Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Elisabeth Andersson mördade och brände sin sambo

Elisabeth Andersson.
Foto: Polisen
Åklagaren har lagt fram teorin att mannen mördades i en jordkällare i närheten av ett hus som sambon fått tillgång till kort innan mannens död.
Foto: Polisen
Polisens bilder.
Foto: Polisen

Premium: Den 50-årige företagaren försvann spårlöst i december 2018.

Några veckor senare hittades han död i en utbränd bil i ett naturreservat i Eskilstuna.

I tre år har hans sambo Elisabeth Andersson, 46, tigit i polisförhör och i rättegångar.

Nu döms hon till 16 års fängelse för mordet.

Mer av det bästa från Expressen. Mer Premium hittar du här.

Det var i december 2018 som den 50-årige företagaren från Hallstahammar försvann utan någon förvarning till familj och vänner.

När hans släktingar försökte få tag på honom skickades sms från hans telefon om att han åkt på husvagnssemester och skulle vara borta ett tag.

När meddelandena skickades var han med största sannolikhet redan död.

Brända kroppen hittades i naturreservat

Några veckor efter försvinnandet hittades företagarens kropp i en utbrunnen bil i naturreservatet Hedlandet i Eskilstuna.

Sambon misstänktes tidigt

Tidigt i utredningen riktades misstankar mot företagarens sambo. Hon frihetsberövades och åtalades så småningom misstänkt för mord, brott mot griftefriden och grovt bedrägeri.

I tre års tid har hon tigit i polisförhör och rättegångar i tingsrätten och i hovrätten.

Nu döms hon till 16 års fängelse för mordet. Svea hovrätts dom meddelades på måndagen.

– Den åtalade kvinnan har efter mannens död, under loppet av några dagar, gjort sig av med mannens mobiltelefon, köpt stora mängder rengöringsmedel, ved, bensin och tändstickor samt på olika sätt förvarat, transporterat och slutligen bränt upp mannens kropp. Agerandet kan inte förstås på något annat sätt än att hon gjort detta för att dölja att hon uppsåtligen dödat mannen, säger hovrättsrådet Sven Jönson.

Köpte städartiklar i samband med mordet

Fallet mot kvinnan har byggt på en lång rad indicier. 

Eftersom företagarens kropp var svårt bränd har det inte gått att utreda den exakta dödsorsaken. Åklagaren har lagt fram teorin att mannen mördades i en jordkällare i närheten av ett hus som sambon fått tillgång till kort innan mannens död.

I samband med mordet fångades sambon på övervakningskameror i flera butiker när hon köpte städartiklar. När polisen undersökte jordkällaren var den grundligt rengjord, golvet var nyslipat och golvbrunnen fylld med rengöringsmedel. Enligt åklagaren gjorde kvinnan en hastig renovering av utrymmet för att dölja spår efter mordet.

I samband med mordet fångades sambon på övervakningskameror i flera butiker när hon köpte städartiklar.
Foto: Polisen

”På något sätt aktivt inblandad”

Efter den första rättegången slog Eskilstuna tingsrätt fast att sambon skickat sms till företagarens familj efter hans död, att hon tömt hans konton på omkring en halv miljon kronor. Domstolen slog även fast att hon bränt hans kropp vid två tillfällen och att hon flyttat den till naturreservatet där han senare hittades.

Domstolen slog också fast att hon ”på något sätt aktivt är inblandad” i hans död – men att det inte gick att slå fast att det varit ett uppsåtligt dödande.

När den första rättegången avslutades förra sommaren hävdes häktningen av kvinnan. Hon kunde gå ut från domstolen och var sedan på fri fot fram till för en vecka sedan. Tre veckor efter att Svea hovrätt avslutat sin förhandling beslutade man att häkta henne på sannolika skäl misstänkt för mordet.

Sambokvinnans advokat Björn Hurtig sa förra veckan att en fällande dom kommer att överklagas.

– Om hon döms så har jag fått instruktioner att detta ska överklagas. Jag tycker att det finns goda chanser för att detta ska bli ett ordentligt fall för HD, säger Hurtig.

Så många brott anmäldes i Sverige 2020

Brottsstatistik 2020 från Brottsförebyggande rådet (Brå)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.

Bråket om miljonärernas egen ö på Västkusten

Premium: Kryssningsarvtagarnas drag i tvisten om idyllen: 25 000 sidor

Mira, 21: ”Du föds med att du måste försvara dig”

Premium: Om livet som judinna i Malmö

Symtom på tyst hjärtinfarkt som många missar: ”Farligt”

Premium: Tecknen att ha koll på • Hjärtspecialisten: ”Blir bara vanligare och vanligare”