Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Efter tio år av sökande - polisen kan lägga ner Maddiefallet

Det har gått över tio år sedan Madeleine McCann försvann under mystiska omständigheter på en semesterort i Portugal. Foto: AP / AP EVERTON FC
Ljuset till minne av Maddie. Foto: Matilda Nyberg
Centrum i Rothley. Foto: Matilda Nyberg
Rothley. Foto: Matilda Nyberg
McCann-familjens kyrka där man bland annat hållit gudstjänster för Maddie. Foto: Matilda Nyberg
Gillian Gamble, 77, bor i Rothley och minns mediauppbådet när Maddie försvann. Foto: Matilda Nyberg
Familjens hus ligger undanskymt i en återvändsgränd. Foto: Matilda Nyberg
Gatan där familjen bor är lummig och med skyddad insyn. Foto: Matilda Nyberg
1 / 9

ROTHLEY. Det har gått över tio år sedan Madeleine McCann försvann under mystiska omständigheter på en semesterort i Portugal. Något som satt spår i den lilla hembyn Rothley. 

– Det var faktiskt lite som en invasion, var man än gick stod där en tv-kamera. Folk har blivit lite skygga efter den tiden. Man vill skydda och hjälpa familjen, de har fått utstå så mycket, säger 77-åriga Gillian Gamble, som bor i byn. 

Men nu kan ytterligare att bakslag drabba familjen. 

På grinden upp till familjen McCanns stora tegelvilla har någon knutit fast gula och gröna band, hopbundna till något som liknar rosor. Inga andra hus på den lummiga gatan har liknande dekorationer. Men så är inte The Orchard House, som McCanns villa heter, ett hus som de andra. 

De är också ensamma om att ha kodlås in till uppfarten. 

 

LÄS MER: Utredaren: Madeleine McCann dog i föräldrarnas lägenhet 

 

Här i byn Rothley, cirka tre timmars bilfärd norrut från London, har familjen bott i många år. Ungefär 4 000 personer bor i byn som har gamla anor och nästan svämmar över av välrestaurerade äldre stenhus och stugor. 

Grinden till familjens hus pryds av gula och gröna band. Foto: Matilda Nyberg

Föräldrarna Kate och Gerry McCann flyttade hit i början av 2000-talet när Gerry McCann fick jobb på ett sjukhus i närheten. Där jobbar han fortfarande kvar. 

Alla i byn känner så klart till fallet med försvunna Madeleine. Men få vill prata om det av hänsyn till familjen. 

– De har lidit fruktansvärt av det som hänt, mer än så vill jag inte säga om det. Men jag tror att alla, inte bara vi som bor i byn, började se efter våra egna barn mer efter att Maddie försvann. Man blev mer vaksam, säger en boende i Rothley. 

 

LÄS MER: Nu bryter barnflickan tystnaden om Maddie 

 

Vid ett monument i Rothley står ett ljus till minne av Maddie. Foto: Matilda Nyberg

Specialgrupp hotad

Maddie McCann försvann under familjens semester i Algarve i Portugal 2007 när hon låg och sov på hotellrummet med sina syskon. Föräldrarna var ute och åt middag ett stenkast därifrån och kollade till barnen med jämna mellanrum. 

När Kate McCann gick upp på rummet vid klockan 22 upptäckte hon att hennes äldsta dotter Madeleine var försvunnen. Trots ett enormt polisarbete i både Portugal och Storbritannien har man inte lyckats hitta Maddie, eller kunnat slå fast vad som hände med henne. 

Maddie McCann försvann under familjens semester i Algarve i Portugal 2003 när hon låg och sov på hotellrummet med sina syskon. Foto: AP

Sedan 2011 finns Operation Grange - en specialgrupp inom The Metropolitan Police, som enbart arbetar med Madeleine McCanns försvinnande. Totalt 28 utredare och sju personer med andra arbetsuppgifter ingår i gruppen. Kostnaden för gruppen uppgår till tiotals miljoner kronor. I april i år fick de ett tillskott på närmare en miljon kronor. Detta för att kunna närma sig en misstänkt gärningsman, enligt The Sun

 

LÄS MER: Madeleine McCanns flickrum står fortfarande orört 

 

Men nu hotas specialgruppen av nedläggning. Pengarna man fått räcker till september i år, efter det måste en bidragskommitté inom Scotland Yard godkänna ytterligare finansiering. Görs inte det kommer Maddiefallet att läggas på is. 

