Dree Low efterlyst för grovt vapenbrott

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

Salah ”Dree Low” Abdulle är nu efterlyst för grovt vapenbrott efter att en skarpladdad pistol hittats hemma hos honom.

Han häktades på fredagen i sin frånvaro av Solna tingsrätt efter att inte ha kommit till rättegången om vapenfyndet.

Det var i maj 2020 som polisen hittade en skarpladdad pistol hemma hos rapparen Salah ”Dree Low” Abdulle. Polisens grupp som jobbar mot gängbrott runt Järvafältet hade noterat att rappare hetsats att använda riktiga vapen i musikvideor och misstankar hade väckts om att Dree Low hade vapen hemma.

Därför gjordes husrannsakan och i ett skåp i hans kök hittades pistolen och ett par handskar. Senare visade det sig att det fanns DNA-spår från Salah Abdulle i handskarna.

Enligt polisen är Salah Abdulle ledande inom det kriminella nätverket ”Husbys hyenor” som under 2020 var involverat i en konflikt med andra gäng runt Järvafältet med flera dödsskjutningar och grova våldsbrott.

Dree Low har bland annat prisats på P3 Guld-galan
Foto: Adam Ihse/TT

Normalt begärs personer misstänkta för grovt vapenbrott häktade eftersom minimistraffet är två års fängelse men Abdulle hittades inte direkt och innan han greps tog en yngre gängmedlem i Husby på sig vapeninnehavet.

Polisen var dock tveksam till den 16-årige pojkens uppgifter. Han uppgav att han gått in i Abdulles lägenhet och gömt vapnet men i polisförhöret uppgav han fel märke på pistolen.

Kom inte till rättegången

Två år efter vapenfyndet åtalades Salah Abdulle och tonåringen för grovt vapenbrott men rättegången har fått ställas in flera gånger på grund av att de inte kommit till tingsrätten.

Senast i början av veckan fick rättegången ställas in på grund av att Salah Abdulle uppgav att han var i Somalia och inte fått nåtts av kallelsen till rättegången. Domstolen hade dock varit i kontakt med en släkting till Abdulle som sagt att han kände till att det skulle vara rättegång.

Salah Abdulle begärdes därför häktad av åklagaren som hänvisade till flyktfara och att minimistraffet för grovt vapenbrott är två års fängelse.

Vapnet som hittades hos Abdulle

På fredagen hölls en häktningsförhandling i Solna tingsrätt och efter den meddelade rätten att Salah Abdulle är häktad i sin utevaro efter misstankarna om grovt vapenbrott.

Beslutet innebär att han kommer att efterlysas internationellt och när han grips kommer rättegången mot honom att hållas i Solna tingsrätt.

Salah Abdulle dömdes förra året till ett års fängelse för ett rån mot en butiksägare tillsammans med flera andra Husbymän. Han släpptes på fri fot efter rättegången i tingsrätten och först i höst ska fallet prövas i hovrätten.

Salah ”Dree Low” Abdulle meddelade efter råndomen att han avslutade sin musikkarriär och tog bland annat bort sin egen musik från Spotify.

Så många brott anmäldes i Sverige 2021

Brottsstatistik 2021 från Brottsförebyggande rådet (Brå)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.