Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Filmen visar: Måltavlan flyr från skytten över spärrarna

Filmen visar: Här flyr mannen undan skotten
Polisens avspärrning i Kungsängen natten mot onsdag.
Foto: JANNE AKESSON / Swepix
Bild från filmen där måltavlan, inringad, kan ses hoppa över spärrarna.

På tisdagskvällen blev en ung man utsatt för ett mordförsök på pendelstationen i Kungsängen.

En film från händelsen visar hur måltavlan hoppar över spärrarna, tätt följd av en skjutande gärningsman.

Dådet kopplas till den blodiga Hässelbykonflikten och detta var enligt uppgifter andra gången på kort tid som mannen utsattes för ett mordförsök.

På nyårsafton blev han skjuten i handen – samtidigt som en av hans vänner sköts till döds.

Klockan var 23.39 på tisdagskvällen när SOS fick larm om skottlossning på pendelstationen i Kungsängen norr om Stockholm.

Polisen meddelade kort därefter att flera skott hade avlossats inne på stationen och att man inlett en förundersökning om mordförsök och grovt vapenbrott.

På en film från händelsen som Expressen kan visa syns hur en person springer in i biljetthallen och klättrar över spärrarna. Hack i häl springer en beväpnad gärningsman som avfyrar skott mot den flyende personen. Som närmast är det någon meter mellan måltavlan och skytten. 

När måltavlan tagit sig över spärren fortsätter han fly in på stationen, medan gärningsmannen flyr i motsatt riktning. Enligt uppgifter misstänker polisen att mannen lurades i en mordfälla

Inget av skotten som avlossades ska ha träffat måltavlan.

Kopplas till konflikt

Enligt uppgifter misstänks dådet i Kungsängen vara en fortsättning på konflikten mellan två kriminella nätverk i Hässelby, hemmahörande i Hässelby gård respektive Hässelby strand.

Måltavlan kopplas till den kriminella grupperingen i Hässelby strand och skjutningen i Kungsängen var andra gången på en dryg vecka som han utsattes för ett mordförsök. På nyårsafton blev han enligt uppgifter skjuten i handen samtidigt som en vän till honom, en man i 20-årsåldern, mördades vid en McDonald's-restaurang i Vällingby centrum.

Två dagar efter mordet i Vällingby följde ett sprängdåd i Grimsta. Polisen bedömer att dådet var riktat mot en känd rappare som har koppling till adressen. Artisten har koppling till Hässelby gård-sidan i konflikten.

Under natten till onsdag greps tre personer misstänkta för inblandning i mordförsöket i Kungsängen.

Dådet är den andra skottlossningen på kort tid som utspelas på en pendelstation. Den 4 januari sköts en 25-årig man till döds på stationen i Jordbro. En 38-årig man som var i sällskap med mordoffret blev skottskadad vid händelsen.

Lyssna på veckans avsnitt av Krimrummet

https://embed.pod.space/player?episode=krimrummet/gangsterrapparna-och-valdsdaden&theme=spaceblack

Teorierna om våldsdåden ”Finns personkopplingar”

Hör Kim Malmgren om de kriminella nätverken i den senaste tidens våldspiral i Stockholmsområdet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.