Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fjärde gängmordet i lilla förorten på två år

Här fångar övervakningskamerorna skjutningen i Sätra.
Skjutningen skedde på en uteservering i Sätra centrum i söndags.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skjutningen skedde på en uteservering i Sätra centrum i söndags.
Foto: Janne Åkesson / Swepix

En man mördades och en familjefar skadades i söndagens skjutning på en uteservering i Sätra.

De senaste åren har den lilla förorten i sydvästra Stockholm varit scen för flera grova och uppmärksammade våldsdåd.

Samtliga har koppling till den kriminella gängmiljön.

Det var i söndags som två maskerade och beväpnade gärningsmän öppnade eld på en uteservering i Sätra i sydvästra Stockholm. Två personer träffades av skotten.

En man i 25-årsåldern – som har kopplingar till den kriminella gängmiljön – mördades med flera skott.

Ett av skotten träffade en ostraffad familjefar i 40-årsåldern i höften. Enligt uppgifter är polisens teori att han inte var måltavla för gärningsmännen, utan att han i stället träffades av en förlupen kula.

En övervakningsfilm som Expressen tagit del av visar hur de två gärningsmännen sprang fram till ett bord och avfyrade flera skott mot en man som satt med ryggen vänd mot dem. I anslutning till platsen fanns – förutom kroggäster – även flera barn.

Efter söndagens händelse har polisen meddelat att man ökat sin närvaro i Sätra.

Den lilla förorten med knappt 8 000 invånare har de senaste åren varit scen för flera grova våldsdåd. I tre uppmärksammade fall följer brotten en röd tråd – de är alla kopplade till den kriminella gängbrottsligheten.

Dubbelmord och hämndmord

För två år sedan hittades två unga män – 20 och 18 år gamla – döda i en källare i närheten av Sätra centrum. De hade blivit brutalt mördade med tortyrliknande inslag, skjutna till döds med två olika vapen. Senare beskrev Södertörns tingsrätts lagman Eva-Lena Norgren mordet:

– Offren har tvingats ner i ett trångt utrymme där de inte hade möjlighet att fly, de har tvingats av sina kläder och ner i sittande position. Det har varit fråga om rena avrättningar och offren måste ha känt stark dödsångest.

Några dagar efter dubbelmordet skedde ett hämndmord. Några hundra meter från den första brottsplatsen bröt sig gärningsmän in i en trappuppgång och avfyrade skott från ett automatvapen in i genom en lägenhetsdörr. En 28-årig gängledare mördades.

Enligt uppgifter ledde de två mordhändelserna till att gängkriminella i Sätra delades upp i två rivaliserande läger. Den yngre falangen – med hjälp av stöd från det kriminella Bredängsnätverket och Bandidos – vann maktkampen. 

Personer i gängmiljön som tidigare varit tätt knutna till den mördade 28-åringen ”portades” då från förorten, enligt uppgifter.

Polisen stoppade mordplaner

Nästa uppmärksammade våldshändelse skedde sommaren 2020. I flera månaders tid hade polisen haft insyn i hur kriminella män, kopplade till den ”portade falangen” i Sätra, planerade att mörda personer kopplade till Bredängsnätverket.

Kvällen den 31 juli 2020 genomsökte polisen en bil som männen hade tillgång till. Där fann man ett automatvapen – som byttes ut mot en replika.

Dagen efter följde polisen nära hur två av männen rörde sig genom södra Stockholm. De gick in i en dunge i Sätra där de tog på sig handskar och bytte om till helsvarta kläder. I närheten av platsen pågick ett kalas där medlemmar i Bredängsnätverket och Bandidos deltog.

De två männen planerade att slå till emot ett kalas – polisen avbröt dem strax innan.
Foto: Polisen
Polisen bytte ut automatvapnet mot en replika kvällen innan dådet skulle äga rum.
Foto: Polisen

Polisen bestämde sig då för att slå till och grep männen. Fyra personer åtalades för förberedelse till mord. De två männen som greps på platsen dömdes i tingsrätten medan de övriga två frikändes.

När rättegången inleddes fanns ett stort antal personer från Bandidossfären på plats, i en sorts maktdemonstration. Tumult utbröt och förhandlingen fick avbrytas en stund. Senare flyttades den till en säkerhetssal i Attunda tingsrätt.

Kopplas till gäng

Om den senaste skjutningen på uteserveringen har någon koppling till de tidigare våldsdåden i Sätra är oklart. Ingen har ännu gripits misstänkt för inblandning i söndagens krogmord.

Den man i 25-årsåldern som mördades på restaurangen var kopplad till den ”portade” falangen. Han är tidigare dömd för bland annat narkotikabrott, rån och inbrott.


Ser mer: Man död efter skottlossning vid restaurang i Sätra

Så rapporterade Expressen om skjutningen i Sätra den 20 juni.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.