Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kinesisk medborgare gripen – USA begär honom utlämnad

Släpptes ur häktet – greps på nytt omgående.
Kians ambassad i Stockholm. Foto: TT

En av Kinas mest jagade män har gripits och begärts utlämnad av USA – efter att Högsta domstolen i Sverige släppt honom ur häkte. 

Han greps under söndagen i Råcksta och sitter nu i gripen i Solna.

Mannen har anklagats av kinesiska myndigheter för gärningar som enligt svensk lag motsvaras av grov trolöshet mot huvudman alternativt grov förskingring. 

Han har tidigare arbetat som tjänsteman inom den statliga spannmålsindustrin, och anklagas för att ha förskingrat motsvarande hundratals miljoner kronor.

Mannen nekar till brott, och menar att anklagelserna mot honom är politiska. Efter att tidigare ha varit medlem i det kinesiska kommunistpartiet, blev han senare en motståndare.

Släpptes ur häkte

En halvtimme efter att mannen släpptes ur häkte i Sverige förra veckan ville amerikanska myndigheter ha honom utlämnad misstänkt för ekobrott. Under söndagen greps han i Råcksta av polisen. Sedan togs han till polisens lokaler i Solna, enligt Expressens uppgifter.

– Han har engagerat sig i ett demokratiskt parti utomlands, i USA, och då blivit persona non grata. Då är det en ganska vanlig metod i Kina att man anklagar dem för ekonomisk brottslighet, har hans advokat Henrik Olsson Lilja tidigare sagt till TT.

Misstänks för penningtvättsbrott i Kalifornien

Enligt kammaråklagare Isabelle Buk har en förundersökning gällande grovt penningtvättsbrott i Kalifornien inletts.

– Vi har fått in en begäran om utlämnande från USA och jag kommer titta på den under dagen. Sedan kommer tingsrätten få avgöra huruvida han ska fortsätta vara frihetsberövad eller inte, säger kammaråklagare Isabelle Bjursten till Sveriges radio. 

Expressen söker mannens advokat.

Här är tre nyheter att hålla koll på i dag.

Texten uppdateras