Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Familjens ord efter domen: ”Nu är allt bara borta”

Hör Expressens Fredrik Sjöshult om domen.
Anna-Lena Svenson höggs till döds utanför sitt hem.Foto: Privat
En bild från mordplatsen 2004.Foto: SVEN LINDWALL

I 16 år har familjen till Anna-Lena Svenson, 56, varit tyst.

Men nu – när den 16 år långa mordgåtan i Linköping har nått sitt slut – väljer de att berätta.

– Vi är framme vid en punkt som vi har längtat efter och drömt om, säger maken till Corren.

Det var den 19 oktober 2004 som Anna-Lena Svenson, 56, och Mohamad Ammouri, 8, knivhöggs till döds på öppen gata i Linköping.

Under de senaste 16 åren har brottsutredningen växt till den största i Sverige, efter mordet på Olof Palme. Och nu har den fått sin upplösning:

På torsdagen dömdes Daniel Nyqvist, 37, till rättspsykiatrisk vård för två fall av mord.

Anna-Lena Svensons familj har genom åren valt att inte öppet prata med media om den mardröm de levt i. Men nu vill de närmast anhöriga berätta.

Första orden från Anna-Lena Svensons familj

I en intervju med Corren säger maken – änklingen – och dottern att det finns ett före och ett efter dubbelmordet. Ett före och ett efter gripandet av gärningsmannen.

Och det är nu, när domen har fallit, som deras liv äntligen kan börja om igen. På riktigt.

– Vi är framme vid en punkt som vi har längtat efter och drömt om. Nu är vi här och vi pustar ut, säger Anna-Lena Svensons make till Corren.

Han säger också:

– Vi har aldrig kunnat slappna av under åren som gått, men nu är allt bara borta. Vi har blivit av med bördan och kan leva som ”vanligt” folk igen. Nu lämnar vi det här fallet till rättsystemet att förvalta och det känner vi trygghet i.

Lång väntan under sommaren

Maken berättar om hur den 9 juni i år började som en vanlig dag. Men så ringde polisen: de hade fått en DNA-träff.

Sen gick allting snabbt. Snart hade Nyqvist gripits och erkänt.

För Corren berättar pappan och dottern om förberedelserna inför rättegången. De beskriver sommaren som en enda lång väntan.

– Att gå igenom hans (Nyqvists) förhör var fruktansvärt obehagligt, säger dottern till tidningen.

”Väntat på det här så länge”

Hon fortsätter:

– Efter 16 år hade jag skapat en egen bild kring vad som hade hänt och nu fick vi se hans egna ord om händelsen. Vi läste i flera timmar och sen tog det mig flera dagar innan jag blev någorlunda människa igen. Vi hade ju väntat på det här så länge, det var väldigt mycket att bearbeta.

Anna-Lena Svensons make berättar att han i 16 års tid har samlat på tidningsurklipp om dubbelmordet. Nu ska han lägga domen i samma låda – och sen lägga på locket och ställa in den i ett skåp.

Hör Mohamads syster Allia Ammouri om Daniel Nyqvists ord i rätten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.