Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Filmen visar maskerade männens attack – en död

Två maskerade män öppnade eld på uteserveringen.
Foto: Övervakningskamera

Övervakningsfilmen visar kroggäster som umgås och barn som leker i centrum.

Plötsligt springer två svartklädda män fram till ett av borden på uteserveringen – och börjar skjuta en man i ryggen.

I ett kaosartat tumult försöker vissa människor fly – andra kastar sig till marken.

Filmsekvensen är ett av få spår efter gärningsmännen bakom söndagens restaurangmord i Sätra.

Det var vid 19-tiden i söndags som det skedde en skottlossning vid en uteservering i förorten Sätra i sydvästra Stockholm.

En man i 25-årsåldern sköts till döds. Han har kända kopplingar till den kriminella gängmiljön.

Ytterligare en person – en ostraffad familjefar i 40-årsåldern – skottskadades. Enligt uppgifter arbetar polisen efter teorin att han inte var måltavla vid skjutningen, utan att han i stället blev träffad av en förlupen kula.

Restaurangens övervakningskamera fångade skjutningen på film. Allt var lugnt på uteserveringen före dådet. 

På en filmsekvens syns att flera barn befann sig i direkt anslutning till platsen före, under och efter att skotten föll.

Svartklädda män dök upp

Filmen visar hur två svartklädda och maskerade män – utan förvarning – springer fram till ett av borden på uteserveringen. På någon meters avstånd höjer de var sin pistol och avfyrar flera skott mot en man som som sitter med ryggen vänd mot dem.

Skottlossningen ledde till tumult på platsen. Filmen visar hur vissa kroggäster försökte fly in i restaurangen medan andra kastade sig på marken för att ta skydd.

Från att gärningsmännen kommer in i bild till allt är över går bara ett fåtal sekunder. Innan förövarna sprang från platsen vände sig en av dem om för att ta en sista titt på mordoffret.

Den andre mannen som blev skjuten – den ostraffade familjefadern – satt på den andra sidan av uteserveringen, med en gång mellan sig och mordoffret. De två sällskapen känner inte varandra.

Familjefaderns vän Dawit Tesfay har berättat att han och familjefadern precis anlänt till krogen för att se på fotboll när skjutningen skedde.

– Han har aldrig varit inblandad i kriminalitet överhuvudtaget. Han jobbar på hemtjänsten och när han kommer hem leker han med barnen. Om han får lite tid över går han ut och roar sig med vänner, säger han.

Polisen söker uppgifter om elsparkcyklar

Det har gått tre dygn sedan krogskjutningen och ännu har ingen av gärningsmännen gripits.

Anna Westberg på Stockholmspolisen bekräftar att polisen har analyserat övervakningsbilder från händelsen och att man har en god bild av vad som skett på platsen. Hon vill dock inte gå närmare in på vad det är för typ av filmer.

Polisen efterlyser iakttagelser från allmänheten om de två gärningsmännen, som ska ha lämnat brottsplatsen på elsparkcyklar.

– Vi kan bekräfta att det är två män som lämnat platsen på elsparkcyklar. De har lämnat platsen i nordlig riktning längs med tunnelbanespåret. I riktning mot Kungsätravägen, säger Anna Westberg.

Polisen söker även iakttagelser som gjorts i samband med en brand som skedde i en park vid Björksätravägen 

Utredarna är också intresserade av iakttagelser i samband med en mindre brand i en park vid närliggande Björksätravägen. Branden upptäcktes vid 02-tiden natten till måndag och polisen har gjort fynd vid brandplatsen som kan kopplas samman med dådet på uteserveringen.

Två personer har skadats efter skottlossning i Sätra, enligt uppgifter. Skottlossningen inträffade vid en restaurang. Skadeläget är oklart.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.