Det var i februari som Expressen kunde avslöja att Stefan Bergman och Stefan Creutz – chefsåklagare och vice chefsåklagare på Södertörns åklagarkammare – anmält försvarsadvokaterna Ekrem Güngör och Amir Amdouni till JK och till Advokatsamfundet.
I anmälan riktades anklagelser om att advokaterna hade försett det kriminella Vårbynätverket med sekretessbelagd information kopplat till flera pågående utredningar.
I anmälan stod:
”Vid genomgång av materialet är det svårt att avgöra i vilka delar Güngör och Amdouni agerar i egenskap av försvarare, privat engagerade advokater eller på annat sätt engagerade i det kriminella nätverket. Sammantaget går det inte att frigöra sig från bilden av nätverkskriminella i kostym.”
Därför utesluts advokaterna
I beslutet från Advokatssamfundets disciplinnämnd står:
Ekrem Güngör har allvarligt åsidosatt god advokatsed genom att avslöja för en utomstående person hur bevisläget såg ut vid en häktningsförhandling. Vid samma tillfälle skickade Güngör en skärmdump av ett hemligt protokoll.
Ekrem Güngör har även allvarligt åsidosatt god advokatsed genom att inte närvara på Advokatsamfundets muntliga förhandling.
Ekrem Güngör har åsidosatt god advokatsed genom att förvara 2,2 miljoner kronor från en fastighetsförsäljning på advokatbyråns klientmedelskonto. Pengarna kom från en klients bostadsförsäljning, som denne gjort utan medgivande från sin fru.
Amir Amdouni har i två fall allvarligt åsidosatt god advokatsed genom att förmedla vidare information som han har fått under yppandeförbud. Disciplinnämnden får också intrycket att han tillsammans med andra gjort ansträngningar avsedda att försvåra utredningar om mycket allvarlig brottslighet i kriminella strukturer.
Amir Amdouni har åsidosatt god advokatsed genom att i två fall ha antagit sig uppdrag som han saknade tillräcklig erfarenhet och kvalifikation för.
Gängledaren: ”Han har hjälpt oss”
Anklagelserna tog avstamp i chattloggar från den krypterade tjänsten Encrochat. Enligt anmälan kunde ett konto kopplas till advokaterna, som skrivit meddelanden under pseudonymerna ”Kungen” och ”Prinsen”.
Gängledaren för Vårbynätverket skrev bland annat till advokaterna att: ”Ni hjälper oss och vi hjälper er”.
I en annan chattlogg från Encrochat uppmanar Vårbynätverkets ledare en medlem att välja Amir Amdouni som advokat då han hjälpt dom ”justera många fall”.
”Amir Amdoun
Kom ihåg hans namn
Om det är knas o du sitter o behöver hjälp ta han
Hans pappa körde mina föräldrar när de gifte sig så han e nära
Han e advokat
Han har hjälpt oss justera många fall”
Utesluts ur Advokatsamfundet
Ekrem Güngör och Amir Amdouni arbetade både på advokatfirman Devlet, som ofta förekommit i gängmål. Under fjolåret tjänade advokatfirman mångmiljonbelopp för sitt arbete som offentliga försvarare genom statlig ersättning.
JK inledde inte någon förundersökning, utan hänvisade i stället ärendet till Advokatsamfundet, som har bedrivit en utredning sedan i februari. Den 9 juni hölls en rättegångsliknande förhandling där fallet avhandlades. Amir Amdouni fanns då på plats för att försvara sig, medan Ekrem Güngör valde att inte närvara.
– Att man dagen innan förhandlingen meddelar nämnden att man inte tänker medverka är att obstruera. Det är att undandra sig sina skyldigheter som advokat. Det framgår av lagen och våra stadgar att man ska infinna sig och lämna de uppgifter som Advokatsamfundet behöver för att kunna utöva sin tillsyn, säger generalsekreterare Mia Edwall Insulander i Advokatsamfundspodden.
På onsdagen meddelar samfundet sitt beslut: Ekrem Güngör och Amir Amdouni utesluts.
I cirkuläret som skickas ut står att beslutet ”genast ska gå till verkställighet”.
– Kortfattat kan man säga att båda blir uteslutna ur Advokatsamfundet på grund av allvarliga brott mot advokatetiken. Det handlar bland annat om att de avslöjar information som omfattas av yppandeförbudet och av klienters restriktioner och att de försvårar brottsutredning, säger Insulander i podden.
Tvingas betala 100 000
Beslutet kommer efter en process där man bland annat har gett advokaterna själva möjligheten att yttra sig om anklagelserna.
Där hävdade båda att chattarna från tjänsten Encrochat inte kan ses som giltig bevisning. De nekar också till att ha haft pseudonymerna ”Kungen” och ”Prinsen”.
”Det finns inte någon som helst utredning i ärendet som antyder att så skulle ha varit fallet”, skrev Filip Rydin som företräder Ekrem Güngör, enligt DN.
Ekrem Güngör och Amir Amdouni ska betala omkring 100 000 kronor vardera till Advokatsamfundet för kostnaden för deras respektive försvar i uteslutningsärendet, står i beslutet.