Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Eric Torell, 20, sköts till döds – tre åtalade poliserna frikänns

Eric Torell-fallet: Detta har hänt.
Eric Torell sköts till döds sommaren 2018. Samtliga tre av de åtalade poliserna frias för skjutningen.Foto: PRIVAT
Minnesplats där Eric Torell sköts till döds.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD /IBL IBL BILDBYRÅ
Bilder på Eric Torells om barn.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Blommor vid platsen.Foto: Elin Jönsson

Tre poliser åtalades efter att Eric Torell, 20, sköts ihjäl i Stockholm förra sommaren.

Nu frias alla tre i Stockholms tingsrätt.

– Det förändrar egentligen ingenting för oss i familjen, vi som saknar Eric. Han kommer inte komma tillbaka ändå, säger Eric Torells mamma Katarina Söderberg.

Natten till den 2 augusti förra året lämnade 20-årige Eric Torell sitt hem i centrala Stockholm. Med sig hade 20-åringen, som hade Downs syndrom och autism, en vapenreplika i plast.

Kort efter det larmades polisen om att en farlig man i samma område. Mannen larmet gällde uppgavs ha tillgång till vapen, och han hade tidigare hotat poliser.

När polispatrullen kom fram mötte de en person som de trodde var den farlige mannen. I stället var det Eric Torell.

Situationen var förvirrad, har polispatrullen berättat i förhör. Vid ett tillfälle höjde Eric Torell sin vapenreplika mot poliserna – då öppnade de eld.

Poliserna avlossade sammanlagt 25 skott. Tre av dem träffade 20-åringen. Två av skotten gick in i ryggen, ett av dem var dödande.

Natten till den 2 augusti förra året lämnade 20-årige Eric Torell sitt hem i centrala Stockholm. Med sig hade 20-åringen, som hade Downs syndrom och autism, en vapenreplika i plast.Foto: POLISEN / TT NYHETSBYRÅN

Det åtalades poliserna för efter Eric Torells död

Efter dödsskjutningen åtalades tre poliser:

Polisinsatschefen, som var ansvarig vid ingripandet, åtalades för tjänstefel. Åklagaren menar att han gjort sig skyldig till tjänstefel eftersom han inte samordnade insatsen på rätt sätt.

En av poliserna som sköt Eric Torell i ryggen åtalades för tjänstefel.

Den andra polisen som sköt 20-åringen i ryggen åtalades för vållande till annans död – det var hans skott som dödade Eric Torell.

Den 16 september avslutades rättegången i Stockholms tingsrätt. Åklagaren yrkade då på att poliserna ska döms till dagsböter respektive villkorlig dom.

Nu har domen fallit i Stockholms tingsrätt: Alla tre poliser frias.

”Det förändrar egentligen ingenting för oss i familjen”.

Domen: Därför frias poliserna

Man har inte kunnat kartlägga vilken position Eric Torell hade när han träffades, menar tingsrätten bland annat. Tingsrätten konstaterar också att händelseförloppet kan ha varit annorlunda än vad åklagaren har lagt fram.

I domen sammanfattar tingsrätten varför poliserna frias:

Det har inte gått att fastställa turordningen på skotten och Eric Torells rörelsemönster har inte gått att fastställa, enligt rätten. Inte heller 20-åringens position när han träffades har kunnat fastställas.

Tingsrätten menar också att det är orimligt att kräva att poliserna skulle utföra verkanskontroll på det sätt som åklagaren sagt.

Expressens Fredrik Sjöshult om domen.
Situationen var förvirrad, har polispatrullen berättat i förhör. Vid ett tillfälle höjde Eric Torell sin vapenreplika mot poliserna – då öppnade de eld. Poliserna avlossade sammanlagt 25 skott. Tre av dem träffade 20-åringen. Två av skotten gick in i ryggen, ett av dem var dödande.Foto: LÄSARBILD

Eric Torells mamma Katarina: ”Han kommer inte tillbaka”

Vidare skriver tingsrätten i domen att våldet inte varit ”uppenbart oförsvarligt”, och att det inte bevisats att polisinsatschefen handlat ”i strid med tydliga handlingsregler” eller att han gjort ”flagranta avsteg från en korrekt handläggning”.

Eric Torells mamma Katarina Söderberg säger, efter den friande domen:

– Det förändrar egentligen ingenting för oss i familjen, vi som saknar Eric. Han kommer inte komma tillbaka ändå.

– Längtan efter Eric är fortfarande kvar. Men jag går på. Det här kommer vara ett sorgearbete som kommer följa mig livet ut. Men just det här med domen, det känns som ett avstamp för att gå framåt, inte blicka bakåt. Eric kommer inte tillbaka.

Katarina Söderberg hoppas att polisen kommer ta lärdom av händelsen, och att de kommer se över sina rutiner.

– De kan inte tycka att det var en lyckad insats.

Hur ser du på en eventuell överklagan?

– Åklagaren och advokaten får titta på det. Det känns inte viktigt för mig.

Erik Lindberg förklarar hur rätten har resonerat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.