”Lilla hjärtats” mamma gripen efter skärpta fängelsedomen

Norrköpings kommun har gjort flera allvarliga fel i fallet med ”Lilla hjärtat”. Det visar en granskning gjord av Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Här från presskonferensen i höstas.
”Lilla hjärtat” dog, tre år gammal.
Foto: PRIVAT

Göta hovrätt skärper straffet för ”Lilla hjärtats” mamma kraftigt – den nya domen blir åtta års fängelse för dråp.

Hovrätten anser att mamman brustit i sin så kallade garantställning: Trots att dottern var livshotande skadad i flera timmar såg mamman inte till att hon fick vård.

Under eftermiddagen greps ”Lilla hjärtats” mamma för att föras till häktet, i väntan på att domen vinner laga kraft. 

Fallet med den fyraåriga flickan som hittades död hos sina föräldrar i Norrköping 2020 har blivit enormt uppmärksammat. Flickan har i medierna blivit omskriven som ”Lilla hjärtat” och hennes fall har bland annat lett till utredningar om barns rättigheter.

Hon föddes i april 2016 och omhändertogs av myndigheterna nästan omgående. Hennes biologiska föräldrar tog senare strid för att få tillbaka henne från ett familjehem.

Ny bevisning mot mamman

Tio månader efter att ”Lilla hjärtat” 2019 flyttade hem till sina biologiska föräldrar hittades hon död och föräldrarna greps. Hon dog enligt rättsläkare av en huvudskada kombinerat med undernäring och droger. När hon hittades hade hon enligt utredningen varit död minst ett dygn.

Flickans mamma i samband med en rekonstruktion.
Foto: POLISEN

”Lilla hjärtats” pappa avled efter en tid i häkte. Senare ställdes mamman inför rätta. Åklagaren ville ha henne fälld för mord, men tingsrätten dömde ut ett år och nio månaders fängelse för grovt vållande till annans död.

I rättegången i Göta hovrätt har den nya åklagaren Helene Gestrin lagt fram ny bevisning, bland annat i form av uppgifter som enligt henne visar att mamman köpte droger på Darknet – ett sorts hemligt internet – i tidsmässigt samband till flickans död.

”Aktivt avstått från att skaffa vård”

Gestrin yrkade på att mamman skulle fällas för mord.

Så blir det inte – men Göta hovrätt skärper ändå straffet rejält. ”Lilla hjärtats” mamma döms nu för dråp och straffet blir åtta års fängelse.

– Hovrätten delar min uppfattning att det är omöjligt att flickan skadat sig och fått droger utan att mamman skulle märka av det, säger Helene Gestrin efter domen.

Helene Gestrin.
Foto: Micke Fransson/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Hon har, trots att flickan varit så skadad, aktivt avstått från att skaffa vård till henne. Då är man likgiltig för att hon ska dö. Jag delar hovrättens uppfattning att hon ska dömas för uppsåtligt brott eftersom hon brustit i sitt ansvar som förälder, som garant för flickan.

Mammans advokat Emelie Righammar kommenterar domen:

”Vi delar inte hovrättens bedömning och ser över möjligheterna att nå framgång med ett överklagande till HD. Min klient är förtvivlad över (flickans) död och den utdragna rättsprocessen. Både för sin egen del och för (flickans) syskons del.”

Göta hovrätt är eniga i sin dom.

Så här står att läsa:

”Av bevisningen framgår att den tilltalade visste om att dottern hade skadat sig så illa att hon riskerade att avlida. Trots detta fick flickan inte sjukvård utan avled i hemmet 2-15 timmar efter olyckan.

”Lilla hjärtat” med sin fostermamma Melinda Jacobs.
Foto: PRIVAT

”Hennes liv betydde någonting”

Modern hade en garantställning i förhållande till sin dotter och kan därför hållas straffrättsligt ansvarig för att hon inte såg till att flickan fick hjälp.”

Samtidigt stod det klart att mamman häktats i väntan på att domen vinner laga kraft och under eftermiddagen greps hon av polis, för att föras till häktet. 

– Barns död är alltid smärtsamt och meningslöst men den här flickan hade inte behövt dö. Nu har Göta hovrätt visat att hennes liv betydde någonting, säger Helene Gestrin.

Melinda Jacobs, som var familjehemsmamma för ”Lilla hjärtat” innan flickan återplacerades hos föräldrarna, säger efterhovrättsdomen till Dagens Nyheter:

– Inget kan få Lilla hjärtat tillbaka, men det här är ändå någon form av upprättelse, säger Melinda Jacobs, Lilla hjärtats familjehemsmamma.


”Hon for otroligt illa - det var omänskligt

Melinda Jacobs var familjehemsmamma åt treåriga ”Lilla hjärtat”. I ”Sofias änglar” får familjen Jacobs nu hjälp att bygga klart sitt hus.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.