Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Ellas” rädsla: Att hon ska gå tillbaka till sitt våldsamma ex

Ella visar upp en bild från polisutredningen som visar hennes skador efter att hon utsatts för ett ”kattklösargrepp”.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
”Ella” med sin yngste son.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
I två rättegångar har hon berättat om våldet.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Han har spottat på henne, plågat henne med ”kattklösargrepp” i ansiktet och bitit henne i näsan.

I två olika rättegångar har han dömts till fängelse för grov fridskränkning mot ”Ella”.

Nu har han släppts från fängelset och hon är rädd för att hon kommer att gå tillbaka till honom trots allt våld.

– Det handlar om en förtrollning där man vill få kärlek och tröst av den som skadar en mest. Men jag förstår också att det kan bli min död, säger hon.

I en stad i Mälardalen möter kvinnan, som i det här reportaget kallas för Ella, oss vid sjökanten tillsammans med sin yngste son.

Barnets pappa har nyligen släppts från fängelset efter att han för andra gången dömts för grov fridskränkning. I de två domarna har han sammanlagt straffats med drygt två års fängelse för upprepade fall av misshandel och dödshot under fyra års tid.

Nu brottas Ella med känslorna inför honom.

– Min abstinens och dragning till honom är så stark att jag inte kan hantera det. Jag har varit öppen med att jag vill ha hjälp för att undvika ett återfall, säger Ella.

Hon är ett brottsoffer men använder ändå ordet ”återfall” när hon talar om risken för att hon ska gå tillbaka till honom.

Hon är också öppen med att hon då tror att det skulle kännas fantastiskt under en första romantisk fas men fruktar att våldet skulle komma tillbaka och bli grövre – och att det kan kosta henne livet.

Bilder av Ellas skador från polisutredningarna som använts som bevis mot mannen i rättegångarna.
Foto: Privat
Bilder av Ellas skador från polisutredningarna som använts som bevis mot mannen i rättegångarna.
Foto: Privat
Bilder av Ellas skador från polisutredningarna som använts som bevis mot mannen i rättegångarna.
Foto: Privat
Bilder av Ellas skador från polisutredningarna som använts som bevis mot mannen i rättegångarna.
Foto: Privat

Ella har vuxit upp med våld och missbruk. Ett första barndomsminne är när någon försöker slå sig in med yxa i hemmet. När hon nu är vuxen kallar hon sig själv medberoende och konstaterar att uppväxten gjort det svårt för henne att sätta gränser för våld.

Mannen som slagit henne under de senaste åren lärde hon känna redan i tonåren. Hon visste att han hade missbruksproblem men när hon såg honom i närheten av sitt jobb ropade hon hej till honom. Hon sa till honom att han såg fräsch ut och var fylld av härlig energi.

Relationen tog snabbt fart och de blev ett par 2015. Ella hade precis blivit lämnad i ett turbulent förhållande och mannen stöttade henne och förklarade att han hatade våld.

Efter några månader spårade han ur. Han kunde bli arg för att han kände sig förminskad och att Ella tog för mycket plats. Till en början handlade det om att han kastade saker i hemmet eller knuffade henne men efter ett år blev det allvarligare.

– När det fysiska våldet blev värre såg jag nog inte det eftersom det börjat med knuffar och annat. Men enligt mina vänner började det tidigare, säger hon.

Är du utsatt?

– Ring alltid 112 i livshotande situationer. Ring 11414 för att polisanmäla.

– Kvinnofridslinjen: Ring 020-50 50 50. Hit kan du vända dig dygnet runt för frågor och stöd som både utsatt och anhörig.

– Kvinnojourer: Roks.se har kontaktuppgifter till kvinno- och tjejjourer i hela Sverige.

– Brottsofferjouren: Ring 116 006. Hit kan du vända dig för frågor och stöd både som utsatt och anhörig.

– Terrafems jourtelefon, svarar på 67 språk: Ring 020-521010

Ungarelationer.se som har en chatt som är öppen 20-22 varje kväll som stöd för unga i en vådsam relation.

– Socialtjänsten i din kommun. 


I maj 2016 spottade han henne i ansiktet första gången. I juli sparkade han henne mellan benen, bet henne i näsan och drog henne i håret.

Under hösten fortsatte kränkningarna med att han rev henne på brösten, spottade på henne igen, tog stryptag om hennes hals och ställde sig på hennes höft.

I oktober larmades polis till ett pågående lägenhetsbråk och möttes av Ella som mådde så dåligt att hon fick skjutsas till psykakuten. Några dagar senare träffade hon polisen för ett första förhör.

”När jag mötte henne i korridoren fick jag känslan av att hon var en stark, social, oblyg och positiv kvinna”, konstaterade förhörsledaren senare i en promemoria.

”Den starka fasaden bröts omgående och jag kunde i stället se en plågad och rädd kvinna.”

”Ella” berättar för Expressens Fredrik Sjöshult.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

När Ella kom hem igen fortsatte relationen med våldsmannen. Hon berättade att hon polisanmält honom och hon var på flera polisförhör samtidigt som de fortsatte att umgås.

Under tiden utsattes hon för dödshot och misshandel vid flera tillfällen.

