Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Företagaren hittades död i bränd bil – sambo häktad

Senaste nytt i Expressen TV.
Bild från polisens avspärrning för tre år sedan.
Foto: ANDERS NILSSON / ESKILSTUNA-KURIREN
Kvinnan häktas nu.
Foto: Polisen
Kvinnan häktas nu.
Foto: Polisen
Polisens bilder från förundersökningen.
Foto: Polisen
Polisens bilder från förundersökningen.
Foto: Polisen

Företagaren försvann spårlöst – och hittades sedan död i en utbränd bil.

Tingsrätten kom fram till att hans sambo tömt alla hans konton och bränt hans kropp – men hon frikändes för att ha utfört mordet.

Nu går hovrätten av allt att döma på en annan linje.

I helgen häktades den 47-åriga kvinnan i väntan på dom.

Det var i december 2018 som en företagare i 50-årsåldern från Hallstahammar försvann spårlöst.

Några veckor senare hittades han död i en utbränd bil i ett naturreservat i Eskilstuna kommun.

Spåren i utredningen ledde till mannens sambo, en 47-årig kvinna som han levt tillsammans med i några års tid.

Sambon åtalades misstänkt för mord, brott mot griftefriden och grovt bedrägeri i samband med utredningen. Hon frikändes för mordet men dömdes för flera andra brott kopplade till sambons död.

Sedan dess har hon varit på fri fot – fram till nu.

Kom självmant till polisen

Hovrättsförhandlingen mot kvinnan avslutades för tre veckor sedan och i helgen valde Svea hovrätt att häkta henne på sannolika skäl misstänkt för mordet. Det är en stark indikation på att en fällande dom är att vänta.

– I fredags häktades hon i utevaro av hovrätten. Hon måste ha fått besked om detta för i går kom hon självmant in till polisen i Norrköping, säger åklagare Anna Asklöf.

Efter att företagaren försvann spårlöst skickade sambon sms från hans telefon till flera av hans familjemedlemmar, där hon bland annat skrev att de åkt i väg på en spontansemester och att de skulle vara borta ett tag. När meddelandena skickades var företagaren sannolikt redan död.

Rättsprocessen mot kvinnan har pågått i tre års tid. Under hela processen har hon valt att tiga. Hon har inte uttalat sig vare sig i polisförhör, i tingsrätten eller i hovrätten.

”Aktivt inblandad” i sambons död

I tingsrätten frikändes hon för mordet eftersom att det enligt domstolen inte stod klart hur sambon dött – eller att det handlat om ett uppsåtligt dödande. Däremot slog tingsrätten fast att kvinnan ”på något sätt aktivt var inblandad i (sambons) död”.

I tingsrätten fälldes hon dock för grovt bedrägeri för att ha tömt sambons konton på omkring en halv miljon kronor i samband med hans död. Hon dömdes också för brott mot griftefriden eftersom det enligt tingsrätten stod klart att hon flyttat hans kropp och bränt den vid två olika tillfällen.

Domen mot kvinnan meddelas i början av nästa vecka. Åklagare Anna Asklöf har yrkat på livstids fängelse.

– De var i en nära relation med varandra och jag menar att detta har föregåtts av viss planering. I samband med att hon haft ihjäl honom har hon hanterat hans kropp på ett makabert vis. Det finns också ett ekonomiskt motiv. Jag menar att det endast finns försvårande omständigheter, och inga förmildrande, säger Asklöf.

”Nedstämd men stridslysten”

Kvinnan företräds av försvarsadvokat Björn Hurtig. Han säger att han aldrig tidigare har varit med om att en klient häktas så sent som tre veckor efter avslutad förhandling.

– Om hon döms, vilket mycket pekar på, så är jag spänd på att läsa hur de har kommit runt gärningspåståendet. Jag menar att det inte finns någon gärning som är bevisad, säger Björn Hurtig.

Han säger att häktningen kom som en blixt från klar himmel för den mordåtalade kvinnan.

– Hon är så klart nedstämd men också stridslysten. Och om hon döms så har jag fått instruktioner att detta ska överklagas. Jag tycker att det finns goda chanser för att detta ska bli ett ordentligt fall för HD, säger Hurtig.

Så många brott anmäldes i Sverige 2020

Brottsstatistik 2020 från Brottsförebyggande rådet (Brå)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.