Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han är misstänkt för två mord i sitt eget gäng

Polisens presskonferens med anledning av skjutningen i Norrköping den 5 december.
En man som är medlem i det kriminella mc-gänget No Surrender sitter anhållen misstänkt för dådet.Foto: Polisen
Gripandet skedde i Örebro.Foto: LÄSARBILD
Natten till torsdagen den 5 december öppnade en eller flera gärningsmän eld utanför en nattklubb i centrala Norrköping.Foto: JEPPE GUSTAFSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Två män, i 40- respektive 45-årsåldern, sköts till döds i dådet. Foto: NIKLAS LUKS/TT / TT NYHETSBYRÅN

I december sköts två män till döds utanför en nattklubb i Norrköping.

En av männen hade en ledande roll i det kriminella mc-gänget No Surrender.

En man som är medlem i samma gruppering anhölls på torsdagen misstänkt för dådet.

Efter dödsskjutningen hedrade han sina ”bröder” i ett inlägg på sociala medier.

Natten till torsdagen den 5 december öppnade en eller flera gärningsmän eld utanför en nattklubb i centrala Norrköping.

Två män, i 40- respektive 45-årsåldern, sköts till döds i dådet. En av dem har under många års tid varit en maktfaktor i kriminella kretsar i Östergötland. Han har haft ledande ställning i flera kriminella grupperingar och vid sin död var han en av de högst uppsatta personerna i det kriminella mc-gänget No Surrender.

Nu kan dödsskjutningen vara på väg att lösas.

Medlemmar i samma mc-gäng

På torsdagen slog en tungt beväpnad insatsstyrka till på flera platser i Örebro.

– Husrannsakan har genomförts i Örebro på flera platser. En person är gripen och anhållen. Personen är i 30-årsåldern och är från Örebro och är på sannolika skäl misstänkt för mord, sa kammaråklagare Karin Sandén som leder förundersökningen, efter gripandet.

Enligt uppgifter till Expressen är även den mannen medlem i No Surrender.

Efter dödsskjutningen skrev han ett inlägg på sociala medier där han hedrade sina ”bröder” och menade att de aldrig skulle bli bortglömda.

Hans försvarsadvokat uppger under torsdagskvällen att han har släppts, en uppgift som på fredagsmorgonen bekräftades av Karin Sandén.  

– Efter att ha utfört ett antal utredningsåtgärder med anledning av frihetsberövandet så kunde jag konstatera att misstanken försvagats och vi kunde inte motivera ett frihetsberövande.  Personen är ännu inte avskriven från misstankarna, men ny bedömning i den frågan kommer göras inom kort, säger Karin Sandén, som inte vill ge ytterligare kommentarer.

”Aggressionsproblematik”

För drygt ett år sedan dömdes mannen för tre fall av misshandel, flera fall av grovt olaga hot samt sex fall av olaga hot till ett år och sex månaders fängelse. Han finns under 25 avsnitt i belastningsregistret och har tidigare dömts för bland annat narkotikabrott, övergrepp i rättssak och en lång rad trafikbrott.

Under senare år har han varit misstänkt i flera utredningar som rör allvarliga brott – bland annat människorov och grov utpressning – men inte dömts.

I en personutredning har mannen själv sagt att han har en aggressionsproblematik och att hans temperament orsakar många problem för honom.

Flera dåd kopplas till No Surrender

Under de senaste månaderna har den kriminella mc-klubben No Surrender på olika sätt varit i fokus i samband med flera grova brottsutredningar, utöver dubbelmordet i Norrköping.

I somras orsakade en explosion i Linköping massiv förstörelse i ett bostadsområde. Måltavlan för dådet tros ha varit en medlem i mc-klubben.

I slutet av juni jämnades en strippklubb med marken i Örebro i samband med en explosion. Klubben har koppling till No Surrender, enligt uppgifter till Expressen.

För en dryg vecka sedan skedde ytterligare ett sprängdåd i ett bostadsområde i Hageby i Norrköping. I den drabbade byggnaden bor en medlem i No Surrender.

TV: Så många brott anmäldes i Sverige 2019

Brottsstatistik 2019 från Brottsförebyggande rådet (BRÅ).

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.