Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon mördade sin sambo i idyllen – låtsades sörja

Författaren Barbara Jarl giftmördade sin sambo
Författaren Barbara Jarl, 55, döms till 16 års fängelse för mord.
Advokat Björn Hurtig försvarar författaren.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN

Med cyanid som mordvapen tog hon sin sambo av daga.

Medan giftet spred sig i hans kropp stal hon hans värdesaker.

Nu döms författaren Barbara Jarl, 55, till 16 års fängelse för mord.

Det var en lördagskväll i februari i fjol som ambulanshelikopter larmades till ett skärgårdshus i Norrtälje. Där hade en man, guldsmed till yrket, drabbats av hjärtstopp. Trots helikopterns utryckning gick hans liv inte att rädda.

Dödsfallet avskrevs som ett sjukdomsfall trots anhörigas misstankar om att något inte stod rätt till. Först senare genomfördes en analys som avslöjade att guldsmeden hade spår av giftmedlet cyanid i blodet – och en mordutredning tog sin början.

Larmet kom från skärgårdshuset i Norrtälje i februari förra året.

Misstankarna riktades mot smedens sambo: Barbara Jarl, 55, författare tillika i profil delar av Stockholms kulturliv. Bland annat har hon skött ett bokförlag och själv skrivit böcker. Hon beskriver sig som ”förläggare, journalist, författare och KBT-terapeut.”

På guldsmedens begravning satt hon enligt anhöriga längst fram iklädd sorgeflor. Men i själva verket låg hon bakom mordet.

Teknisk bevisning saknas

I april åtalades Barbara Jarl mot sitt nekande för mord såväl som grov stöld och stöld. Misstankarna gör gällande att hon stal smycken, klocka och telefon av sambon medan giftet spred sig genom hans kropp.

Skärgårdshuset.
Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX

På måndagen meddelar Norrtälje tingsrätt att hon fälls för mord, stöld och grov stöld – och straffas med 16 års fängelse.

Teknisk bevisning mot Barbara Jarl saknas men rätten anser att åklagarens kedja av så kallade indicier är så pass stark att den räcker för en fällande dom. Jarl har ”vid flera tillfällen uppenbart ljugit” och ”måste ha planerat sitt mord”, står att läsa.

Domen: ”Uppenbart ljugit”

Just planeringsdelen gör att straffet blir hårdare än normalstraffet för mord, som är 14 års fängelse.

”Med beaktande av detta och den grova stölden och stöldbrotten bestämmer tingsrätten påföljden till fängelse i 16 år”, skriver rätten.

Barbara Jarl i samband med en intervju.
Barbara Jarl i samband med en intervju.

Rätten var enig och ordförande Sten Burman ”konstaterar att målet i avsaknad av direkt bevisning i princip var ett rent indiciemål, där åklagaren hade en tung bevisbörda, därav åklagarens omfattande utredning och antal hörda personer”.

Kammaråklagare Madeleine Petterssons uppfattning är att mordmotivet var ekonomiskt. I utredningen framkommer också anklagelser från män ur Barbara Jarls förflutna, som anklagar henne för att ha stulit från dem.

”Hon är bestört och besviken”

Advokat Björn Hurtig försvarar Barbara Jarl. Han låter meddela att domen kommer att överklagas till Svea hovrätt. Det bestämdes redan efter rättegången då beskedet kom att hon blev kvar i häkte.

– Jag frågade: Om du fälls, hur gör vi då? Hon sa att vi ska överklaga och i dag var hon ännu tydligare med det.

Hur reagerade hon på domen?

– Som man kan förvänta sig när man döms för ett brott man inte begått. Hon är bestört, besviken, bedrövad.

Björn Hurtig kritiserar Norrtälje tingsrätt:

– Jag har sällan, om någonsin, sett en brottmålsdom där man så många gånger skriver att ”den tilltalade inte har bevisat...” – det strider mot själva bevisbördan i brottmål. Den misstänkte ska inte bevisa någonting utan staten har den fulla bevisbördan.

Expressen har förgäves sökt rättens ordförande för en kommentar om kritiken.

LÄS OCKSÅ: Exens anklagelser mot författaren 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.