Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Filmen visar: Här går mördaren till attack

Polisen släpper övervakningsfilm

Bussens övervakningskamera fångade hur gärningsmannen öppnade eld mot en man som skulle gå ombord.

Offret träffades av fem skott och dog.

Två skott träffade bussen, och flera utomstående, däribland ett barn i en barnvagn, utsattes för livsfara.

En 23-årig man dömdes i tingsrätten till livstids fängelse för mordet, som enligt rätten var särskilt hänsynslöst.

Mannen har senare friats i hovrätten.

Det var fredag förmiddag, den 2 oktober 2020. En kvinna var på promenad med sin hund och sin dotter som satt i barnvagn i närheten av Valsta centrum i Märsta. Hon passerade en busskur och såg en ung man som talade i mobiltelefon.

En annan man, i grön jacka, kom åkande på elsparkcykel. Han saktade ner och gick fram till mannen i busskuren. Samtidigt rullade buss 580 in till busshållplatsen. 

Mannen som suttit i busskuren reste sig upp för att gå ombord. Då började mannen i grön jackan skjuta mot honom. Offret försökte förgäves söka skydd bakom bussen, som hade börjat köra därifrån. Träffad av fem skott föll han ihop på marken och dog. 

Gärningsmannen lämnade platsen på sin elsparkcykel.

Även bussen, med passagerare ombord, träffades av kulor.

Mördaren öppnade eld utanför en buss.
Foto: Polisen
Även bussen, med passagerare ombord, träffades av kulor.
Foto: Polisen

Beviset: Grön jacka med dubbelt DNA

En övervakningskamera ombord på bussen fångade den första delen av händelseförloppet. Det gick dock inte att se ansiktet på gärningsmannen – hans gröna jacka hade en pälsförsedd huva uppdragen.

Men polisens misstankar kom ändå att riktas mot en 23-årig man. I början av december satte polisen upp dolda kameror i hans trapphus. Utanför adressen höll spanare uppsikt.

Den 3 februari, fyra månader efter mordet, greps mannen.

På tre av de åtta patronhylsor som hittats på brottplatsen fanns DNA som visat sig tillhöra honom.

Vid husrannsakan i den lägenhet där han bodde hittades en grön jacka med pälskrage. På jackan fanns 23-åringens DNA – och trots den tid som gått sedan mordet fanns fortfarande blodbesudlingar med offrets DNA och tändsatspartiklar.

En grön jacka med DNA från 23-åringen, blodbesudlingar från offret och rester av tändsatspartiklar hittades i den lägenhet där han bodde.
Foto: Polisen

Mannen har hela tiden förnekat brott. Hans försvarare har hävdat att den beslagtagna jackan inte är särskilt lik jackan på övervakningsfilmen, att offrets blod inte kan ha hamnat på jackan i samband med skjutningen och att jackan kan ha burits av någon som tidigare varit i slagsmål med offret.

Attunda tingsrätt gick dock på åklagarens linje och fällde honom för mord. 

Motivet oklart

Motivet är inte klarlagt. I förundersökningen finns uppgifter om att mordet var ett beställningsjobb. Offret ska ha haft kopplingar till ett gäng, och mannen har själv erkänt att han umgicks med kriminella.

I telefonsamtal som avlyssnades av polisen efter mordet talade han med en annan person om vapenhantering vad som kan tolkas som ett uppdrag att döda någon. 

”Dessa omständigheter antyder att gärningen kan vara en uppgörelse mellan kriminella”, skriver tingsrätten.

Livstids fängelse

Straffet blir livstids fängelse eftersom gärningen enligt tingsrätten varit särskilt hänsynslös.

”Mordet ägde rum vid en busshållplats med personer såväl inne i bussen som utanför, däribland ett barn i en barnvagn. Att avlossa flera skott mot en person som befinner sig i omedelbar närhet till andra personer utgör en risk för att även dessa ska träffas och skadas”, skriver tingsrätten.

Mannen döms samtidigt för en rad andra brott, däribland, vapenbrott och narkotikabrott.

I en dom den 7 december friade Svea hovrätt mannen för mord.

Brottsstatistik 2020 från Brottsförebyggande rådet (Brå).

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.