Kritiserad kostnad

I Rothley hoppas man på en upplösning av fallet för familjens skull och de flesta tycker att det är rimligt med en specialgrupp inom polisen. Även om det kostar mycket pengar. 

– De behöver se ett slut på den här historien för att kunna gå vidare, det är jag övertygad om, säger en man som är ute och går med sina hundar i närheten av byns kyrka. Självklart ska polisen göra allt de kan för McCann-familjen. 

Kate and Gerry McCann har kämpat för att hitta dottern i 10 år. Foto: JOE GIDDENS / AP TT NYHETSBYRÅN

Att brittisk polis lägger ner så stora summor på ett enskilt fall har dock mött kritik från flera håll. Men Madeleines pappa Gerry McCann håller inte med om att det skulle röra sig om en orättvis fördelning av pengar. 

– Miljoner brittiska turister besöker Algarve i Portugal varje år och det här fallet rör faktiskt en brittisk medborgare. Det var flera brottsfall där brittiska turister var involverade som uppmärksammades efter Maddies försvinnande, säger han till BBC

 

LÄS MER: Grannarna berättar om Maddies försvinnande

 

Träden var fulla av gula band

77-åriga Gillian Gamble minns stämningen i Rothley när Madeleine försvann för tio år sedan. Hon berättar hur de boende i byn slöt upp för familjen och hur världspressen närmast invaderade den pittoreska landsbygdsidyllen. 

– Alla träden vid statyn i centrum var fulla av gula band, säger hon och pekar ner mot byns misspunkt. Man såg inte ett enda grönt blad för allt det gula. Vi ville visa att vi kände med dem och de gula banden blev en symbol för det. Vi känner medlidande fortfarande, trots att det gått så lång tid. Det är fruktansvärt, men det finns inget annat vi kan göra. 

Gillian Gamble, 77, bor i Rothley och minns mediauppbådet när Maddie försvann. Foto: Matilda Nyberg

Vid statyn, ett monument över stupade soldater i första världskriget, står fortfarande ett ljus till minne av Maddie. När det gått tio år sedan hennes försvinnande i maj i år brann ljuset dygnet runt. 

Förutom banden i träden var Rothley fullt av journalister och reportrar från hela världen efter Maddies försvinnande. Gillian Gamble berättar att det bitvis blev för mycket. 

 

LÄS MER: Privatdetektiven: "Jag tror att Madeleine lever" 

 

– Det var faktiskt lite som en invasion, var man än gick stod där en tv-kamera. Folk har blivit lite skygga efter den tiden. Man vill skydda och hjälpa familjen, de har fått utstå så mycket, säger hon. 

En annan kvinna, boende i grannbyn, berättar om liknande minnen. 

– Om jag ska vara ärlig så tycker jag att det var väldigt jobbigt med all bevakning. Då kan man ju tänka sig hur det var för familjen. Vi försöker behandla dem som vanligt, de behöver att avslut på den här hemska historien, säger hon. 

Madeleine McCanns försvinnande

Tre år gamla Madeleine McCann försvann på kvällen den tredje maj 2007, under en semester med sin familj i Algarve i Portugal. 

Familjens hotellrum, där Maddie sågs senast, låg på bottenvåningen i ett hotellkomplex. Där låg hon och sov tillsammans med sina två syskon medan hennes föräldrar åt middag på en restaurang i närheten. 

Det var hennes mamma, Kate McCann, som upptäckte att Madeleine var försvunnen när hon gick för att kolla till barnen klockan 22 på kvällen. 

Fallet har fått uppmärksamhet över hela världen och är fortfarande olöst. 

 

Teorierna om Maddie

Initialt trodde polisen att någon tagit sig in i hotellrummet via ett fönster på baksidan. Flera vittnesuppgifter gör gällande att en man burit en sovande flicka i pyjamas utanför hotellanläggningen vid tidpunkten för hennes försvinnande. 

I ett skede misstänktes Maddies föräldrar för mord på sin dotter. Den portugisiska polisen menade att flickan avlidit i hotellrummet till följd av en olycka och att föräldrarna gömt kroppen. Anklagelserna avskrevs senare i brist på bevis. 

Det senaste spåret är en kvinna i Portugal, enligt källor på Scotland Yard med insyn i utredningen. The Sunday Express skriver att polisen nu söker efter den misstänkta kvinnan i hela Europa.