Tipsa Fredrik Sjöshult

• Kontakta Expressens reporter på fredrik.sjoshult@expressen.se

Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen.


I mars 2018 greps han till slut och häktades efter att bland annat ha slagit Ella i magen när hon var gravid.

Han anklagades i rättegången för 15 fall av misshandel, olaga hot och ofredande men dömdes bara för sex av åtalspunkterna.

Serien av brott klassades som grov fridskränkning och straffet blev nio månaders fängelse.

”Barnen är min räddning”, säger Ella.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

I efterhand frågar sig Ella nu varför polis och åklagare inte ingrep direkt efter att hon anmält mannen i oktober 2016.

I stället fortsatte våldet under polisutredningens gång och hon fick göra nya polisanmälningar fram till gripandet i mars 2018.

Hon hade kontakt med kvinnojouren men var då inte mottaglig för hjälp.

– Det funkade inte eftersom jag inte hade vaknat upp. Jag förstod egentligen inte vad jag utsatts för, säger Ella.

– Hon jag pratade med försökte förklara för mig vad jag var utsatt för, men jag förstod inte vad hon pratade om eftersom jag inte såg på mig själv som våldsutsatt.

Ella anklagade sig själv för att vara skyldig till våldet.

– Jag tänkte att det var mitt fel på grund av att jag tog för mycket plats. Direkt efter domen skrev jag till honom i fängelset och förklarade att jag ville satsa på oss och undrade vad jag kunde göra annorlunda för att han inte skulle göra mig illa.

– Jag blev nästan kärare i honom när han satt inne och trodde att vi skulle få en nystart.

Hon vill berätta för att varna andra.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Två dagar innan mannen släpptes från fängelset hösten 2017 föddes parets första barn och han kom upp till BB direkt efter att han kommit ut. Ella minns i dag den ”fina stunden” när hon kysste honom på BB.

Sommaren 2018 kom våldet tillbaka. Det blev grövre och Ella berättade senare i nästa rättegång om att han började använda ett plågsamt ”kattklösargrepp” när han misshandlade henne – han borrade in sina naglar i hennes kinder och skakade på hennes huvud.

Hon lämnade honom efter de första attackerna under sommaren.

– Det var första gången jag verkligen kände att det var nog, säger Ella nu.

Men när det visade sig att hon var gravid med deras andra barn började de ses igen.

– Han förändrades och visade inga våldstendenser och lirkade in sig igen. Det blev en drömtid i relationen och vi blev jättekära, berättar Ella.

Hennes dagbok användes som bevis i rättegången.

Men våldet kom tillbaka. Ella vågade inte anmäla eftersom mannen hotade henne med att göra en orosanmälan till socialtjänsten om barnets situation. I dag förstår hon att det inte hade haft någon betydelse men då var hon rädd och polisanmälde inte.

Samtidigt växte hennes oro för att mannen drabbats av en psykos och att han skulle döda henne. I början av 2020 kom han hem till henne flera gånger och skrek dödshot. Han försökte också ta sig in i hennes bostad.

Då larmade Ella polisen och han greps och häktades på nytt. I rättegången dömdes han till fängelse i ett år och fyra månader för grov fridskränkning i form av sex fall av misshandel och två olaga hot.

– Jag blev chockad av det låga straffet eftersom det var ett återfall och det var barn som blivit vittne till våld, säger hon.


Ella vill nu dela med sig av sina erfarenheter för att varna andra som är i samma situation. Hon tror att det kanske slutat annorlunda för henne om hon kunnat läsa om någon som varit med om något liknande.

Hennes öde är inte unikt. 

• I hennes hemstad fick en man nyligen kontaktförbud mot en kvinna efter att han för femte gången under sju års tid dömts för grov kvinnofridskränkning och misshandel av henne.

• I Göteborg dömdes en man nyligen för återfall i grov kvinnofridskränkning. Totalt har han utsatt fyra kvinnor för våld.

• En undersökning av Kriminalvårdens behandlingsprogram för män som dömts för våld i nära relationer visar också att var fjärde våldsman som genomgått behandlingen återfaller i samma typ av brott.


Inför våldsmannens frigivning i början av mars har hon bett socialtjänsten om hjälp med att flytta för att komma undan mannen.

– Jag har verkligen krigat för att barnen och jag ska få en nystart i en annan stad men socialens enda förslag har varit ett skyddat boende här och det är inte aktuellt. Där bor det en del missbrukarkvinnor som han känner så det skulle bara bli värre.

Han har kontaktförbud mot henne men hon tycker att det är svårt att hantera eftersom de har två barn. Hon har ensam vårdnad men tycker ändå att han har rätt att få veta vad som händer med barnen och den kontakten har hon fått sköta själv.

– Jag behöver verkligen hjälp. Vi ska inte ha kontakt. Jag har varit öppen med att det finns risk för att det blir ett återfall och om jag blir fast igen hos honom är jag rädd för att det blir min död, säger Ella.

Samtidigt tittar hon på sin lilla ettåriga krabat som varit ett under av lugn under hela intervjun.

– Barnen är min räddning. Jag kan inte riskera att de blir lämnade ensamma.

SE OCKSÅ: Felicia misshandlades och våldtogs av sitt ex

Berättar om mardrömmen och rådet till tjejer i samma situation.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.