Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flera personer tros vara ute efter fritagne mördaren

Uppgifter till Expressen gör gällande att flera personer nu är ”ute efter” den förrymda mördaren.
Abdirizak Abdimalek Osman, 18, jagas i hela Sverige efter att ha fritagits under en permission i Kungsbacka på tisdagen.Foto: Polisen

Abdirizak Abdimalek Osman, 18, är på fri fot efter att ha rymt under en permission.

18-åringen är dömd för ett gängmord på en pizzeria i Rinkeby.

Nu befarar polisen att flera personer är ute efter honom, enligt Expressens uppgifter.

Abdirizak Abdimalek Osman jagas i hela Sverige efter att ha fritagits under en permission i Kungsbacka på tisdagen. Osman fritogs av två unga män som misstänks ha hotat vårdarna som skulle vakta honom.

– De här två vännerna som kommer fram till personalen där säger att det är bäst att de inte gör något. Så personalen vågar inget annat än att vara passiva. De kanske säger att de har något skjutvapen eller någonting, sa Christer Fuxborg, polisens presstalesperson, på torsdagen.

Efter fritagningen försvann Osman och de andra i en bil. Flera personer har gripits i tillslag i Västsverige sen dess, men mördaren är fortfarande på fri fot.

Inledningsvis letade polisen efter Osman i Göteborgsområdet, men man tror inte längre att han är kvar där. Därmed har man utfärdat ett rikslarm efter honom.

Männen som hjälper Abdirizak Abdimalek Osman att fly under permissionen.

”Flera personer” kan vara ”ute efter” Osman

18-åringen är dömd till tre års sluten ungdomsvård för ett mord på en pizzeria i Stockholmsförorten Rinkeby. Vid mordet avlossade Osman flera skott in i restaurangen, där det satt flera andra personer som kunde ha träffats. Offret, som satt med ryggen mot skytten, träffades av flera skott.

I domen står:

”Mordet var planerat och utfördes i en kriminell gängrelaterad miljö. I samband med gärningen var NN (offret) helt skyddslös eftersom skotten avlossades då han satt vid ett bord vänd bort från ingången där Abdirizak Osman dök upp.”

Mordet var en del av konflikten mellan de kriminella nätverken Dödspatrullen och Shottaz. Abdirizak Abdimalek Osman kopplas till Dödspatrullen.

Nu, efter fritagningen, befarar polisen att andra än de själva kan vara ute efter Abdirizak Abdimalek Osman. Polisen anser att det är ”troligt” att ”flera personer” är ”ute efter honom” med anledning av mordet i Rinkeby, enligt Expressens uppgifter.

I domen står: ”Mordet var planerat och utfördes i en kriminell gängrelaterad miljö. I samband med gärningen var NN (offret) helt skyddslös eftersom skotten avlossades då han satt vid ett bord vänd bort från ingången där Abdirizak Osman dök upp.”Foto: Polisen
Enligt polisen började Abdirizak Abdimalek Osman med att sälja narkotika för Dödspatrullens räkning. Sen avancerade han och fick morduppdraget.Foto: Polisen

Började sälja narkotika – sen utförde han mordet

Gängkriget mellan grupperna är inne på sitt sjätte år. Ett tiotal dödsskjutningar kopplas till konflikten.

Enligt polisen började Abdirizak Abdimalek Osman med att sälja narkotika för Dödspatrullens räkning. Sen avancerade han och fick morduppdraget.

”Det är (...) vanligt att man låter yngre begå våldsbrott bland annat mord för att tas upp i en organisation. Man utnyttjar att personer under 18 år 'bara' får 4 år om de döms för ett mord”, står i ett polis-PM i mordutredningen.

När han begick dådet på pizzerian var han 16 år. Därför dömdes han till tre års sluten ungdomsvård. Hade han varit vuxen vid mordet hade han fått 18 års fängelse, enligt domen.

 

Mördaren Abdirizak Abdimalek Osman fritagen i Kungsbacka – rikslarm utfärdat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.