Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Flickans misstag: Filmklipp avslöjade knark för miljoner

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
En 17-årig flicka har häktats efter polisens narkotikaräd i Hässelby.
Foto: MELI PETERSSON ELLAFI

Den 17-åriga flickan la upp ett filmklipp på sociala medier – och råkade få med narkotika i bild.

När polisen slog till mot lägenheten i Hässelby blev det jackpot.

Kokain och hasch för ett gatuvärde på 20 miljoner kronor beslagtogs.

Tre personer – den 17-åriga flickan och två män i 20-årsåldern – sitter nu häktade.

Det var några dagar innan nyår som den 17-åriga flickan enligt uppgifter la upp ett inlägg på sociala medier. Av misstag råkade hon filma narkotika som syntes i bakgrunden.

Filmen ledde till en polisinsats där man kunde beslagta flera kilo kokain och hasch, till ett sammanlagt värde av 20 miljoner kronor.

Flickan greps i bostaden tillsammans med två unga män. Männen, som är 20 och 21 år gamla, har enligt uppgifter en perifer koppling till ett kriminellt nätverk i Hässelby och polisens teori är att de agerade vakter åt grupperingens narkotikalager.

Trion är nu häktade, på sannolika skäl misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott.

– De tre häktades snabbt framför allt för att slippa ta det på jourmiljö för domstolar och åklagare. Det var mycket som hände i början så det var enklare att jag kunde ta häktningsförhandlingarna, säger åklagare Christian Doverhjelm, som leder utredningen. 

Dömda för flera brott

Han vill inte gå in på detaljer rörande vad polisen beslagtog utan säger att de fortfarande jobbar för att få hela bilden klar kring vad det är som konfiskerats. 

– Det ska analyseras nu. Men sedan också ur en säkerhetssynpunkt så vill jag avvakta med ytterligare information. 

De båda männen är medborgare i andra länder och har flera fängelsedomar på sig. 20-åringen förekommer med 12 avsnitt i belastningsregistret sedan år 2020. Brotten rör främst ringa narkotika och brott mot knivlagen, men i höstas dömdes han till två års fängelse för bland annat grov misshandel.  Den domen har överklagats. 

21-åringen har även han flera domar på sig. Förra året dömdes han till fängelse vid tre tillfällen, bland annat för narkotikaförsäljning. 

Flickan har vid flera tillfällen varit placerad på SIS-hem och är hemmahörande i en annan svensk stad. 

Våldsvågen i Stockholm

Beslaget skedde bara dagar innan nyårsafton då en man i 20-årsåldern sköts ihjäl i grannförorten Vällingby Centrum, två tunnelbanestationer bort. I skjutningen skadades ytterligare två personer. En 18-åring och en person under 17 år. 

Natten mot måndag detonerade en sprängladdning vid en adress i Grimsta, i Vällingby. En känd rappare har gripits misstänkt för inblandning. Artisten, som tidigare är dömd för flera brott, är en av fyra personer som gripits i ärendet. På adressen för sprängdådet är en annan framgångsrik artist skriven, som även han har kända kopplingar till kriminella miljöer.

Sett till de senaste åtta dagarna har nio allvarliga våldsdåd skakat Stockholm. En av polisens hypoteser i nuläget är att det finns samband mellan några av brotten men att det kan finnas olika motiv till den brottsutveckling som skett de senaste veckorna.

Max Åkerwall, kommenderingschef hos polisen i region Stockholm, säger i SVT Morgonstudion på måndagen, att polisen nästan dagligen beslagtagit ett skarpt vapen i den kriminella miljön.

– Vi har även gjort betydande narkotiska beslag nu i närtid. 

Våldspiralen i Stockholm

25 december: Gängmedlemmen ”Dumle” skjuts ihjäl

27-årige Mehdi ”Dumle” Sachit, medlem i det kriminella nätverket ”Dödspatrullen”, skjuts ihjäl i Rinkeby på juldagsmorgonen. Han var tungt kriminellt belastad och enligt uppgifter till Expressen var han misstänkt för att ha lurat rapartisten Nils ”Einár” Grönberg i mordfällan. Ingen är gripen för mordet.

26 och 27 december: Explosioner vid fastighet

Två dagar på rad skakas ett bostadshus i Enskededalen i södra Stockholm av explosioner vid porten. Måltavlan var, enligt polisens misstankar, en man som pekats ut som men inte varit formellt misstänkt för inblandning i mordet på ”Einár”. Ingen skadas. Händelserna utreds som allmänfarlig ödeläggelse. Ingen är gripen.

28 december: Dubbla skottlossningar och explosion

Två skottlossningar mot ett bostadshus i Gubbängen inom loppet av ett dygn. Vid det andra tillfället avlossas skott mot en lägenhetsdörr, men polisens teori är att skytten tog fel på dörren. En person som figurerar i gängmiljö i södra Stockholm har kopplingar till adressen.

En 15-årig pojke sitter häktad i ärendet och ytterligare en minderårig pojke är misstänkt.

Minuter efter den andra skottlossningen sker en explosion vid en portuppgång i Farsta. En man som ingår i det gäng som misstänks ligga bakom mordet på Einár har anknytning till adressen. För det dådet är en person häktad. 

31 december: Sprängladdning vid port

Natten mot nyårsafton detonerar en sprängladdning vid en port till ett bostadshus i Rågsved. Ingen skadas, men fastigheten får stora skador. En av polisen sedan tidigare känd man och som figurerar i utredningen kring Einárs kidnappning och mord kan kopplas till adressen. En ung man är gripen. 

31 december: Man skjuts ihjäl utanför McDonald's

En man i 20-årsåldern skjuts ihjäl och ytterligare två personer skadas vid en skottlossning utanför McDonald's i Vällingby centrum på nyårsafton. Polisen kopplar dödsoffret till gängkriminalitet, men ser ingen koppling till mordet på ”Einár”. En 16-åring har häktats misstänkt för medhjälp till mordet. 

2 januari: Sprängladdning vid port

En sprängladdning detonerar vid en port till ett bostadshus i stadsdelen Grimsta i Vällingby under natten. Ingen skadas, men enligt polisen ligger det ”extrema mängder” glas vid porten. Fyra personer greps men släpptes senare. Senare meddelade åklagare att misstankarna skrivits av för samtliga.

2 januari: Sprängladdning vid port

Drygt en timme efter explosionen i Vällingby sker ytterligare en i Bagaremossen. Också denna gång är det en sprängladdning som detonerar vid en port, om än en mindre sådan. Ingen person skadas, men byggnaden får splitterskador. En person är gripen, misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse och grovt olaga hot.

4 januari: Skjutning vid pendeltågsstation

Två personer skjuts på en pendeltågsstation i Jordbro söder om Stockholm.

En av de skjutna – en 25-årig man – är död.

Den andra mannen, en 38-åring, är skjuten i benet, enligt Expressens uppgifter. Han vårdas på sjukhus, skadeläget beskrivs av polisen som ”oklart”. En 18-årig man har häktats misstänkt för sprängningen. 

Justitieministern om våldsspiralen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.