Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ekrem Güngör hoppar av flera mål efter anklagelserna

Advokaten Ekrem Güngör lämnar flera pågående mål efter chefsåklagarnas anmälan att han läckt hemlig information till Vårbynätverket.
Ekrem Güngör tar en paus från advokatjobbet efter chefsåklagarnas anmälan att han läckt hemlig information till Vårbynätverket.
Foto: Kickan Nikolic/Advokatfirman Devlet
”Jag kommer att bemöta de grundlösa påståendena Vid ett senare tillfälle”, skriver han på Instagram.
Advokaterna uppges framför allt ha haft kontakt med Vårbynätverkets utpekade ledare. 32-åringen sitter häktad för en lång rad brott, bland annat mordförberedelser och synnerligen grova narkotika- och vapenbrott.
Foto: Polisen

Ekrem Güngör lämnar flera pågående mål efter chefsåklagarnas anmälan att han läckt hemlig information till Vårbynätverket.

”Jag kommer att avsäga mig alla uppdrag”, skriver han till Expressen.

Förra veckan kunde Expressen avslöja att Devlet-advokaterna Ekrem Güngör och Amir Amdouni anmälts av chefsåklagare till Justitiekanslern och Advokatsamfundet för brott mot tystnadsplikt.

Justitiekanslern har meddelat att man inte inleder någon förundersökning. I stället hänvisar man till Advokatsamfundet ”för de åtgärder som kan vara aktuella där.”

Enligt chefsåklagarnas anklagelser har advokaterna, under smeknamnen ”kungen” och ”prinsen”, läckt hemlig information till Vårbynätverket och dess gängledare. Enligt Dagens Nyheter väcktes misstankarna mot advokaterna redan i somras – en polis säger till DN att ärendet dragit ut på tiden eftersom det ”ansågs känsligt”.

”Kommer ta en paus”

I förra veckan meddelade Ekrem Güngör att han lämnar sin roll som försvarare i ett stort pågående gängmål som rör Vårbynätverket.

På måndagen har han begärt att entledigas från åtminstone ytterligare tre pågående mål, visar handlingar som inkommit till tingsrätter i Stockholm.

Nu meddelar Ekrem Güngör på sin Instagram att han tar en paus.

”Vänner. Jag kommer att bemöta de grundlösa påståendena Vid ett senare tillfälle. Jag kommer att ta en paus som advokat och åtar mig för närvarande inga uppdrag men kommer att komma tillbaka starkare än någonsin”, skriver han.

”Tillbakavisar alla anklagelser”

I helgen bemötte Güngörs kollega Amir Amdouni – som enligt Dagens juridik varnades av Advokatsamfundet i julas för att ha ljugit för polis – anklagelserna i en artikel i Expressen.

– Jag tillbakavisar alla anklagelser om att jag på något sätt brutit mot tystnadsplikten som grundlösa och ser med tillförsikt fram emot prövningen av åklagarens anmälan, sa han.

– De enda brott mot tystnadsplikten som förekommit är de offentliga tjänstemän, sannolikt poliser, som läcker hemlig information från utredningar som bland annat Expressen sedan väljer att publicera.

Expressen har sökt byrån Devlet, Ekrem Güngör samt Amir Amdouni.


LÄS OCKSÅ: Anklagade advokaternas resa till toppen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.