Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efterlysta: De jagas för mordet på Adriana, 12

Detta vet vi om den efterlysta trion
Ferdi Kücükgöl.
Foto: Interpol
Furkan Kücükgöl.
Foto: Interpol
Serkan Demirkiran.
Foto: Interpol
Ferdi Kücükgöl
Foto: Polisen
Furkan Kücükgöl
Foto: Polisen
1 / 7

De jagas av polis – misstänkta för mordet på 12-åriga Adriana.

Nu är Serkan Demirkiran, Ferdi Kücükgöl och Furkan Kücükgöl efterlysta i hela världen.

Sannolikt har de flytt Sverige och gömmer sig utomlands.

– Vi är så säkra som man kan bli på att de befinner sig i Turkiet, säger åklagare Anna Svedin.

12-åriga Adriana hade två veckor kvar av sommarlovet när hon natten till den 2 augusti i fjol sköts till döds utanför en McDonald's-restaurang vid en trafikplats i Hallunda i Botkyrka kommun söder om Stockholm.

Gärningsmännen, som färdades i en stulen Audi, avlossade minst 21 skott från två olika vapen. Adriana träffades av två skott och förklarades död kort efter att hon anlänt till sjukhus. Ytterligare ett tiotal personer riskerade att bli träffade i kulregnet, enligt åklagare Anna Svedin.

Polisens teori är att Adriana inte var måltavla för skjutningen. Enligt uppgifter tros gärningsmännen i stället ha försökt skjuta två unga gängkopplade män som befann sig utanför restaurangen.

12-åriga Adriana hade två veckor kvar av sommarlovet när hon natten till den 2 augusti i fjol sköts till döds.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
”Vardagen rullar vidare för alla andra. Men inte för mig, och inte hennes pappa”, har Adrianas mamma tidigare sagt om sorgen.
Foto: Privat
Mordet inträffade utanför en McDonald's-restaurang vid en trafikplats i Hallunda i Botkyrka kommun söder om Stockholm.
Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX

Trion jagas för mordet på Adriana, 12

De senaste veckorna har polis och åklagare gjort stora framsteg i målet. En man sitter häktad för mord och ytterligare en misstänkt medhjälpare har gripits i Spanien.

Ytterligare tre misstänkta mördare är häktade i sin frånvaro. 

På fredagen lades 23-årige Serkan Demirkiran, 22-årige Ferdi Kücükgöl och 22-årige Furkan Kücükgöl på Interpols lista över internationellt efterlysta.

Som motivering till efterlysningen står att de tre männen misstänks för att:

”[...]tillsammans och i samråd med ett antal andra gärningsmän enligt en gemensam brottsplan uppsåtligen planerat och utfört ett mord och ett antal mordförsök på natten den 2 augusti 2020[...]”

”Två skott träffade 12-åriga Adriana som avled av sina skador. Det har förelegat fara för att ett stort antal personer skulle träffas av skotten. Gärningen har föregåtts av noggrann planering såväl före som efter gärningen och har varit särskilt hänsynslös.”

De tre efterlysta är hemmahörande i Norsborg och fram till i februari och mars i år var de skrivna på adresser i området. Inom loppet av några veckor ändrade de då sina adresser till en postbox i centrala Stockholm.

Ferdi Kücükgöl
Foto: Polisen

De misstänkta tros ha flytt landet

Dagen innan mordet deltog de tre efterlysta männen när en musikvideo spelades in i Sollentuna. I videon, som spridits på bland annat Youtube, syns både mordvapnet och flyktbilen som användes när Adriana dödades.

I videon poserar männen tillsammans med flera andra personer som under torsdagen åtalades för synnerligen grovt vapenbrott.

På en presskonferens på torsdagen avslöjade polis och åklagare att det finns information som gör gällande att Serkan Demirkiran, Ferdi Kücükgöl och Furkan Kücükgöl har flytt Sverige och att de nu befinner sig i Turkiet.

– Vi är så säkra som man kan bli på att de befinner sig i Turkiet, säger åklagare Anna Svedin.

Varför går du ut med den här informationen?

– Vi kommer att inleda ett utlämningsförfarande med Turkiet. Och jag skulle säga att de här männen är medvetna exakt om vad som händer i Sverige.

Åtminstone en av de misstänkta gärningsmännen verkar ha koll på situationen. I tisdags skickade Serkan Demirkiran ett mejl till Södertörns tingsrätt där han begärde att få en annan advokat. Mejlet inleddes med orden: ”Hej jag heter Serkan Demirkiran och är misstänkt och tydligen häktad”.

Serkan Demirkiran
Foto: Polisen
Furkan Kücükgöl
Foto: Polisen

”Misstänkta för mord på ett barn”

Att svenska myndigheter får Turkiet att gå med på att utlämna männen, om de grips, är långtifrån säkert. Turkiet lämnar inte ut turkiska medborgare till Sverige och vid tidigare försök i andra fall har relationen varit långtifrån friktionsfri. 

De tre efterlysta männen är svenska medborgare. De har dock turkiska rötter, vilket innebär att det är en kort process för att erhålla turkiskt medborgarskap. Det hade försvårat utlämningsprocessen ytterligare, enligt åklagaren.

– Normalt sett är de inte villiga att lämna ut turkiska medborgare men jag bedömer att det har gällt andra typer av brottsmisstankar. De här personerna är på sannolika skäl misstänkta för mord på ett barn – och det hoppas jag kan leda till att Turkiet gör en annan bedömning än vad man gjort tidigare.

Åklagaren: Så kopplas männen i musikvideon ihop med mordet på Adriana

Anna Svedin ”Övertygad om att personer vet var vapnet finns”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.