Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Theodor Engström döms till vård för mordet på Ing-Marie Wieselgren

Theodor Engström döms till rättspsykiatrisk vård och förberedelse till terrorbrott – Fredrik Sjöshult reder ut domen.
Theodor Engström på plats i rätten.
Foto: TIM ARO/TT / TT NYHETSBYRÅN
Theodor Engström efter gripandet.
Foto: Polisen

Theodor Engström har erkänt att han mördade Ing-Marie Wieselgren i Visby under Almedalsveckan.

Nu döms han till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Han döms för mord – inte terroristbrott – för dådet mot Ing-Marie Wieselgren.

Däremot döms han till förberedelse till terroristbrott för mordplanerna mot centerledaren Annie Lööf.

Det var den 6 juli i somras som psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren, 64, knivhöggs till döds framför en rad vittnen i Visby under Almedalsveckan.

I samband med dådet greps 33-årige Theodor Engström som misstänkt för mordet.

Han erkände omgående att han var gärningsman – en inställning som han upprepade i den rättegång mot honom som nyligen hölls på Gotland. I rättegången har Engström stått åtalad för terroristbrott genom mord och förberedelse till terroristbrott för mordplanerna mot Annie Lööf.

På tisdagen meddelade Visby tingsrätt domen mot honom. Han döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för mordet på Ing-Marie Wieselgren. Rätten dömer honom inte för terroristbrott.

– Tingsrätten har bedömt att gärningen mot psykiatrisamordnaren ska bedömas som mord men inte som terroristbrott. Tingsrätten har inte ansett att mordet har skadat eller kunnat skada landet på det sätt som krävs för att det ska bedömas som terroristbrott, säger lagmannen Per Sundberg i ett pressmeddelande.

Terrorförberedelser mot Annie Lööf

Däremot döms Engström för förberedelse till terroristbrott för mordplanerna mot Annie Lööf.

– Tingsrätten bedömer att brottet, om det hade genomförts, hade kunnat få allvarliga följder och kunnat skada landet och 33-åringens syfte var också att injaga skräck i befolkningen, säger Per Sundberg.

Engström döms även för narkotikabrott.

I domen står:

”Straffvärdet enbart för det mord som Theodor Engström döms för uppgår till livstids fängelse. Till detta kommer att förberedelse till terroristbrott också har ett mycket högt straffvärde.”

I en kommentar på Instagram skriver Annie Lööf:

Det är för mig personligen en lättnad idag när domen kom. Engström döms också för förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord. Det visar att tingsrätten ser hoten mot demokratin och mot politiker som mycket allvarligt.


Så säger lagen om terroristbrott

För terroristbrott döms den som begår (mord), om gärningen allvarligt kan skada en stat eller en mellanstatlig organisation och avsikten med gärningen är att

   1. injaga allvarlig fruktan hos en befolkning eller en befolkningsgrupp,

   2. otillbörligen tvinga offentliga organ eller en mellanstatlig organisation att vidta eller att avstå från att vidta en åtgärd, eller

   3. allvarligt destabilisera eller förstöra grundläggande politiska, konstitutionella, ekonomiska eller sociala strukturer i en stat eller i en mellanstatlig organisation.

Allvarlig psykisk störning

En rättspsykiatrisk undersökning som gjorts under häktningstiden landade i bedömningen att Engström led av en allvarlig psykisk störning både vid dådet och vid undersökningstillfället. Med väldigt få undantag innebär det att den åtalade döms till rättspsykiatrisk vård – men i detta fall yrkade åklagare Henrik Olin på livstids fängelse.

I slutet av rättegången motiverade åklagaren livstidsyrkandet bland annat med att brottet har ett väldigt högt straffvärde, att Engström själv har valt att neka läkarkontakt och medicinering samt att Engström tidigare skrivit om att försöka slippa dömas till fängelse och få sluten psykvård efter att ha begått brott.

Theodor Engström har en bakgrund inom nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. En vecka innan Almedalsveckan reste han till Gotland med planer på att utföra ett dåd.

I förhör har han beskrivit sitt motiv för att mörda Ing-Marie Wieselgren med att hon var en profil inom den svenska psykiatrivården. Engström har haft lång kontakt med psykiatrin beskrivit att han känner sig sviken.

Ser sig som ”spökpojke”

Engströms självbild är att han är ”akut psykiskt sjuk” och under utredningen och rättegången har han ifrågasatt huruvida han är en vuxen individ. Han har i stället benämnt sig som en ”spökpojke” och som en ”sagopojke”.

Engström har berättat att han dagen för dådet hade tre huvudsakliga måltavlor: Ing-Marie Wieselgren, Centerpartiets partiledare Annie Lööf och SVT:s vd Hanna Stjärne.

Att Annie Lööf är målsägande i fallet – men inte Hanna Stjärne – beror på att åklagaren gjort en bedömning att planerna mot centerledaren var mer konkreta och låg i farozonen för att realiseras, enligt åklagaren.

Nya bilderna – sekunder före mordet i Visby

Här följer Theodor Engström efter Ing-Marie Wieselgren.

 ”Gör en annan bedömning”

Åklagaren Henrik Ohlin om domen mot Theodor Engström.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.