Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Domen mot gängledaren står fast – fem års fängelse

Abraham Aho och ”Valen” tillsammans.
Abraham Aho.
Svea hovrätt fastställer domen mot Abraham Aho.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

I somras dömdes den utpekade gängledaren för Södertäljenätverket Abraham Aho till fem år och två månaders fängelse för grovt narkotikabrott.

Nu har Svea hovrätt fastställt den överklagade domen.

För den 35-åring från Västerås som kallats ”Valen” i Expressens rapportering skärptes straffet till 12 års fängelse för bland annat medhjälp till mordförsök och synnerligen grovt narkotikabrott.

Abraham Aho pekas av polisen ut som ledare för Södertäljenätverket. Han dömdes till fem år och två månaders fängelse av Södertälje tingsrätt i somras och nu har Svea hovrätt fastställt den överklagade domen.

När polisen fick insyn i den krypterade chattjänsten Encrochat – som använts flitigt av kriminella – förra året avslöjades en av de största svenska knarkhärvorna.

Chattloggar visade att stora mängder narkotika, framför allt hasch och kokain, smugglats från den spanska solkusten till Sverige. 

I materialet fanns även detaljerad information om olika våldsdåd och maktintriger i den undre världen. När utredningen i Encrochat-härvan var klar i slutet av mars åtalades den 29-årige Abraham Aho och ytterligare fem personer.

Köpte narkotika från utpekad gängledare

I polisutredningen lades stor vikt vid Abraham Ahos dyra livsstil med bland annat sportbilar och dyra märkeskläder. Enligt åtalet köpte Aho narkotikan från den 35-årig utpekad gängledare från Västerås som tidigare kallats ”Valen” av Expressen. 

För några år sedan flyttade ”Valen” till spanska solkusten och misstänks därifrån ha organiserat stora haschtransporter till Sverige. Hans straff skärptes av Svea hovrätt från tingsrättens elva till tolv år för bland annat medhjälp till försök till mord och synnerligen grov narkotikasmuggling.

Hovrätten skriver att det har rört sig om stora narkotikaaffärer som har skett med hjälp av chattmeddelanden. En tredje medåtalad fick sitt straff på ett år för narkotikabrott fastställt av Svea hovrätt.

Så många brott anmäldes i Sverige 2020

Brottsstatistik 2020 från Brottsförebyggande rådet (Brå)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.