigt att sitta i samma sal”

Leif Ericksson fortsätter:

– Hon har sett fram emot det här med skräck, samtidigt som hon tycker att det är jätteskönt att vi har kommit så här långt. Men att sitta i samma sal som Åsa Waldau har varit väldigt jobbigt.

Även den före detta pastorn Urban Fält, 49, står åtalad i Knutbymålet, för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning efter att han haft sex med en 17-årig flicka.

Enligt åklagaren var Urban Fält (bilden) den viktigaste pastorn i Knutbyförsamlingen.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Enligt åklagaren var Urban Fält den viktigaste pastorn i församlingen. Han uppges ha lyfts upp av Waldau, och hade som roll att stå för ”det sexuella” i Knutby.

Han bestrider ansvar för brott.

Så säger Peter Gembäck

Även ex-pastorn Peter Gembäck, 46, står åtalad, för misshandel och olaga tvång. Han anmälde sig själv hösten 2016, och efter det började händelserna i Knutbyförsamlingen rullas upp.

Gembäck erkänner brott.

Han vill inte ge några kommentarer under rättegången men säger:

– Jag tycker att ni ska fråga Urban Fält och Åsa Waldau varför de inte kan ta ansvar. Det är det som är det intressanta, de tar ju inget ansvar. De gör allt för att komma undan.

Åklagaren om kulturen i Knutby

Rättegången fortsätter på torsdagen. Då kommer nästa kvinna som Waldau misstänks ha misshandlat att höras.

– Vi kommer att fortsätta höra målsäganden, en efter en, säger åklagare Liselott Herschend.

Hon fortsätter:

– De kommer att ge en allmän bakgrund om församlingen och varför det har blivit så här, och också berätta om enskilda tillfällen.

Vad kan du berätta om den kultur du menar har präglat församlingen?

– Den har utgått från Åsa Waldau. I sin ställning som Kristi brud har hon varit högst i hierarkin och ansett sig ha rätt att bestraffa. Man har sett det som en rätt som kommer från Gud att bestraffa folk som inte varit starka i sin tro. Min uppfattning är att hon sen har övergått till att uppfatta sig ha rätt att använda våld även i vardagliga situationer där hon blivit arg. Det har blivit en förskjutning.

Varken Urban Fält eller Åsa Waldau vill ge några kommentarer.

KNUTBYMORDET OCH EFTERSPELET – DETTA HAR HÄNT

Den 10 januari 2004 vaknar Sverige till nyheten om att en ung kvinna skjutits ihjäl i sin säng i Knutby.

Det är pastorn Helge Fossmos fru Alexandra som mördas när hon sover. Familjens barnflicka har begått mordet – och ett mordförsök då hon sköt en granne – på beställning av Helge Fossmo.

Den 12 maj 2004 åtalas barnflickan och Helge Fossmo i Uppsala tingsrätt för mord, mordförsök och anstiftan till samma brott.

Den 30 juli döms Helge Fossmo till livstids fängelse för anstiftan till mord och mordförsök. Barnflickan döms till rättspsykiatrisk vård.

Domarna överklagas, men den 12 november 2004 fastställer hovrätten Helge Fossmos livstidsstraff och att barnflickan ska genomgå rättspsykiatrisk vård. Hon släpps i december 2011.

Efter dramat i Knutby tar Åsa Waldau – syster till mördade Alexandra – över församlingen. Men 2016 tvingas både hon och pastorn Urban Fält lämna efter att ha blivit bortröstade. De flyttar från Knutby.

Hösten 2017 framkommer att en medlem i Filadelfiaförsamlingen – Peter Gembäck – har polisanmält Åsa Waldau för två fall av misshandel. En Knutbypastor anmäls då också för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning, och ytterligare en för misshandel.

Den 14 maj 2018 kommer beskedet att församlingen, efter 97 år i Knutby, lägger ner.

I maj året därpå, 2019, åtalas Åsa Waldau, Peter Gembäck och Urban Fält misstänkta för flera olika brott, däribland misshandel och sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

Den 4 december meddelas att Helge Fossmo får sitt livstidsstraff tidsbestämt. Han kan släppas fri våren 2021.

Den 14 januari 2020 inleds rättegången mot Waldau, Gembäck och Fält i Uppsala tingsrätt.

Efterspelet till Knutbymordet – detta har hänt

Högg gaffel i handen på församlingsmedlem, dunkade huvud i väggen och bet i ansiktet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.