Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De efterlysta: Vi är villiga att lämna in oss till polisen

Detta vet vi om den efterlysta trion.
Mejlet till Expressen som är undertecknat de efterlysta männen.
Ferdi Kücükgöl.
Foto: Interpol
Furkan Kücükgöl.
Foto: Interpol
Serkan Demirkiran.
Foto: Interpol

På fredagen sattes de upp på Interpols most wanted-lista.

Serkan Demirkiran, Ferdi Kücükgöl och Furkan Kücükgöl jagas av polis – misstänkta för mordet på 12-åriga Adriana i Botkyrka i fjol.

I ett mejl till Expressen som är undertecknat av de tre männen står:

”Vi är villiga att lämna in oss till svensk polis för att bevisa vår oskyldighet”

Det var natten till den 2 augusti förra året som 12-åriga Adriana sköts till döds utanför en McDonald's-restaurang i Botkyrka.

De senaste veckorna har polis och åklagare gjort stora framsteg i utredningen. En man sitter häktad för mord och förra veckan greps ytterligare en person i Spanien, misstänkt för medhjälp till dådet.

På fredagen sattes tre personer upp på Interpols most wanted-lista. 22-årige Ferdi Kücükgöl och jämnårige Furkan Kücükgöl är häktade i sin utevaro misstänkta för mord och mordförsök i samband med skjutningen där Adriana dödades. 23-årige Serkan Demirkiran är misstänkt för samma brott samt för synnerligen grovt vapenbrott. De är alla hemmahörande i Norsborg i Botkyrka kommun.

De är alla häktade på den högre misstankegraden, sannolika skäl.

Efterlysta männen i mejl: Vill överlämna sig

På fredagskvällen mottog Expressen ett mejl undertecknat av de tre efterlysta männen. I brevet skriver männen att de är oskyldiga – och öppnar för att överlämna sig till svensk polis.

Mejlet i sin helhet lyder:

”Vi har redan vart i kontakt med åklagaren och utredaren. Vi alla tre befinner oss i Turkiet och har turkiskt medborgarskap, vi vet att det inte finns något utlämningsavtal mellan Sverige och Turkiet men vi är villiga att lämna in oss till svensk polis för att bevisa vår oskyldighet.

Vi har absolut inte rymt! vi var kvar i Sverige nästan ett år efter det tragiska händelsen inträffade, vi åkte bara på en lång semester.

MVH Serkan Demirkiran, Furkan Kucukgöl, Ferdi Kucukgöl.”

Mejlet till Expressen som är undertecknat de efterlysta männen.

Mejlet är skickat från en adress som Serkan Demirkiran tidigare har använt för korrespondens med tingsrätten. Att mejladressen är kopplad till Demirkiran bekräftas också av hans försvarsadvokat Robin Grönvall.

– Innehållet i mejlet ligger i linje med det som han har framfört till mig. Serkan menar att han är oskyldig. Att han inte har varit delaktig i det mord som han är misstänkt för, säger Grönvall.

Känner du till om de har konkreta planer på att överlämna sig?

– Jag vet att det finns en vilja att reda ut det här från deras sida, säger Grönvall.

Åklagaren: Hoppas på annan bedömning av Turkiet

Det har gått ungefär två veckor sedan de tre männen häktades i sin utevaro. Under den tiden har de inte överlämnat sig. Om det har skett några kontakter mellan männen och svensk polis under fredagen, efter att de sattes upp på Interpol-listan, är oklart.

Expressen söker åklagare Anna Svedin för en kommentar. Hon har tidigare sagt att svenska myndigheter kommer att inleda ett utlämningsförfarande med Turkiet. 

De efterlysta männen är svenska medborgare. Så vitt känt har de inte varit turkiska medborgare tidigare. Om deras egen uppgift, att de numera har turkiskt medborgarskap, stämmer så kan det innebära ett bakslag för svensk polis.

– Normalt sett är de inte villiga att lämna ut turkiska medborgare men jag bedömer att det har gällt andra typer av brottsmisstankar. De här personerna är på sannolika skäl misstänkta för mord på ett barn – och det hoppas jag kan leda till att Turkiet gör en annan bedömning än vad man gjort tidigare, har åklagare Anna Svedin sagt.

Så kopplas männen i musikvideon ihop med mordet på Adriana

Åklagaren Anna Svedin ”Övertygad om att personer vet var vapnet finns”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.