Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Familjefar skulle se fotboll – sköts på uteserveringen

Expressens rapportering på söndagskvällen.
En man dog och en annan skottskadades efter en skjutning i Stockholmsförorten Sätra.
Foto: Janne Åkesson / Swepix
Den skadade är en familjefar i 40-årsåldern som på söndagskvällen gått till en restaurang för att titta på fotboll och umgås med vänner.
Foto: Janne Åkesson / Swepix
Mannen som avled är i 25-årsåldern och har koppling till gängkriminalitet.
Foto: Janne Åkesson / Swepix
Polisens tekniker när de var på plats i Sätra på söndagskvällen.
Foto: Janne Åkesson / Swepix
Flera ambulanser och poliser skickades till Sätra efter larmet om skottlossning.

Familjefadern i 40-årsåldern är ostraffad och jobbar inom hemtjänsten.

På söndagskvällen gick han på restaurang i Stockholmsförorten Sätra för att titta på fotboll och umgås med vänner.

Minuter efter han anlänt blev han skjuten – i ett dåd som enligt uppgifter tros ha varit riktat mot någon annan.

– Han har aldrig varit inblandad kriminalitet överhuvudtaget, säger vännen Dawit Tesfay som satt bredvid familjefadern när skotten föll.

Det var vid 19-tiden på söndagskvällen som två gärningsmän avfyrade skott in mot en uteservering i Stockholmsförorten Sätra.

En man i 25-årsåldern sköts till döds. Han har kopplingar till den kriminella gängmiljön.

Ytterligare en person – en familjefar i 40-årsåldern – blev träffad av ett skott.

Familjefadern är tidigare ostraffad och enligt uppgifter till Expressen är polisens teori att han inte var gärningsmännens måltavla – utan att han av misstag blev träffad i tumultet som uppstod.

Vännen Dawit Tesfay säger:

– Han har aldrig varit inblandad i kriminalitet överhuvudtaget. Han jobbar på hemtjänsten och när han kommer hem leker han med barnen. Om han får lite tid över går han ut och roar sig med vänner, säger han.

Vännen: ”Han hade så ont”

Dawit Tesfay satt bredvid sin vän när skotten föll. De hade precis anlänt till krogen, beställt var sin öl och hittat ett ledigt bord på uteserveringen. Tanken var att umgås och titta på fotboll.

Men det dröjde bara några minuter innan två gärningsmän började avfyra skott in mot restaurangen.

– Under den tiden var allt lugnt. Alla satt och roade sig och det var bra stämning. Sen plötsligt hände detta, säger Dawit.

Tumult och kaos uppstod när människor flydde för sina liv. Dawit förstod kort därefter att hans vän hade blivit skjuten.

– Han var vaken men eftersom han hade så ont och var chockad fick han inte fram några ord. Det dröjde inte lång tid innan polisen anlände. De tog hand om honom och sedan fördes han därifrån.

Offren kände inte varandra

På måndagen ger polisen en uppdatering av skadeläget för familjefadern:

– Uppgiften jag har fått är att personen har blivit skjuten i en höft, och att läget inte ska vara livshotande, säger Carina Skagerlind på Stockholmspolisen.

Enligt uppgifter är polisens teori att det var det den mördade mannen i 25-årsåldern som var måltavla för skjutningen. När skottlossningen skedde satt mannens och familjefaderns sällskap med ett bords mellanrum. Sällskapen kände inte varandra och hade ingen kontakt under krogbesöket.

– Vi har aldrig sett honom förut. Vi satt mittemot, så om man siktade på honom och missade så satt vi näst på tur för en förlupen kula, säger Dawit.

Ett knappt dygn efter händelsen säger Dawit, som har rötter i Eritrea, att han fortfarande är chockad.

– Jag har aldrig upplevt något sånt här. Jag kom till Sverige för att jag längtade efter fred. Jag kan inte förstå att det här har hänt.

Så många brott anmäldes i Sverige 2020

Brottsstatistik 2020 från Brottsförebyggande rådet (Brå). ex

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.