Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fälldes på bevisning från Encrochat – har nu släppts

Mikael Damberg (S): ”Helt avgörande för att knäcka gängen”.
Encrochat-telefon.
Foto: Europol
Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / EXPRESSEN
Encrochat-telefon.
Foto: Polisen

Med hackade meddelanden från kommunikationstjänsten Encrochat som bevis dömdes mannen till tre år och nio månaders fängelse för grovt vapenbrott. 

Nu har hovrätten beslutat att mannen ska släppas från häkte, rapporterar Sveriges radio Ekot

– Hovrätten kommer ju antingen att underkänna Encrochat som bevisning, eller tycka att det inte räcker som bevisning mot min klient, säger Jacob Asp, försvarare åt den nu släppte mannen, till Ekot.  

Eskilstuna tingsrätt dömde mannen till tre år och nio månaders fängelse för grovt vapenbrott. 

Bevisningen mot mannen bestod av meddelanden från mobiltjänsten Encrochat, som fransk polis hackade och kunde övervaka i realtid under förra året. 

Material som svensk polis sedan fick tillgång till. 

Orsaken till hovrättens beslut fortfarande okänd

Domen för grovt vapenbrott överklagades till Svea hovrätt som nu har beslutat att häva mannens häktning och försätta honom på fri fot, rapporterar Ekot. 

– Hovrätten kommer ju antingen att underkänna Encrochat som bevisning, eller tycka att det inte räcker som bevisning mot min klient, säger mannens advokat Jacob Asp om hovrättens beslut. 

Grunderna för hovrättens beslut kommer inte att bli offentliga förrän domen meddelas om två veckor. 

Jacob Asp har tidigare bett åklagaren att redovisa vilken laglig grund det finns för den franska polisens övervakning av Encrochat.  

– Den huvudsakliga argumentationen har varit att polis och åklagare på olaglig väg inhämtat hemlig dataavlyssning, säger han till Ekot. 

Encrochat i bevisningen mot toppjuristen

Hovrätten har i tidigare beslut godkänt material från Encrochat som bevisning. 

I flera andra högprofilerade mål används eller har Encrochat-loggar använts som bevisning, som det gigantiska mål mot ”Vårbynätverket” som just nu pågår. Men domen mot mannen för grovt vapenbrott är en av de första Encrodomarna som prövats av högre instans, rapporterar Ekot

Under fredagen kom en hovrättsdom där det ingått ett omfattande material från Encrochat: Den mot ”toppjuristen” för inblandning i mordförsöket mot profilerade advokaten Henrik Olsson Lilja i september 2019. 

I det fallet valde hovrätten i stället att skärpa domen mot toppjuristen från 14 till 15 års fängelse, och att förutom anstiftan till mordförsök även fälla henne för förberedelse till mord. 

Nytt lagförslag – det här är ”Lex Dödspatrullen”

Damberg: ”Behov av en mer flexibel handläggning av stora brottmål”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.