Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ekrem Güngörs försvar: ”Tillbakavisar allting”

Ärendet ska utredas av Advokatsamfundet.
Ekrem Güngör.
Foto: Kickan Nikolic/Advokatfirman Devlet
Amir Amdouni.
Foto: Kickan Nikolic/Advokatfirman Devlet
Arkivbild.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Ekrem Güngör bemöter nu anklagelserna om att han läckt hemliga uppgifter till Vårbynätverket.

– Sammanfattningsvis tillbakavisar han allting, säger advokat Filip Rydin, som företräder Güngör i det pågående ärendet hos Advokatsamfundet.

I början av februari avslöjade Expressen att två advokater – Ekrem Güngör, 41, och Amir Amdouni, 28, – anklagas för att ha hjälpt det kriminella Vårbynätverket stärka sin position i Stockholms undre värld.

Bakom anmälan mot advokaterna till justitiekanslern och Advokatsamfundet står två chefsåklagare vid Södertörns åklagarkammare.

I en anmälan till justitiekanslern anklagas Güngör och Amdouni för att, under smeknamnen ”kungen” och ”prinsen”, ha läckt uppgifter till Vårbynätverket via Encrochat. Bland annat anklagas de ha beskrivit polistillslag som ”gjort horhus” och refererat till en rival till Vårbynätverket som ”horunge”.

Ledaren för Vårbynätverket har enligt anklagelserna skrivit till advokaterna: ”Ni hjälper oss vi hjälper er.”

”Tillbakavisar allting”

JK har meddelat att man inte inleder någon förundersökning och hänvisat till att ärendet ska utredas av Advokatsamfundet. Den kan sluta med allt från ingen åtgärd till att advokaterna varnas eller utesluts.

Inför prövningen i Advokatsamfundet har nu advokaterna lämnat in yttranden där de argumenterar för sin sak.

Advokat Filip Rydin företräder Ekrem Güngör i ärendet.

– Sammanfattningsvis tillbakavisar han allting och han motsätter sig att man vidtar några disciplinära åtgärder överhuvudtaget, säger Rydin.

Stefan Bergman och Stefan Creutz, chefsåklagare respektive vice chefsåklagare vid Södertörns åklagarkammare, är de som anmält advokaterna till JK och Advokatsamfundet.

– Vi har fått advokaternas yttranden från samfundet, och en möjlighet att yttra oss om vad som står i dem. Vi kommer att skicka in det under morgondagen. Vårt yttrande kommer inte vara revolutionerande på något sätt, men det finns vissa saker vi vill förtydliga om de påståenden vi gjorde i anmälan, säger Stefan Creutz.

”Ser inte syftet med anmälan”

Filip Rydin säger att Creutz och Bergman är ”två erfarna åklagare”.

– Det skulle förvåna mig mycket om de inte visste att JK inte skulle ta upp det för prövning. Jag ser inte riktigt syftet med anmälan men utfallet har blivit att klienten utsatts för ett enormt medietryck.

Stina Karinsdotter, jurist och kommunikationsstrateg vid Advokatsamfundet, skriver i ett mejl till Expressen att man inte kommenterar ”handläggningen i enskilda pågående ärenden på grund av sekretess.” Hon skriver också:

”Någon tidpunkt för när beslut kommer går inte att ange ännu, utan är beroende av hur processen fortlöper. Den här typen av ärenden måste prövas skyndsamt men också mycket noggrant. I den mån beslut dröjer är det inte på grund av någon passivitet i hanteringen utan hör samman med de krav vi ställer på rättssäkerhet i processen.”

Expressen har sökt Ekrem Güngör och Amir Amdouni.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.