Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ekrem Güngör hoppar av gängmål efter anmälan

Står i nära kontakt med ett av Sveriges mest kriminella gäng.
Foto: Kickan Nikolic/Advokatfirman Devlet
Foto: OLLE SPORRONG

Ekrem Güngör lämnar sin roll som försvarare i ett stort pågående gängmål sedan han anklagats för att ha läckt hemliga uppgifter till Vårbynätverket.

I onsdags kunde Expressen avslöja att Ekrem Güngör och kollegan Amir Amdouni av chefsåklagare anmälts till Justitiekanslern och Advokatsamfundet för brott mot tystnadsplikt.

Anklagelserna gäller, enligt Expressens uppgifter, att advokaterna under smeknamnen ”kungen” och ”prinsen” avslöjat hemliga uppgifter för Vårbynätverket och dess gängledare.

”Mycket allvarliga”

Kammaråklagare Anna Stråth leder utredningen kring ett stort gängmål där Vårbynätverket är inblandade och där Ekrem Güngör varit en av advokaterna.

Efter anmälan till JK och Advokatsamfundet krävde hon att tingsrätten skulle tvinga bort Güngör från målet.

”Enbart det faktum att det pågår en utredning mot Ekrem Güngör borde vara tillräckligt för att han själv ska inse problematiken och frånträda sitt uppdrag i aktuellt mål”, skrev Anna Stråth som kallade misstankarna mot Güngör ”mycket allvarliga”.

Nu har Ekrem Güngör själv lämnat in en begäran om att entledigas från målet.

Vill inte ha ersättning

”Undertecknad begär sitt entledigande (...) Jag har inga anspråk på ersättning”, står att läsa.

– Åklagaren har ingen invändning mot advokatbytet och beslutet hade redan varit fattat om vi inte hade haft tekniska problem. Formellt kommer det att ske under eftermiddagen, säger rådman Kian Moazzez Amraée som är ordförande i målet.

JK har meddelat att man inte inleder någon förundersökning mot advokaterna.

Frågan ligger i stället hos Advokatsamfundet.

Se också:

Brottsstatistik 2019 från Brottsförebyggande rådet (Brå).

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.