Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter dåden i våldsvågen: ”Greken” jagas av polisen

Mikael Tenezos, även kallad ”Greken”.
Foto: Polisen
Rawa Majid, även kallad den ”Kurdiska räven”
Foto: Polisen

I Stockholms våldsvåg har Rawa ”Kurdiska räven” Majid och Mikael ”Greken” Tenezoz pekats ut som huvudpersoner.

Nu är de två männen efterlysta.

”Greken” häktades i förra veckan i sin utevaro misstänkt för grovt narkotikabrott i Stockholm och grov narkotikasmuggling i Sundsvall.

Den utpekade ledaren för det så kallade Foxtrot-nätverket, Rawa Majid, har varit efterlyst av svensk polis sedan 2020. Han är misstänkt för omfattande narkotikahandel men han är också häktad i sin utevaro och efterlyst för förberedelse till mord.

I handlingar från tingsrätten skriver åklagaren att Majid har utlovat betalning för att täcka kostnader för det planerade mordet och att han har lämnat instruktioner om hur det ska utföras och med vilket vapen.

Under vintern misstänks narkotikahandeln ha resulterat i flera grova våldsbrott under Stockholms våldsvåg.

”Kurdiska räven” misstänks ha hamnat i konflikt med det kriminella nätverket i Dalen där Mikael ”Greken” Tenezoz pekas ut som ledande.

Flera adresser med kopplingar till ”Greken” och ”Kurdiska räven” utsattes för bombdåd och skottlossningar under våldsvågen.

Polisens uppgifter har hela tiden pekat mot att ”Greken” varit utomlands men han har inte varit häktad i sin utevaro för något brott. Om en person ska efterlysas internationellt krävs att en svensk domstol fattar beslut om en personefterlysning.

15 kilo cannabis

I förra veckan kom genombrottet för polis och åklagare.

Misstankarna om att hanterat stora mängder narkotika hade växt sig så starka att han begärdes häktad i sin frånvaro i två olika knarkmål samtidigt. Ett i Sundsvall och ett i Stockholm.

I Sundsvall misstänks Tenezos för grov narkotikasmuggling i tiden kring årsskiftet 2020 och 2021. Han ska då ha organiserat smuggling av cannabis från Barcelona till Sundsvall, enligt misstankarna. Vid smugglingsförsöken har narkotikan inte nått fram. I olika fall har narkotikan upptäckts – och bytts ut – av både svenska och spanska tullen.

Mikael ”Greken” Tenezos är också häktad misstänkt penningtvättsbrott kopplat till att polisen hittat 85 000 kronor i kontanter i en skyddsväst.

Försvarsadvokat Marcus Lodin som företräder Tenezos i Sundsvallsärendet vill inte lämna någon kommentar på tisdagen.

I Stockholm misstänks Tenezos ha hanterat 15 kilo cannabis i slutet av 2020. Tenezoz ska ha gjort upp om att köpa narkotikapartiet och skickat en kurir för att hämta det och lämna över betalningen för cannabisen.

Han är misstänkt för penningtvätt även i det ärendet, efter att han förvarat 32 250 kronor som ska kommit från brott.

– Han är såvitt jag känner till inte gripen, säger åklagaren Jan Tydner vid lunchtid på tisdagen.

Expressen har sökt Tenezoz försvarsadvokat Karl Harling för en kommentar.

https://embed.pod.space/player?episode=krimrummet/kurdiska-raven&

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.