Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Familjens farväl av Mogos Amanuel: ”Klara upp mordet på min son”

Rättsläkaren och utredaren om röda trådarna hos gärningsmän.
Mogos Amanuel Tesfemariams pappa Amanuel Tesfemariam Kfle.
Foto: Lisa Mattisson
På fredagen hölls en minnesstund vid platsen där Mogos Amanuel Tesfemariam mördades.
Foto: LISA MATTISSON
Blommor och ljus lämnas vid minnesplatsen.
Foto: LISA MATTISSON

Mogos Amanuel Tesfemariam, 25, sköts till döds när han var på väg till jobbet i hemtjänsten. 

Han är ett av de icke-inblandade offren för det brutala gängkriget som pågår i landet.

Under kvällen samlades hans närmsta familj för en minnesstund vid mordplatsen.

– Vi är hjärtekrossade. Det är en sorg för oss och det är en sorg för hela samhället att sådant här sker, säger pappa Amanuel Tesfemariam Kfle.

Mogos Amanuel Tesfemariam, 25, är en av de icke-inblandade personer som fallit offer för den hämndspiral och våldsvåg som sveper över landet.

Bakgrunden misstänks vara en splittring i toppskiktet av det kriminella Foxtrot-nätverket som nu baserat sig i Turkiet. En konflikt som inte har något som helst med 25-årige Mogos Amanuel att göra. Han var ostraffad och saknade kopplingar till kriminalitet.

Tidigt på tisdagsmorgon hittades han mördad i trappuppgången utanför sin lägenhet. Enligt uppgifter sköts han med flera skott, både i bröstet och i huvudet. 

Mogos Amanuel Tesfemariam
Foto: Privat

Den misstänkta måltavlan, en man med kopplingar till Foxtrot-ledaren Rawa Majid, var dubbelt så gammal som Mogos Amanuel. Allt pekar mot en felskjutning, enligt polisen.

Mordet på Mogos Amanuel Tefemariam var tredje våldsdådet i Uppsala på kort tid. Polisen inledde i veckan en särskild händelse mot bakgrund av det stegrande våldet.

Misstänkt felskjutning

På fredagen samlades familjen för en minnesstund vid platsen där Mogos Amanuel mördades. 

Strax innan 18 började vänner, familj och kolleger samlas utanför lägenhetshuset. Flera kvinnor grät.

Den närmaste familjen lade blommor och tände ljus på den improviserade minnesplatsen. En närvarande präst bad om stöd och solidaritet till familjen.

”Komplett kille”

Efter ceremonin berättade pappa Amanuel Tesfemariam Kfle om den chockartade förlusten av en älskad son.

– Han var en komplett kille. Han var snäll, omtänksam och hade stora planer. Han trodde på framtiden och hade visioner.

Han fortsätter:

– Det hade varit bättre om det hade varit jag. 

Han säger att familjen fortfarande är i chockfasen. De kan inte förstå vad det är som hänt.

 – Vi är hjärtekrossade. Det är en sorg för oss och det är en sorg för helas samhället att sådant här sker.

Han skickar med en uppmaning till svenska myndigheter – att stoppa den våldsamma samhällsutvecklingen. Men också något annat.

– Klara upp mordet på min son och skipa rättvisa.

Begravningen kommer att ske vid familjegraven i Asmara i Eritrea.


VÅLDSDÅDEN I UPPSALA

Mordet i Gränby: Natten till den 7 september skjuts en kvinna i 60-årsåldern till döds i en villa. Hon är mamma till Ismail Abdo, den man som nu enligt uppgifter ligger i fejd med Rawa Majid.


Skjutning i Stenhagen: Natten till den 10 september avfyras skott in i en bostad. I huset bredvid bor Anne Edwards som är mamma till Rawa Majids fru. Enligt vittnesuppgifter har en man ringt på två gånger hemma hos Anne Edwards kort innan skotten, utan att någon öppnade dörren.

Anne Edwards har i intervjuer berättat att hon har ytterst sporadisk kontakt med sin dotter, och att hon inte har träffat Rawa Majid på 18 år.


Mordet i Salabacke: Tidigt på morgonen den 12 september skjuts 25-årige Mogos Amanuel Tesfemariam till döds i sin egen trappuppgång när han är på väg till jobbet inom hemtjänsten. Han var ostraffad och hade ingen känd koppling till kriminalitet. Enligt uppgifter misstänker polisen en felskjutning. En släkting till Rawa Majid har koppling till en annan lägenhet i trappuppgången. Släktingen och Majid har tidigare dömts för brott tillsammans.


Skjutning i Stenhagen: Natten till 13 september får polisen larm om att en okänd man har ringt på en husdörr och står beväpnad utanför. I väntan på att polisen anländer så avlossar mannen skott in i huset.

På adressen bor en person som har släktkoppling till en anhörig till Rawa Majid. Enligt Expressens uppgifter finns ingen social relation mellan måltavlan och Majid, och det har heller aldrig funnits någon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.