Alexander Gustafsson stod bakom Flugsvamp – döms till fängelse

Åklagaren om domen mot Alexander Gustafsson som pekats ut som mannen bakom Flugsvamp 2.0.
Alexander Gustafsson
Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Alexander Gustafsson har pekats ut som mannen bakom darknetsajten Flugsvamp 2.0 som beskrivits som ”Blocket för droger”.

Efter att han blivit friad i tingsrätten, döms han nu i hovrätten till 11 år och åtta månaders fängelse för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott.

Han ska också betala tillbaka 1 479 bitcoin till staten – motsvarande 315 miljoner kronor.

Flugsvamp har i flera versioner varit en central drogmarknadsplats på Darknet där olika säljare lagt upp annonser för drogförsäljning.

Alexander Gustafsson från Lund har pekats ut som administratör av Flugsvamp 2.0 mellan 2015 och 2018. Han ska då tagit tre procent i provision av all narkotikaförsäljning på Flugsvamp.

Totalt handlade det om 311 340 försäljningar för sammanlagt 378 miljoner kronor.

Alexander Gustafsson fick sin provision i kryptovalutan bitcoin och värdet på de inkomsterna har ökat till 450 miljoner kronor.

Alexander Gustafsson
Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Polisutredningen har avslöjat hur han åker runt i världen och växlar bitcoin till pengar. Hans lyxliv har också kartlagts där han bland annat köpt en Lamborghini Dubai, skickat bilder på sedelbuntar och tagit in på lyxhotell.

Friades i tingsrätten

Stockholms tingsrätt friade Alexander Gustafsson, som då hette Tomaszek i efternamn, från anklagelserna om synnerligen grovt narkotikabrott.

Han dömdes dock för grovt narkotikabrott efter att ha sålt droger på en annan darknetsajt. Men eftersom han suttit häktad länge hade han redan avtjänat det straffet och släpptes från häktet efter den friande domen.

Gustafssons egna bilder av lyx.
Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet överklagade domen och i hovrätten krävde åklagaren att han skulle dömas till 14 års fängelse och häktas omedelbart.

Svea hovrätt beslutade om häktning efter att ha gjort en annan bedömning än tingsrätten av bevisen för att Alexander Gustafsson varit Flugsvamps administratör.

När beslutet fattades var Gustafsson försvunnen och han är nu internationellt efterlyst via Interpol.

I rättegången har åklagaren krävt att han ska betala tillbaka 450 miljoner kronor som han ska ha tjänat på att vara Flugsvamps administratör.

Döms i hovrätten

Under fredagen meddelande hovrätten att man kommit fram till att bevisen är tillräckliga för en fällande dom. Alexander Gustafsson döms därför till fängelse i 11 år och åtta månader för synnerligen grovt narkotikabrott. 

Dessutom ska han betala tillbaka 1 479 bitcoin till staten – motsvarande 315 miljoner kronor. Summan motsvarar vinsten han gjort på sin brottsliga verksamhet.

Hovrätten bedömer, till skillnad från tingsrätten, att det är bevisat att Alexander Gustafsson ensam varit ansvarig och administratör för Flugsvamp. 

”Det är tillfredsställande att hovrätten delar vår bedömning av mannens centrala roll i brottsupplägget. Jag kan konstatera att hovrätten har bedömt bevisningen både i de olika delarna och i sin helhet på ett annat sätt än vad tingsrätten gjorde”, säger kammaråklagare Tove Kullberg i ett pressmeddelande.

Hovrätten skriver i domen att det förutom narkotika även pågått handel med dopningsmedel och läkemedel på darknetsajten. Därför döms mannen också för dopningsbrott, brott mot lagen om handel med läkemedel. Han döms även för grovt penningtvättsbrott. 

Så ska staten kräva in bitcoin-betalningen

Mannen bakom ”Flugsvamp” krävs på 1 479 bitcoin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.