Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Familjefader tog tillbaka morderkännande – frias

Foto: OLLE SPORRONG
Den friande morddomen föll i Attunda tingsrätt.Foto: OLLE SPORRONG

Familjefadern erkände att han dödat sin fru med ”sina händer” – han greps och häktades för mord hemma i villan norr om Stockholm.

Efter 395 dagar släpptes han – nu frias han helt för mord.

– Det som inträffat är en tragedi som den omfattande utredningen inte ger någon entydig förklaring till, säger rättens ordförande Richard Berlin i en kommentar.

Paret hade varit tillsammans i 25 år och hade tre barn. Den sista tiden hade det dock varit dåligt – de hade separata sovrum och maken installerade en app för att kunna spåra hustruns telefon. Via appen kunde han också styra telefonens kamera och mikrofon – då kunde han göra inspelningar.

Det var under den tiden hustrun dog. Maken säger att han hittade henne livlös i sängen. I förhör har han berättat att han ”upplevde att han drivit henne till självmord”, och att han ville ”skydda barnen från skammen” – då sa han att han dödat henne:

– Jag strypte henne.

– Det är så med händerna, jag tog henne.

I kvinnans kropp uppmättes höga halter alfakloralos – ett gift som bland annat används för att bekämpa möss. Mannen åtalades för att ha mördat henne genom att lura eller tvinga i henne giftet som fick henne att bli dåsig, för att sen strypa henne.

”Stigma kring suicid”

En tid senare bytte han historia och sa att han hittade kvinnan död i sängen på morgonen. Hans advokat, Arvid Danielsson, har sagt:

– Han har agerat irrationellt i syfte att folk inte ska tro att hon har tagit livet av sig.

Både mannen och kvinnan kommer från Nordafrika, men har bott i Sverige i ett 30-tal år.

– De kommer från muslimska länder där stigma kring suicid är mycket högre. I kulturen och religionen kommer man till helvetet om man begår självmord, har Danielsson sagt vidare.

Samtidigt: Rättsläkarna vet inte hur kvinnan dog.

I domen står att obducenterna inte ”med säkerhet kunnat fastställa någon entydig dödsorsak”, men att de få skador kvinnan hade på halsen och i ansiktet kan tala för att hon mördats genom strypning.

Fria rättsläkarna, som togs in för att göra en egen bedömning, anser att samma skador uppkommit av återupplivningsförsök.

Den tredje bedömaren, Rättsliga rådet, konstaterar att fynden kan förklaras av olika händelseförlopp.

Domen: Ingen entydig förklaring

Och nu frias mannen för mord. Tingsrätten menar att strypning är uteslutet efter att ha tagit del av rättsläkarnas utlåtanden. Det finns inte heller tillräckligt i utredningen som pekar mot att mannen ska ha tvingat hustrun att inta alfakloralos. I ett uttalande skriver Attunda tingsrätt att utredningen:

”... ger utrymme för andra förklaringar till dödsfallet, i huvudsak självmord med hjälp av alfakloralos.”

Rättens ordförande, rådmannen Richard Berlin, säger i en kommentar:

– Det som inträffat är en tragedi som den omfattande utredningen inte ger någon entydig förklaring till.

Mannen döms dock för dataintrång, olovlig avlyssning, kränkande fotografering och misshandel. Straffet blir villkorlig dom.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.